fbpx

Prietenia în vremea Covidului

Dacă tot văd share-uri despre cum ar trebui să nu ne mai certăm între noi de la vaccinuri și să ne deschidem casele ca să ne primim prietenii, indiferent de opinia și vaccinarea sau nevacccinarea lor, zic și eu o idee, hai, două.

Ne-am vaccinat deoarece credem în știință, în medicină, deoarece anul trecut toți se îmbolnăveau în jurul nostru, prieteni, familie, colegi, unii chiar grav, știu și oameni care au murit, iar noi aveam noroc și scăpam mereu. Și nu cred că norocul ține mereu, prefer un vaccin.

Eu mă întâlnesc cu oricine, nu discriminez, nu judec, casa mea e mereu deschisă prietenilor, nu mă cred superior dacă m-am vaccinat, masca e tot acolo. Nu mai încerc să conving pe nimeni, cine conta pentru mine s-a vaccinat, zic doar ce știm acum din spitale, studii și statistici.

Dacă vă întâlniți pe undeva cu cineva, voi nevaccinat și celălalt vaccinat, cel vaccinat are șanse de a vă transmite boala cu 30-80% mai putin decât cineva nevaccinat, depinde de studiu. Nu e bulletproof, dar totuși, un vaccinat nu e la fel de contagios ca un nevaccinat.

În același timp, dacă nu te-ai vaccinat e cam groasă treaba. Nevaccinații au o rată a mortalității din cauza COVID-19 de 11 ori mai mare decât cei vaccinați, de când cu varianta Delta. Dacă te crezi norocos go for it, eu nu am câștigat la loto niciodată.

Totodată, dacă ești vaccinat cu schema completă ai un risc de 10 ori mai mic de a ajunge la spital în stare gravă și o probabilitate de cinci ori mai mică de a te infecta. A se citi că ești mai bine protejat (dar nu complet, evident).

Faceți ce vreți cu informațiile astea. Puteți crede că e o mare conspirație mondială, că ne bagă cipuri, că vor să ne omoare prin injecții, sau puteți să întrebați în jur oamenii pe care ii vedeți echilibrați, nu radicalizați, și să decideți singuri. Important e să nu vă bazați pe zvonuri și opinii neavizate. E un război în jurul nostru.

În rest noi să fim sănătoși și să scăpăm cu bine. După ce scăpăm și ne rezolvăm traumele, ne uităm sechelele, sper să putem râde de cât de proști am fost în vremurile astea. Dar întâi trebuie să scăpăm. 🙂

Recomandă

7 Comentarii

  1. Nasol, că am ceva cunoștințe nevaccinate care nu pot să priceapă că reticența mea de a mă întâlnii fizic cu ei ține mult de siguranța lor personal(De Facebook,ul să trăiască).Din păcate după pandemia asta voi rămâne cu mai puțini prieteni că la începutul ei

  2. Asta ni se intampla si noua.Pierdem prieteni sau asa zisi prieteni.Unii, antivaccinisti, oameni culti chiar au inteles ca nu e cazul sa poarte discutii in contradictoriu cu noi si vorbim despre alte chestii dar este greu acum cand pandemia ne ”face” viata.O alta prietena m-a facut ipocrita ptr. ca nu am iesit cu ele la o cafea cand se inregistrau peste 10000 de cazuri pe zi.Eu si ai mei ne-am vaccinat din ianuarie(avem ceva probleme de sanatate).Sa ajungi sa jignesti in asemenea hal o prietena de 20 de ani este trist.Asa ca, pandemia schimba fundamental cercul de prieteni si da, o sa ramanem cu cei care trebuie!

  3. Zilele trecute am iesit la o cafea oarecum spontan patru persoane dintre care una nevaccinata.Initial nu a vrut să vină pentru că certificat dar surpriză la terasa respectiva nu ni l-au cerut așa că a rămas cu noi.Si desigur că a apărut si pandemia in discuții, si s-a simțit aiurea.Tipa e dealtfel ok,deșteaptă,educată o știu de ani buni,concluzia ei la final a fost că se va vaccina ca altfel nu mai poate ieși nicaieri,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *