fbpx

PR online. Cât de corecte sunt informațiile de pe Wikipedia?

Teoretic, pe Wikipedia există editori care verifică și aprobă orice modificare adusă unei pagini din vasta enciclopedie online realizată de utilizatori. Practic, oricine poate modifica paginile Wikipedia, după cum o demnonstrează și recentul scandal din jurull Bell Pottinger, o agenție de PR și lobby din Anglia care a modificat paginile de Wikipedia ale clienților săi, pentru a da bine la public.

Lista articolelor modificate e aici, Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, sigur nu e încântat. Și așa aveau probleme cu obținerea de donații pentru site, ultimul lucru pe care și-l doreau acum e un scandal despre acuratețea informațiilor.

Hai să nu ne mai ascundem după degete, e clar că orice site care este modificat de utilizatori nu poate fi perceput ca corect 100%. Dacă găsiți o informație pe Facebook, aveți încredere 100% că ea e reală? Eu nici măcar în agențiile de știri nu mai am încredere, când aflu o știre o verific din trei locuri pentru a mă asigura că e adevărată și nu doar o versiune a realității, prezentată de redactorul site-ului.

Suntem manipulați zilnic, cu sau fără voia noastră.

În fond agențiile de PR lucrează de mult timp la influențarea opiniei online despre produsele și brandurile pentru care lucrează, prin postarea de comentarii pe bloguri, site-uri sau forumuri, sub diverse nume.  Bell Pottinger a avut doar ghinionul de a fi descoperită în timp ce făcea asta, mai ales pentru că s-au lăudat și nu și-au ascuns nici măcar IP-ul de unde au modificat paginile clienților, respectiv sediul agenției. Bine, ei spun că de fapt au corectat niște erori de pe paginile clienților.

Câteva comentarii de pe Businessinsider, cu referire la subiectul de mai sus:

You are funny, guys. Tons of people and organizations manipulate Wikipedia according to their needs (and customers). I know consultants who manipulated Wikipedia several times when they needed their clients to shut up and follow certain recommendations. It does’t matter if Jimi likes it or not–Wikipedia is actually just a PR play field and will always remain mostly just that. Of course, a huge number of details in Wikipedia is correct and more-or-less objective, but which one exactly–that’s anyones guess.

Bell Pottinger got caught because (a) they bragged about it, and (b) they did most of their editing from the head office IP address. Services like MyWikiBiz have been around since 2006 and in the rare event one of their client’s work gets noticed by the vindictive Wikipedia “community” (actually, just a few anti-paid-editing administrators who run roughshod over the encyclopedia), only that client’s content is at risk, because a new account and new IP address are used for each client.

Întrebarea este de fapt cine are încredere 100% în datele găsite pe Wikipedia? Sau cine mai are încredere 100% în informațiile de pe net?

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *