fbpx

Operatorii telecom vor să ne cumpărăm cu toții smartphone-uri

Cam asta e concluzia dacă te uiți la televizor și vezi reclamele Orange, Vodafone sau Cosmote. Peste tot sunt promovate telefoanele deștepte, cu mii de aplicații, care fac și dreg. Peste tot ni se recomandă abonamentele cu trafic de date sau extraopțiuni cu internet, ca să ne dăm pe Facebook, să stăm pe messenger sau să ne verificăm emailul. Ideea e simplă, tarifele pentru voce sunt tot mai mici, operatorii câștigă mai bine din taxarea traficului de date.

Și e de rău?

Nu, nu e de rău, eu chiar folosesc smartphone-ul cu internet inclus în abonament, îmi este util, mă ajută să economisesc timp, să rezolv unele chestii din mers, să mă informez, să mă orientez când merg în zone pe care nu le cunosc. Doar că nu avem cu toții nevoie de smartphone-uri, iar a îți cumpăra un telefon deștept pe care dai câteva sute sau chiar mii de lei doar ca să te lauzi cu el prietenilor e prostie pură.

Aveți nevoie de un telefon ca să vă dați pe net, ca să vă orientați cu ajutorul GPS-ului, ca să vă verificați emailul sau să editați un document rapid. Cumpărați-vă smartphone-uri, dar nu pentru a vă da importanți, ci pentru că aveți nevoie.

Aveți nevoie de un simplu telefon, doar ca să sunați, să fiți sunați și să trimiteți mesaje? Cumpărați-vă un telefon ieftin, nu are sens să investiți într-un gadget scump dacă nu îl folosiți la capacitatea maximă. Încă mai am pe acasă un Nokia 1101 care e foarte bun pentru sunat. Bonus, are și lanternă.

De unde am plecat? De la un studiu realizat de GFK – profilul utilizatorului român de smartphone, unde ni se spunea că românii care au smartphone descarcă în medie 22 de aplicatii, dar folosesc zilnic doar patru dintre ele. Cu alte cuvinte, pentru mulți smartphone-ul e doar o jucărie frumoasă.

Voi aveți un smartphone? Dacă da, pentru ce îl folosiți?

Recomandă

8 Comentarii

  1. Eu am un telefon normal de vreo 5 ani. Daca nu se strica cred ca-l voi mai folosi vreo cativa ani de acum incolo, fara sa simt nevoia de smartphone. E adevarat ca am si un Ipod touch cumparat la mana a 2-a pe care l-am luat exclusiv pentru muzica, dar cu care mai intru pe net cand sunt acasa, insa doar pentru ca pot, nu pentru ca as avea neaparat nevoie de el ca sa fac asta, avand laptop si desktop pe aproape (si uneori e enervant sa incerci sa scrii un mail pe un ecran de cativa inci).
    Am o filozofie foarte simpla cand vine vorba de electronice: nu cheltui bani pe tehnologii scumpe si foarte perisabile in acelasi timp (un smartphone isi pierde mult din valoare dupa un an si e relativ scump, pe cand o pereche de boxe bune isi pastraza valoarea foarte multa vreme dupa achizitie).
    Sunt inconjurat de oameni cu smartphonuri si confirm statistica cu 22 de aplicatii descarcate: cei mai multi investesc mai mult timp in descarcat aplicatii, scris versiuni noi de soft si configurat telefonul decat in folosirea efectiva a telefonului ca si smartphone.

    • Eu folosesc smartphone-uri, dar nu le cumpăr când apar, prefer să aștept câteva luni până sunt la un preț decent sau apar la oferta unui operator telecom.

  2. Pentru mine netbook-ul este util. Cu toate acestea se castiga bine din vanzarea acestei tehnologii. Mai mult se creeaza nevoi noi, actualizate. Sunt de acord cu afirmatiile din articol, folosesc un Samsung U100 pentru cele 10-15 minute de convorbiri lunare si 3 mesaje. Cat am lucrat pentru un furnizor telecom am recomandat cu toata caldura si increderea smartphone la fiecare client. Practic cand ai posibilitatea financiara lupta se da intre diverse produse de placere. Mai bine sa cheltuie banul pe tehnologie decat pe alcool sau tutun. Traiesc niste vanzatori, da bine la sondajele nationale si suntem o tara fara asfalt, dar cu tehnologie. De exemplu un produs nou se lanseaza si la Bucuresti aproape in acelasi timp ca in marile orase ale lumii. Suntem pe harta unor producatori mondiali desi pentru multi este bibelou. Noul bibelou la generatie noua.

    • Eu sunt de părere că e ok să cheltui banii pe tehnologie, cât timp ea te ajută să îți faci treaba mai bine, să câștigi mai mulți bani, să economisești timp.

  3. Parca vad ca vor sa se ajunga la vanzari doar de smartphoneuri si persoanele in varsta vor fi nevoiti sa-si gliseze degetele pe un astfel de telefon. Trist.

  4. Am. Scriu majoritatea articolelor de pe blog direct de pe el. Fac LIVE cand este cazul, nu ma plictisesc in mijloacele de transport, ma informez, e foarte util. Nu regret nicio clipa ca mi l-am cumparat. Ba chiar ma intreb de ce nu l-am luat mai devreme …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *