Noul motor de căutare Facebook. Vă mai amintiți de Google Social Search?

Chiar când scriu aceste rânduri Facebook susține un eveniment în care prezintă noile opțiuni de căutare ce vor fi implementate în căutarea pe Facebook – live blogging pe Gizmodo. Știm cu toții că ce avem acum e jenant, atunci când cauți informații pe Facebook nu obții niciodată exact ceea ce vrei. Noile opțiuni nu sunt chiar un motor de căutare web, ci doar un sistem mai complex de căutare pe Facebook.

facebook search

Noua căutare Facebook va fi mult mai relevantă și rezultatele căutărilor vor fi influențate de activitatea prietenilor noștri din rețea. Vom putea filtra mult mai ușor rezultatele, vom putea localiza mai rapid fotografiile prietenilor sau informații despre prietenii noștri dintr-o anumită zonă geografică.

Dacă căutăm un restaurant bun în apropiere de exemplu ne vor apare mențiuni despre restaurantele apreciate de prietenii noștri. Dacă căută muzică, ne vor apare recomandări legate de muzica ascultată de prietenii noștri.

În teorie sună bine nu? Căutările vor fi îmbunătățite cu informațiile din social media, vom fi mai bine conectați cu prietenii noștri bla bla. Singura problemă? Google a încercat același lucru în 2009 când a inclus în căutările sale informații personalizate oferite de prieteni, iar utilizatorii nu au fost prea încântați, Google renunțând la căutările de genul ăsta în urma reacțiilor negative.

Aparent, oamenii nu vor să știe ce muzică ascultă prietenii lor, sau ce restaurante preferă ei, sau la ce filme se uită aceștia. Să recunoaștem, simplul fapt că ești prieten pe Facebook cu anumite persoane nu înseamnă că ai aceleași preferințe ca și ele, că îți plac aceleași chestii. Totuși, Facebook crede asta. Dacă prietenii tăi au gusturi proaste, de ce să nu le ai și tu?

Pe sistemul ăsta, ar trebui să renunțăm la toți prietenii care apreciază muzica lui Justin Bieber sau filmele din seria Twilight, doar pentru că ei au preferințe stupide și nu vrem ca informațiile astea să apară când facem căutări pe Facebook.

Singurul lucru bun pe care îl văd la noile opțiuni de căutare din Facebook este că va fi mai ușor să găsești și să filtrezi fotografiile cu prietenii tăi sau informațiile despre prietenii comuni. Cu alte cuvinte, Facebook va fi și mai util pentru agățat și spionat.

Dar totuși, poate eu mă înșel și oamenii chiar vor ca Facebook să le recomande chestiile apreciate de prietenii lor. Nu a funcționat pentru Google, poate va funcționa pentru Facebook sistemul. Voi ce credeți?

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
9 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Monoranu

Cine se aseamana se aduna e un dicton foarte adevarat si probat Marius. Google just didn’t hit the G spot! 🙂

Razvan

Cu siguranta va functiona pentru Facebook.
Google a incercat Google Plus si nu a functionat. Fiecare pe nisa sa, nu?

Razvan

Cu siguranta nu e acelasi timp de bors.
Vream sa spun ca e bine sa fii nisat. Asa cum e cu blogging-ul. E ok daca esti general (cum e google) insa si mai bine e sa fii nisat (asa cum e Facebook ori Twitter).

[…] Social Proof FTW. Mai multe detalii poţi găsi pe blogul Facebook sau, în română, la Marius Sescu şi Dan […]

Vio

Să nu ne amăgim ca am fi în „core target” (cei din România sau cei peste 30 de ani). Pentru „american teen” se zbate FB, părerea mea.

[…] pentru că tot se discută despre Facebook Graph Search și cum va afecta asta căutările pe Google,, să ne uităm un pic și la rezultatele financiare […]

[…] Social Proof FTW. Mai multe detalii poţi găsi pe blogul Facebook sau, în română, la Marius Sescu şi Dan […]