fbpx

Poveste cu vinuri

Până acum vreo 5-6 ani obișnuiam să nu beau vin deloc. Berea era la putere, berea era pe primul loc, berea era cea mai tare, că deh, când ești student contează cantitatea și prețul, nu calitatea și vechimea. Numai că am fost la o petrecere unde se bea exclusiv vin, și încă vin sec. Mi-a plăcut, mai ales că a doua zi m-am trezit fără dureri de cap, mahmureală sau greață. Probabil și vinul era unul bun, fără chimicale.

De atunci am aprofundat mai mult subiectul, dacă pot să îi zic așa. Am învățat să disting între un vin făcut din apă și chimicale și unul făcut numai din struguri. Am băut vinuri în Spania, Franța, Italia, Moldova și desigur, România. Am învățat că în țara noastră avem niște soiuri extraordinare de vin, care din păcate nu sunt promovate cum trebuie în afară. Am învățat că dacă vezi în hypermarket un vin făcut în Franța la doar 7 lei nu înseamnă că acel vin e și bun, doar pentru că e străin. De multe ori am ajuns să punem echivalent între străin și mai bun, uitând de produsele noastre românești, care sunt superioare.

A da, și am mai făcut ceva pe tema asta a vinului, am mers la mai multe degustări de vin. Numai anul ăsta am participat la vreo 3, și pot să spun că îmi place la nebunie. Ieri dimineață când am primit invitația de la Icar Tours și Vinia pentru o degustare de vinuri la Hotel Decebal din Bacău am zis da imediat, mai ales că erau niște vinuri interesante în meniu: Sauvignon Blanc din 2003, Grasă de Cotnari, Busuioacă de Bohotin, Merlot&Fetească Neagră Bohotin Crama 9 (o noutate), Cabernet Sauvignon Bohotin Crama 9 și Limoncello di vino la final. Așa-i că vă lasă gura apă?

Am mers la degustare cu Cristi și Andra, pentru a face schimb de impresii.

Pentru cei care nu au mai fost la degustări de vinuri, o regulă foarte importantă este că fiecare vin trebuie turnat în paharul lui, pentru a nu se amesteca aromele, iar după fiecare sortiment degustat trebuie să guști o bucățică de brânză sau cașcaval pentru ca papilele gustative să nu fie induse în eroare de sortimentul anterior. Pot să spun că evenimentul a fost impecabil, am avut atât pahare pentru fiecare vin testat cât și brânzeturi, pe lângă vinuri bune. Am mai fost la degustări de vin unde goleam paharul într-o găleată și ni se turna vinul următor în același pahar și credeți-mă, nu e deloc în regulă, practic nu mai simți esența fiecărui vin.

Mi-a plăcut că enologul de la Vinia a spus povestea fiecărui vin în parte și nu s-a sfiit să răspundă la întrebările incomode din public, cum ar fi cele legate de utilizarea denumirii Grasă de Cotnari. Adevărul este că nu doar Cotnari are vii în această zonă, ci și Vinia, și conform legislației orice produs provenind din această regiune care îndeplinește condițiile de calitate prevăzute de lege poate utiliza denumirea de Cotnari. Ar fi ca și cum cineva ar dori să înregistreze Iași ca marcă înregistrată și nimeni să nu mai poată folosi această denumire. Cel puțin asta am înțeles eu.

Per total a fost un eveniment foarte plăcut, unde am descoperit că și Cabernet Sauvignon Bohotin de la Vinia e pe gustul meu, deci urmează să mai aprofundez problema, pardon, vinul. Pe blogul Icar este un articol despre degustare.

[mudslide:picasa,0,mariuss.sescu,5684076882716168289]

Dacă aveți ocazia să mergeți la o degustare de vinuri nu ezitați, sigur plecați acasă cu niște informații în plus.

Voi ce preferați, vinul, berea sau băuturile tari?

Recomandă

2 Comentarii

  1. Grasa de Cotnari a prins si pentru ca a fost promovata puternic la TV prin manele cu Guta. Cotnari s-a asociat si cu Morosanu pentru imagine deci iar promovare.

    Grasa de Vinia nu am testat-o, sa pot compara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *