Nu știm să ne vindem

Mă uitam la niște concursuri online de pe la noi, în care pentru a câștiga premii participanții trebuiau să povestească o întâmplare interesantă din viața lor. Și îți puneai mâinile în cap când vedeai cât de prost scriu majoritatea, cât de greu e să povestească coerent, în câteva fraze, ceva simplu. Poate spuneți că nu e mare lucru, vorba aia, nu trăim toți din scris, dar gândiți-vă că cine nu știe să se exprime coerent în scris probabil comunică la fel de greu și față în față, iar cine nu știe să comunice, să vândă o idee, are mai puține șanse de reușită în viață.

Nu o să mă leg de gramatică și greșelile de scriere, să spunem că regulile gramaticale se mai schimbă, dar cred că în școală ar trebui introduse obligatoriu niște cursuri de storytelling și public speaking, în perioada liceului. Și nu e vorba doar de cei care vor să trăiască din scris sau să se facă speakeri, toți avem nevoie de asta.

Nu e suficient să te exprimi bine în scris, trebuie să faci asta decent și când vorbești cu cineva.

Indiferent că ești programator,  zidar sau muncitor în construcții, în viață vei ajunge și pe la niște interviuri, va trebui să convingi oameni cu putere de decizie că tu ești alegerea potrivită, creme de la creme. Dacă avem un interviu cu 2 oameni ce au aceeași experiență profesională cine credeți că primește jobul? Vă zic eu, tipul sau tipa care se exprimă coerent, care știe să te farmece, care își spune povestea mai frumos, care știe să se vândă.

Idem dacă vrei să vinzi ceva, o idee, un produs, un serviciu. Poți să ai tu cea mai tare invenție de pe planetă, dacă nu știi să o prezinți în fraze simple, să convingi omul din fața ta, ai pierdut. Va veni altul cu o idee similară, dar ambalată mult mai frumos, și va câștiga.

Dacă vă uitați de exemplu pe la pitch-urile făcute către business angels prin emisiuni, de regulă nu câștigă cea mai bună aplicație sau propunere de afacere, ci ideea care e prezentată cât mai frumos și mai clar.

Trăim într-o lume în care toți trebuie să vindem ceva cuiva, la un moment dat, și dacă știm să ne exprimăm clar, să atragem atenția, să fermecăm audiența, avem numai de câștigat.

Recomandă prietenilor!
  • 15
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
1 Comentariu
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Marius

Foarte bun articolul, increderea de sine este un factor decisiv in viata.