Dragă bloggere, este foarte posibil să fi ajuns la urechea ta fel de fel de sfaturi despre cum ar trebui să procedezi în relaţia cu PR-iştii care te contactează pentru că vor să promoveze diverse branduri pe blogul tău sau vor să colaboreze cu tine. Orice blogger cu ceva vechime îţi va oferi sugestii despre ce să faci şi ce să nu faci.
De exemplu, mă uitam recent la prezentarea Raluxăi de la PR Beta. Deşi multe dintre afirmaţii sunt perfect valabile şi apreciez evoluţia Raluxăi că blogger, sunt câteva menţiuni pe care vreau să le fac deoarece nu sunt de acord cu unele dintre ideile din prezentarea ei:
Nu se trimit preview-uri ale articolelor către brandurile cu care colaborezi. De 4 ani şi ceva de când scriu pe blog şi am participat la câteva zeci de campanii, plus alte câteva organizate de mine pentru branduri, nu am primit cereri să trimit articolele înainte de publicare. Maxim am primit câteva indicaţii despre ce şi-ar dori brandul să fie evidenţiat în articol. Un brand care ştie să comunice online are încredere în bloggerii cu care colaborează.
Brandurile nu cumpără articolele (deşi asta e prima impresie), ci dreptul la expunere pe blogul tău, posibilitatea de a intra în contact cu cititorii tăi, cu audienţa ta. Articolul e doar o formă de comunicare a mesajului, o modalitate de a atrage atenţia cititorilor tăi asupra brandului respectiv. Oricine poate scrie articole, dar cititorii de pe blogul tău sunt doar ai tăi, stilul tău de a scrie e doar al tău.
Nu ajută să te lauzi pe blog pe o pagină specială că ai mai făcut zeci de campanii şi ai lucrat cu nu ştiu câte branduri. În State de exemplu există legi care reglementează mai bine publicitatea online şi dezvăluirea colaborărilor cu diverse companii, practic trebuie să menţionezi atunci când faci reclamă unui produs dacă ai primit bani sau alte avantaje materiale pentru a-l promova. La noi încă nu. Totuşi, nu cred că o pagină centralizată în care enumeri campaniile şi brandurile cu care ai colaborat te va ajuta să găseşti mai uşor alte branduri dornice să colaboreze cu ţine, poate din contra, un brand nu va mai dori să colaboreze cu tine deoarece ai lucrat şi cu concurenţa lor. Că idee, câţi dintre bloggerii români care participă frecvent la campanii pentru branduri au astfel de pagini pe blogul lor? Dacă vrei să menţionezi pe blog cu ce branduri ai mai colaborat e ok, dar nu e nevoie de o pagină specială pentru asta.
PR-işti chiar citesc bloguri. Văd asta pe pagina de Facebook a blogului meu, în comentarii, printre abonaţii la feedul RSS, în emailurile primite de la PR-işti cu extrase din posturile de pe blog, în general în comunicarea cu ei, indiferent de canal. Nu toţi PR-işti care te abordează te citesc, dar majoritatea o fac. De aceea, când te abordează un PR-ist şi îţi spune că îţi citeşte blogul nu trebuie să pleci din start de la prezumptia că încearcă să se dea bine pe lângă ţine, să te linguşească.
În rest, când vine vorba de relaţia blogger-PR-ist cel mai bine e să îţi urmezi înstinctul propriu şi să filtrezi sugestiile venite de la alţi bloggeri, aplicând doar ceea ce crezi că ţi se potriveşte. Mă înşel?
TInd sa fiu si sa nu fiu de acord cu tine. Pe de o parte cred ca e bine ca in blogosfera romaneasca in curs de profesionalizare sa se construiasca ceva referinte. Daca sunt PR-ist, cum evaluez eu impactul blogului in cauza asupra imaginii brandului meu altfel decat prin referinte?
Pe de alta parte, sunt de acord ca e aproape ne-etic sa iti faci reclama cu reclamele tale.
Radu, pentru evaluari exista emailul, unde poti cere date, statistici, participari in alte campanii etc.