Uneori mai aflam informatii folositoare si din presa „clasica. In calitate de locuitor al Iasului de aproximativ sase ani, am observat de la an la an cum traficul in Iasi devine mai aglomerat, mai sufocant, iar Politia si Primaria adopta solutii „foarte inteligennte” pentru fluidizarea traficului.
Credeam ca planul de modificare al circulatiei iesene, care a fost aplicat anul trecut si pentru care s-au platit 30.000 euro unei firme din Bucuresti, a pus capac, dar m-am inselat. Planul a fost un esec (soferii o stiu cel mai bine ), dar nimeni nu a recunoscut oficial acest lucru. Ei bine, in zilele astea au mai aparut doua masuri „stralucitoare”, care ar trebui sa ajute la fluidizarea traficului:
Radare fixe pe stalp
Municipalitatea va monta radare fixe cu rol principal de a conduce la reducerea vitezei de circulatie. Primul radar a fost montat deja pe soseaua Bucium, in zona „Plopii fara sot” si a unei unitati de invatamint. Mai avem achizitionat un astfel de echipament, pe care vrem sa il montam pe bulevardul Copou, intre Parcul Copou si Universitatea «Al.I. Cuza». In functie de rezultate vom extinde sistemul, urmatoarea zona propusa fiind soseaua Pacurari”, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.
Spinari de magar si pe Copou
Politia Rutiera si Primaria iau primele masuri pentru a-i determina pe soferi sa reduca viteza pe bulevardul Carol. Trecerea de pietoni din dreptul intrarii principale in parc, in fata Complexului Super Copou, va fi prevazuta cu denivelari de cauciuc. Acestea vor fi montate pe ambele sensuri de mers. Pentru cei care coboara catre Fundatie, denivelarea va fi montata inaintea trecerii pentru pietoni, insa pentru cei care vor urca, denivelarea va fi inaintea intersectiei cu strada Oastei.
Trebuie sa recunosc, si eu mai calcam uneori pedala in zona Bucium, si injuram spinarile de magar din aceea zona. Totusi, ma gandesc cu mila acum la traficul din aceste zone ( Bucium si Copou ), intesat de radare fixe, mobile, spinari de magar si cine stie ce alte inventii vor instala dragii nostri conducatori.
Poate e cazul sa luam si noi in considerare deplasarea cu bicicleta, ca alternativa viabila la masina! Dar din pacate, nu avem piste pentru biciclisti in Iasi, deci pica aceasta alternativa. Deplasarea cu bicicleta in Iasi este echivalentul unei calatorii prin jungla amazoniana.
In aceste conditii, nu imi ramane decat un singur indemn: Dragi soferi ieseni, sa circulati incet! In curand, mersul pe jos in Iasi va fi mai rapid decat cel cu autoturismul!
in podul ros au mai facut o banda pe mijlocul sensului girator care mai aerisesti putin situatia da nu foarte mult …
Biciclete 😀
In Olanda sunt foarte populare 🙂
Cezar’a scris ultima data..’Iasi touristic guide – can only work as a business project
Hmm, stiu, dar sunt cam sceptic si cu acea banda. Vom vedea cand apar ambuteiajele ce se intampla…
Denivelari sunt si in Roman, desi traficul e departe de a fi la fel de intens ca si in Iasi, insa se circula cu viteza mare pe unele strazi ca si pe acolo.
Biciclete? Ar fi o solutie. Eu una mai mergeam si pe jos, chiar pe distante mai mari daca nu aveam bagaj si nu ma grabeam.
Cristina’a scris ultima data..’Dansatoarea
daca incerci traseul canta-stefan cel mare ai toate sansele dimineata sa ajungi mai rpd pe jos decat calare:D
[…] Mai tineti minte ce spuneam aici, despre lipsa pistelor pentru biciclisti din Iasi? […]