fbpx

Pandemia a reînviat codurile QR

Codurile QR, desenele acelea ciudate de care râdeam acum 10 ani, când credeam că vor muri pentru că nu le mai folosea nimeni, au reînviat în pandemie. Brusc toată lumea și-a amintit că au pe telefon aplicații de scanat, iar autoritățile, instituțiile și firmele au început să afișeze peste tot coduri QR, pentru a informa oamenii sau a îi ajuta să descarce mai ușor certificate, declarații și alte documente.

Cel mai mult m-a surprins implementarea codurilor în restaurante, ca alternativă la meniurile de hârtie. Când lumea a început să iasă din nou în oraș aveam o altă problemă, că parcă nu voiai să frunzărești aceleași meniuri pe care au pus deja mâna sute de oameni zilnic. Brusc codurile erau utile, scanai unul și gata, descărcai un pdf cu meniul.

În teorie ideea e bună, și restaurantele s-au bucurat pentru că pot face niște economii și cu tipărirea de meniuri noi. Problema este că implementarea codurilor QR pentru restaurante e  făcută prost, cam peste tot. Am văzut cum sunt folosite prin Spania, Italia, Grecia și România, peste tot când scanezi, de fapt descarci un fișier pdf cu meniul în telefon, la care te uiți pentru a comanda.

Vrei peste 10 minute să mai comanzi ceva? Evident că nu vei căuta fișierul pdf prin telefon, ci vei scana iar codul QR și vei descărca iar fișierul. Am pățit și eu asta, aveam același pdf în telefon descărcat de 20 de ori, deși știam unde îl pot găsi, căutând printre fișiere.

Soluția pentru a nu descărca mereu fișiere ar fi simplă, restaurantele să afișeze meniul din restaurant pe o pagină din site, iar codul QR doar să te ducă acolo, unde meniul e mai ușor de actualizat din administrarea site-ului. Din păcate aici ajungem la altă discuție, câte restaurante au site-uri decente, actualizate la zi?

Chiar și după 2 ani de pandemie, multe nu au site sau este unul învechit, că proprietarii au crezut că vor fi salvați de aplicațiile de livrat mâncare, în loc să își creeze propria infrastructură, și acum plătesc 30% comision. Dar despre alta, în alt articol.

Voi cum sunteți, folosiți codurile QR?

Recomandă

3 Comentarii

  1. Sunt folosite mai mult si pentru ca toate telefoanele au optiunea de scanare cod direct in aplicatia camerei, înainte trebuia sa ai aplicatie dedicata.

  2. Mie nu imi place moda asta. Prefer sa rasfoiesc un meniu real si sa nu belesc ochii in telefon pentru asta. Mai ales ca multi nu au stiut sa creeze un meniu adecvat pentru ecrane. Stai sa dai zoom in/out ca prostul. Nu mersi. Am vazut ca in unele locuri au pastrat si qr pe mese dar aduc si meniuri. E o solutie numai buna.

    • Da, în multe locuri e implementată prost, dar am văzut și locuri unde e făcută bine, inclusiv cu meniu digital, comandai direct de pe telefon și îți vine mâncarea mai repede.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *