fbpx

Problema cu telefoanele scumpe la revânzare

Eram zilele trecute într-un showroom eMag și mă uitam la standul cu iPhone-uri și Mac-uri. Pun mâna pe modelul de top, iPhone 14 Pro Max, și văd că e listat la 6499 lei versiunea cu 256 GB. Mi se părea ciudat că s-a ieftinit cam repede, în fond are doar câteva luni de la lansare, când trecea de 7500 lejer. După ce îi aprind ecranul mi-am dat seama că mă uitam de fapt la 13 Pro Max, ultimul model era alături, 7650 lei, diferența fiind la notch. Oricum nu sunt mari diferențe între ele, indiferent ce vă vor spune fanii hardcore.

Apple știe bine ce face, nu își canibalizează generațiile între ele, chiar dacă au lansat noile modele, în continuare țin prețul sus pentru generația anterioară, și asta se vede inclusiv la revânzarea telefoanelor, dacă vă uitați pe Olx sau Facebook Marketplace veți vedea că prețul pentru un iPhone folosit între 1 și 2 ani este de obicei de peste 70% din prețul cu care se vinde același model, dar nou.

Comparați asta cu orice telefon cu Android, că tot spunea Vali de brandurile chinezești. Telefoanele Samsung își mai păstrează din valoare dacă le revinzi, deși nu la fel de bine ca iPhone-urile.

În rest la toate brandurile chinezești prețurile scad foarte rapid, după ce i-ai dat folia jos, iar dacă ai un telefon premium și vrei să îl vinzi după 2 ani probabil dacă scoți 40% din preț ești foarte norocos, oricât de mult ai avea grijă de el.

Toate brandurile au ridicat prețurile pentru gamelele premium, diferențele le vezi în timp la cum se comportă telefoanele și la revânzare, dacă te bate gândul să faci și asta cândva. De exemplu când am vrut să îmi schimb eu telefonul oscilam între S22 Ultra și 13 Pro Max. Am mers pe iPhone, nu neapărat pentru că eram fan Apple de mic, ci pentru că își păstrează valoarea mai bine în timp și bănuiesc că voi avea mai puțin stres 2-3 ani.

Recomandă

7 Comentarii

  1. Cred că iPhone își păstrează prețul mai ales pentru că primesc update-uri mai mult timp și, în general, rezistă mai bine în timp decât chinezăriile. Am un iPhone 11 de mai bine de doi ani și funcționează la fel ca în prima zi în termeni de performanță. Bateria e la 86% capacitate, ceea ce e cred eu că e foarte bine având în vedere regimul hard de funcționare la care e supus.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *