fbpx

O ironie politică

Remus Cernea, deputatul de care tot internetul făcea mișto până prin vară, a fost singurul care a votat împotriva creșterii salariilor bugetarilor cu 10% din decembrie, creștere fără nici o bază reală. Singurul deputat cu coloană vertebrală, într-o cameră plină de nesimțiți. Nu zic acum că omul e curat, merită votat etc, dar a făcut ceva normal, decent.

Știu, dacă sunteți bugetari vă frecați mâinile de bucurie, mai primiți bani de o pâine, dar când veți vedea în 2016 cum cresc și taxele, impozitele, accizele, prețul la alimente, la carburanți, veți regreta bucuria de moment. Pentru că raționamentul e simplu, statul nu are de unde să vă dea un cadou, cadou electoral mai exact, fără a crește încasările la buget. Și tot noi suntem buni de plată.

Cât despre PSD și PNL, stați liniștiți, fraierii ăia care muncesc pentru a plăti cadoul făcut de voi vă vor ține minte la anul, când veți veni și ne veți cere votul. De bine de rău încep să apară și alte partide, care vă vor scoate din peisaj.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul de lege privind Ordonanta de Urgenta a Guvernului 35/2015 ce creste salariile medicilor cu 25%, inclusiv amendamentul unui deputat PSD care prevede cresterea salariilor tuturor bugetarilor cu 10%. Votul a fost intampinat cu aplauze in plen, unde s-au aflat si sindicalisti la balcoane. Amendamentul care ar duce la cresterea deficitului bugetar in 2016 cu circa 5 miliarde de lei a fost votat de 311 deputati din 318 prezenti. De aceasta crestere nu vor beneficia demnitarii.

Au fost 7 abtineri si un vot impotriva – al lui Remus Cernea.

Intervenții în plen față de încălcarea Regulamentului – 11 noi…Miercuri, 11 noiembrie 2015, a fost din nou încălcat grav Regulamentul Camerei Deputaților întrucât Rapoartele mai multor proiecte de lege au fost aduse în timpul ședinței în timp ce Art. 69 alin. 2 prevede că „(2) Raportul va fi imprimat şi difuzat deputaţilor cu cel puţin 3 zile înainte de data stabilită pentru dezbaterea proiectului de lege sau a propunerii legislative în plenul Camerei Deputaţilor, în cazul proiectelor de legi şi al propunerilor legislative pentru care Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, şi cu cel puţin 5 zile, în cazul celor pentru care Camera Deputaţilor este Cameră decizională.”Am luat cuvântul și am explicat acest lucru de mai multe ori (la mai multe puncte pe Ordinea de zi), lucru care a generat o reacție excesivă și neregulamentară pe fond a președintelui Valeriu Zgonea. Fiecare proiect de lege este discutat mai întâi în comisiile de specialitate pentru avize și Raport. Aceste avize plus Raportul sunt necesare pentru ca toți parlamentarii, inclusiv cei care nu fac parte din respectivele comisii, să își poată face cât de cât o părere despre ce este vorba.Nimeni nu este specialist în absolut orice și este nevoie de avize și de Raport pentru a întelege mai bine scopul și justețea unui proiect de lege ca și eventualele amendamente care sunt depuse la respectiva inițiativă.Fără a avea acces la Raport, șansa de a da un vot în cunoștință de cauză se diminuează foarte mult. De aceea, Regulamentul prevede ca Raportul ne este distribuit cu cel putin 5 zile înainte de dezbaterea în plen, ca să existe timp suficient pentru citirea lui, pentru analizarea lui, pentru eventuale consultări cu experți și cu colegi parlamentari.Dar astazi ne-a fost adus Raportul IN TIMPUL SEDINTEI!!! Acest lucru afecteaza grav procesul legislativ pentru ca este eliminata sansa unei dezbateri si analize reale. Mai mult: a fost vorba de acordarea unor creșteri de salarii pe baza unui amendament depus ieri in Comisia pentru Muncă! Iar acel amendament are un impact anual de 2,5 pana la 5 miliarde RON fara a exista nici un fel de fundamentare cu privire la sursa banilor respectivi.Sigur ca ne dorim cu totii să crească salariile, dar un astfel de demers trebuie făcut în mod responsabil, pe baza unor analize serioase și a unei dezbateri de profunzime. Nu așa…, repede, în 24 de ore, cu încălcarea Regulamentului și fără o dezbatere reală, pe cifre. Liberalii, la fel de populiști ca PSD-ul, au votat legea deși la microfon au spus ca ar trebui să existe mai întâi o fundamentare!SUNT SINGURUL CARE A AVUT CURAJUL SĂ VOTEZE ÎMPOTRIVĂ! Am și luat cuvantul și am explicat de ce. Este deplorabil ca banii publici sunt gestionați într-un mod populist și iresponsabil după cum am văzut astăzi (nu pentru prima dată, desigur)…

Posted by Remus Cernea on Wednesday, November 11, 2015

Recomandă

15 Comentarii

  1. „[..]dacă sunteți bugetari vă frecați mâinile de bucurie, mai primiți bani de o pâine,” e o afirmatia care nu cred ca iti face cinste in calitate de „specialist în marketing online cu peste 8 ani de experiență în marketing și vânzări”. Poate din clientii tai posibili ar fi si bugetarii astia care se bucura ca au si ei bani de inca o paine. Dar ce sa vezi ei sunt nimicuri dupa rationamentele tale si altor gen, ei trebuie sa mance cu ratie, cu cartela la gramaj, ca na ei sunt doar animale, bine ca aparut facebook si marketingul sa va dea voua bani de o paine in plus fara sa va frecati mainile de bucurie cand mai prostiti vreun client cu campanii de promovare pe facebook.

    Mi-ar placea sa iti pui pe cartea de vizita „”[..]dacă sunteți bugetari vă frecați mâinile de bucurie, mai primiți bani de o pâine,”..pt ca presupun ca o sa imi raspunzi ca ai dreptul la opinie, de acord dar sa te vad ca o sustii pana la capat cu fruntea in sus sin fata celor pe care ii judeci.

    • Andrei, ești bugetar sau comentezi de umplutură? Nu am zis că bugetarii nu merită salarii mai mari (mă rog, unii dintre ei, că unii au salarii cu prea multe zerouri), ci doar că aceste creșteri trebuie făcute pe baza unor studii, nu din pix, înainte de alegeri, ca să te voteze poporul. Ai văzut vreun studiu despre sursele de finanțare pentru creștere? A fost anunțată modificarea legii în termenul legal? Nu, au strecurat modificările pe furiș.

      Dacă ești bugetar de ce ai avea nevoie de servicii de promovare? Gândește înainte de a comenta.

      • Unele taxe și impozite pentru 2016 au crescut deja, înainte de această mărire. Creșterea de 10% nu face decât să „îndulcească” aceste creșteri. Dacă te informai ai fi văzut că prețul carburanților este prognozat să scadă atât datorită reduceri TVA la 20% cât și contextului internațional. Deci „umflarea” prețului ar putea fi făcută numai artificial de companii și nicidecum de stat și sper că dacă se va întâmpla acest lucru să își faca datoria organismele statului ce supraveghează acest segment. Preţurile alimentelor vor creşte în 2016 cu 6,2%, anticipează Banca Naţională, după o dinamică anuală de 6,3% la finele anului curent. Traiectoria preţurilor alimentelor este marcată, pe de o parte, de dispariţia, din iunie 2016, a efectului de runda întâi al reducerii cotei TVA la alimente şi, pe de altă parte, de producţia agricolă mai slabă, în 2015 şi 2016, decât în 2014. Preţurile ţigărilor şi băuturilor alcoolice vor fi influenţate de asemenea de reducerea TVA, dar şi de modificarea accizelor. Astfel, accizele pentru alcool şi băuturi alcoolice vor scădea de la 1 ianuarie, iar acciza la ţigări creşte cu 4,5% din aprilie 2016.Banca Naţională a României a revizuit în scădere cu 0,4 puncte procentuale prognoza de inflaţie pentru acest an, la -0,7%, iar pentru 2016 prognoza a fost revizuită în creştere cu 0,4 puncte procentuale, la 1,1%.
        Așă că „dracul” nu e chiar așa de negru cum îl prezinți tu! Iar  bani sunt destui, trebuie numai o mai bună colectare, scoaterea la lumină a economiei subterane, mai puține „furăciuni” și o mai bună gestionare si cheltuire a fondurilor existente. Domnul Președinte, în înțelepciunea domniei sale, ne-a „pricopsit” cu un guvern de tehnocrați care va face cu maximă eficiența cele de mai sus! Personal sunt sceptic dar să traim și să vedem.
        Iar articolul tău nu ar fi fost cu siguranța scris în acest ton dacă ai fi fost bugetar!
         

        • Ok, se reduce Tva-ul, vin mai puțini bani la buget, de unde crezi ca se va acoperi diferența? Nu sunt bugetar, sunt unul din fraierii care a avut curajul să deschidă o afacere în România, pentru care plătește tot mai multe taxe. Și fraierii ca mine țin economia în spate, nu bugetarii.

      • „Dacă ești bugetar de ce ai avea nevoie de servicii de promovare?” Poate el sau alți „bugetari” mai au și afaceri personale private. La asta te-ai gândit? E cumva obligatoriu dacă ești „bugetar” să nu mai desfășori și alte activități?

      • Dacă ești bugetar de ce ai avea nevoie de servicii de promovare?”..sa pp ca sunt un viitor client al tau si ca as avea nevoie de promovarea unei afaceri online. Serviciile tale le voi plati din salariul de „bugetar” – si apropo nu sunt bugetar.

        „Gândește înainte de a comenta.” asta da motto, pp ca cine nu cometeaza la articolele de pe blogul tau nu „gandeste”.

        Atitudinea ta ar fi demna de prezentata in cv cand te mai duci la vreo prezentare de marketing pt ca ai dreptate „Și fraierii ca mine țin economia în spate, nu bugetarii.”- deci doamna invatoare si toti profesorii ce te-au format, unii cu mai multa dedicatie altii cu mai putina , acuma trebuie sa te pupe un deva pt ca tu esti care le dai bani de paine cu afacerea ta megaprofitabila.

        Vb ta „Gândește înainte de a comenta.”

        • Amice, bați câmpii grav de tot. Eu îți spun că nu am o problemă cu creșterea salariilor, doar să nu se facă aiurea, pentru că vin alegerile, ci cu analize, justificări și pe merit, tu tot îi dai înainte cu marketingul meu și clienții bugetari. Bați câmpii grav, du-te în lumea ta.

          Și da, firmele susțin economia, nu angajații de la stat. Nu dau eu bani de pâine, dar mediul privat e sufocat de taxe și impozite, iar politicienii aleargă cu cadouri populiste, care se vor întoarce tot împotriva noastră. Nu poți crește salariile dacă nu crești veniturile, se învață la lectia de economie for dummies. Și analizează puțin cifrele înainte de a bate câmpii din nou, iar dacă mai aberezi iar cu marketing pentru bugetari rămâi fără dreptul de a comenta.

          • „dacă mai aberezi iar cu marketing pentru bugetari rămâi fără dreptul de a comenta.”..asta e, ma duc in lumea mea, respect in rest. Scuza-ma ca am avut dreptul la o opinie…

  2. Ca angajat la privat, trebuie sa demonstrezi intai ca meriti o marire de salariu. Si, desigur, angajatorul sa-si permita aceasta marire (business-ul merge tot mai bine, firma e profitabila etc.). De ce la stat sunt alte criterii de salarizare?

    Sotul meu a avut o colaborare cu o institutie de stat in urma cu niste ani. Venind din mediul privat (si eu si sotul meu am lucrat in sistemul bancar multi ani), a fost absolut socat vazand ce lentoare e la stat fata de privat. Adica nimeni nu se streseaza din niciun motiv, traseul unei hartii e lent, lent, nu exista urgente.

    O prietena de-a mea lucreaza in administratie de ani buni. Mi-a povestit ca ceea ce face intr-o luna ar putea face lejer intr-o saptamana. Pauza de masa e sfanta, apoi, daca vrei, dai un tur prin oras la shopping (desigur, discret). De stat peste program nici nu poate fi vorba.

    Astea sunt 2 cazuri pe care le stiu bine, cu detalii. Dar toti, absolut toti cei care au tangenta cu institutiile de stat imi spun acelasi lucru despre salariatii bugetari.

    Am si exemple pozitive de la institutii ale statului (din pacate, prea putine): DNA, in ultima perioada, si o primarie dintr-o comuna a tarii, unde primarul, exasperat de intarzierea nefireasca a primirii unei finantari bugetare pentru construirea unui dispensar, a luat oamenii din comuna si au construit dispensarul in timp record si cu costuri minime. DA, acesti oameni merita sa aiba salarii bune. Si altii ca ei.

    Eu sunt economist de profesie si stiu ca ies bani daca produci sau daca faci investitii productive. Insa investitiile, daca se fac, sunt proaste, dar platite la pret premium (suficient sa urmarim segmentele de autostrada care se demoleaza la scurt timp de la inaugurare). Despre fabrici noi n-am mai auzit de o gramada de vreme. Insa de fabrici falimentare da. Multe.

    A, si inca ceva: rugati-va sa fumeze cat mai multi oameni si sa mearga cu masina, deoarece cei mai mari contributori la bugetul statului sunt industria petroliera si a tutunului. In rest, despre ce mari generatori de venituri bugetare vorbim, ca statul sa fie atat de generos cu salariile bugetarilor?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *