fbpx

Nu se mai găsesc oameni buni

Apropo de ce scrie Doru aici, că a ajuns valul demisiilor despre care se discuta în State la noi, am remarcat și eu că e tot mai greu să găsești oameni buni, pe toate domeniile care au reușit să performeze în pandemie: IT, marketing, tehnologie, management, vânzări, cam peste tot se caută personal.

Și nu e vorba mereu de bani, ci mai ales de mediul de lucru, cum se comportă colegii și șefii cu tine. Mulți angajați s-au reprofilat, vor să lucreze part time, project based sau remote, vor să își facă firme, să lanseze ceva, nu mai vor șefi care să îi verifice constant sau să se poarte urât cu ei. Cred că am realizat cu toții că viața e prea scurtă pentru a înghiți mizerii.

Asta nu înseamnă că dacă ești un bun profesionist în domeniul tău trebuie să ți-o iei în cap, ci că acum poți să te evaluezi mai bine și să fii tratat corect. Ori acolo unde lucrezi deja, ori în altă parte.

Pandemia a accentuat evoluția unor tendințe evidente:

  • A crescut numărul celor care apreciază mai mult timpul liber, în defavoarea joburilor cu program extenuant. Generația părinților noștri punea accent pe muncă, în societate era văzut bine cel care avea un job serios, muncea mult, chiar și noi aveam impresia la un moment dat că e un titlu de glorie să fii workaholic. Generația copiilor noștri cred că va pune accent pe echilibru, urmarea pasiunilor, vor face mai puține compromisuri.
  • A crescut numărul persoanelor care lucrează remote sau de acasă, și mulți nu mai vor să se întoarcă la birou. Brusc te gândești, dacă eu pot să lucrez de acasă pentru o firmă din orașul meu, de ce nu pot face asta pentru o firmă din altă țară, pe un salariu mai mare? A crescut și numărul firmelor dispuse să angajete remote, în același timp.
  • Au crescut pretențiile angajaților, mai ales pe joburile entry level se demisionează în valuri, că oamenii știu că își pot găsi rapid altceva.

Nu aș vrea să fiu în pielea oamenilor de HR acum, dar multe companii și-au făcut-o cu mâna lor. Degeaba faci tu corporate branding și reclame pe pozitiv în care zici că angajații tăi sunt super mulțumiți, în condițiile în care ei te critică pe forumuri și rețelele de socializare.

Ce urmează? Probabil o resetare. Peste vreo 2 ani de zile, dacă nu vine o criză majoră și scăpăm cu bine din pandemie, mediul de lucru din multe companii va fi diferit, dacă vor să atragă oameni.

Pe la voi în firmă cum e?

Recomandă

6 Comentarii

  1. 3 luni am “locuit” cu sotia in rulota, random prin tara, pe remote. Consider ca e un plus major pentru noi, ca angajati, din toate punctele de vedere. Cat despre companie, nu-mi fac probleme…face economie la curent, caldura, spatiile respective deja au inceput sa fie remodelate si adaptate altor nevoi…

  2. Trebuie sa ai putina ambitie 😉
    In alta ordine de idei, nu am inteles de ce a trebuit sa declaram de unde prestam in telework. Si sa ne fie impusa munca din locatia respectiva. Poate e vreun…nu stiu ce functie trebuie, care sa citeasca comentariul meu si sa ma lamureasca. Oricum nu am tinut cont de asta dar as vrea sa stiu.

    • Sunt două tipuri de contracte pe telemuncă, dacă am înțeles bine. Cel mai simplu e să declari că lucrezi de acasă și atât. Cred că are legătură cu protecția muncii, dar na, legislația noastră e în urmă cu tot ce ține de noile joburi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *