fbpx

Cu cât e mai mare o firmă, cu atât îi este mai greu să se adapteze schimbărilor din mediul de afaceri.  O afacere mică cu 2-3 angajați poate pivota rapid dacă piața se schimbă, sesizează o oportunitate sau vine o criză, pentru că puterea de adaptare e mai mare. Ei bine, e la fel și în cazul oamenilor, unii dintre noi tot strigăm că vrem schimbare, vrem un stat modern care să lucreze pentru noi, vrem sistem de sănătate și de educație modern, vrem autostrăzi, dar noi încă suntem o minoritate, majoritatea românilor vor doar un loc de muncă călduț, unde să nu fie nevoiți să își bată capul prea tare.

Și de asta se mișcă lucrurile așa de greu. Noi ne învârtim în bula asta cu oameni relativ educați care aspiră la nivelul de trai din vest, dar majoritatea românilor încă se stresează dacă au ce pune pe masă luna asta, dacă au cu ce să plătească utilitățile sau ratele.  Știu că în centrul orașului e frumos, dar faceți o plimbare pe la periferie, eventual pe jos, să vedeți cocioabele, să vedeți copiii dezbrăcați, când e cu minus afară.

Sau mergeți un pic prin satele unde primarul de 30 de ani tot promite oamenilor marea cu sarea, dar ei au drumuri de pământ și se adună tot la birt pentru vin la 1 leu paharul. Cam o treime dintre români sunt săraci.

Adăugați la populația asta 1,2 milioane de angajați la stat, care nu au nici un interes să se schimbe prea mult sistemul, că  majoritatea ar rămâne fără joburi, dacă s-ar face evaluări pe criterii de competență.

Adăugați la asta clasa politică veche, ce se mulțumește să arunce cu pomeni celor de mai sus, în timp ce ei strâng averi colosale din combinații cu oamenii de afaceri abonați la afacerile cu statul, ce nu ar supraviețui nici măcar o lună în economia reală.

Nu am scris astea ca să mă plâng, dar asta e situația reală. Pentru ca România să se schimbe e nevoie și de creșterea nivelului de trai, și de oameni politici noi, și mai ales, de multă educație. Știu, schimbarea începe cu noi, dar câți vrem cu adevărat schimbarea?

RECOMANDĂ
  • 49
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
5 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Iulian
27 noiembrie 2019 14:23

Prea puțini!

Roba
Roba
28 noiembrie 2019 03:47

Dezindustrializarea (cu tot ce înseamnă asta) n-au decis-o oamenii.

Roba
Roba
30 noiembrie 2019 03:53
Răspunde către  Marius Sescu

Întreabă-i pe vecinii bătrânilor tăi, îți vor spune ce și cum, din propriile lor vieți.

mihaela
28 noiembrie 2019 16:19

Ai dreptate. Pentru că nu aspirăm la lucruri mai bune ,mai de calitate. practic nu avem personalitate și nici caracter. Dar lucrul care consider că ne lipsește cel mai mult este faptul că nu ne asumăm niciun tip de responsabilitate. mereu e vina altcuiva și niciodată a noastră.

5
0
Lasă un comentariux
()
x