fbpx

Am participat și eu la o glumă făcută pe Facebook de Ambasada Suediei, cea cu suedezii care practicau distanțarea socială cu mult înainte ca ea să fie la modă. Prin comentarii am văzut aceeași idee, că suedezii în special și nordicii în general sunt reci, antisociali, comparativ cu noi. Adevărul e mai simplu, zic eu, ei sunt obișnuiți să își vadă de treaba lor, noi ne-am obișnuit prea mult să ne preocupăm de viețile altora, în loc să ne vedem de ale noastre.

Nordicii nu prea socializează cu colegii de muncă, nu e ca la noi, unde după muncă ieși cu colegii la terasă. Ei și-au terminat treaba și merg acasă la familie, își văd de pasiunile lor. Ce am putea să învățăm de aici e distincția dintre viața personală și cea profesională.

Nordicii nu vorbesc dacă nu au ceva important de zis, nu fac conversație de dragul conversației, dar te ascultă. În contrast popoarele latine (și americanii) nu se mai opresc din vorbit, și cred că noi românii suntem campioni, experți în tot și toate, gata mereu să ne dăm cu părerea. Suntem 19 milioane de experți români pe Facebook, întrebați-ne orice, noi știm.

Din exterior ai crede că nordicii sunt introvertiți, dar sunt doar politicoși și respectuoși. Nu vorbesc ca să se bage în seamă, ca să pară mai importanți decât sunt, și respectă intimitatea celor din jurul lor.

Suedezii au și un cuvânt pentru asta, lagom, adică fix cât trebuie, nici prea puțin, nici prea mult. Stau la rând, nu se bagă în față, nu îți taie calea, respectă legea, nu vorbesc în plus, nu trag țepe, nu vor să iasă în evidență, să epateze.

Venind dintr-o societate ca a noastră probabil că e șocant, doar că s-ar putea ca noi să fim de fapt cei ce exagerează.

Păreri?

RECOMANDĂ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

Lasă un comentariu