fbpx
Marketing

Recenzia unui manual românesc de social media – Tehnici de comunicare în social media

La sfârșitul lunii decembrie primeam de la Polirom cartea Tehnici de comunicare în social media, scrisă de Horea Mihai Bădău, asistent universitar doctor la FJSC. Eram curios ce ar putea să apară într-un manual românesc despre social media, mai ales că autorul nu este prea cunoscut nici ca blogger, nici ca specialist în social media, că tot e la modă termenul acum.

Zilele astea am reușit să termin cartea. Ruxa a fost mai harnică ca mine și deja a scris o recenzie destul de lungă. Am văzut că la articolul ei comentariile s-au legat mai mult de autor, eu voi încerca să mă leg de carte, încercând să fiu cât mai obiectiv. Din ce am înțeles autorul o va folosi la un curs de social media pe care îl predă, deci trebuie să ne gândim că mulți studenți vor descoperi social media plecând de la noțiunile din carte.

Scriu pe blog din 2007, Twitter și Facebook le-am văzut crescând în România de la zero, deci cred că înțeleg destul de bine mediul online, să nu aud comentarii de genul Da cum îți permiți tu să critici, ce știi tu despre online și altele.

Cartea e împărțită în 5 capitole:

  • Social Media – prezentare succintă
  • Tehnici de comunicare în blogosferă
  • Twitter
  • Facebook
  • Strategia de PR în social media

Social Media – prezentare succintă

Deși cartea e apărută în decembrie 2011, nu am văzut decât câteva mențiuni despre LinkedIn și nici una despre Google+. Bănuiesc că editarea cărții s-a terminat în mare prin primăvara lui 2011, de unde și lipsa informațiilor despre Google+, care abia în vara lui 2011 a fost lansată, dar LinkedIn? După ultimele statistici rețeaua ar avea peste 595.000 de utilizatori români, fapt ce nu poate fi ignorat de către o carte ce își propune să prezinte tehnicile de comunicare în social media.

Cu alte cuvinte, alocăm un capitol întreg Twitter, folosit de doar 50.000 de români, scriem despre Second Life, un joc virtual care era la modă prin 2008-2009, dar nu prezentăm o rețea socială folosită de jumătate de milion de români pentru networking profesional?

Pe lângă asta, sunt prea puține cifre recente despre social media, cele mai multe sunt de la începutul anului 2011, dacă nu chiar din 2010. Facebook nu are 6o0 de milioane de utilizatori, mai degrabă 800 de milioane. Știu că e greu să oferi cifre despre social media, aici totul se schimbă de la o lună la alta, dar nu poți induce cititorii în eroare cu cifre vechi de un an, chiar dacă menționezi data când le-ai preluat și sursa.

Apropo de Twitter, în capitolul introductiv sunt prezentate începuturile Twitterului, care m-a făcut să îmi dau seama cât de ignorant sunt și că de fapt nu știu deloc cum a apărut serviciul de microblogging:

Deși este deschisă doar de câțiva ani marelui public, platforma Twitter există încă din 1992, sub forma unui software de comunicare între șoferii de taxi (și sub altă denumire, desigur). Abia după 15 ani, acest serviciu de comunicare a fost deschis marelui public sub denumirea de Twitter, pornind de la ideea unuia dintre fondatorii săi, Jack Dorsey…

 Tehnici de comunicare în blogosferă

E cel mai amplu capitol, sunt 56 de pagini dedicate blogurilor, începând de la crearea unui  blog până la modalități de promovare a acestuia, subiecte abordate, tipuri de bloggeri, topuri cu bloggeri etc. Majoritatea sfaturilor sunt de bun simț și pentru cineva care e complet pe lângă subiectul bloguri capitolul ăsta chiar îl va ajuta dacă vrea să își deschidă un blog, dar și aici sunt câteva informații scrise subiectiv care mă deranjează, ca blogger.

La pagina 93 este o secțiune acordată banilor din blogging, pe care o reproduc integral:

Cifrele variază în funcție de gradul de influență. Dacă scrii zilnic pe blog și urmezi tehnicile de mai sus, în doi ani de zile ar trebui să ajungi la un venit net de 2000 de euro pe lună.

Nu știu de unde a ajuns domnul Bădău la cei 2000 de euro, dar constat cu regret faptul că nu sunt un blogger care știe cum să facă bani din blogging. Vedeți voi, sunt 5 ani de când scriu pe blog și sigur nu câștig 2000 de euro lunar. Ori nu am respectat eu tehnicile din carte, ori cineva crede că bani din blogging se fac bătând din palme. Vreau să văd și eu un blogger român care face 2000 de euro după 2 ani, doar din blog. În fine…

Pe lângă astea, pe tot parcursul cărții am găsit vreo 6 referiri critice la adresa lui Vali Petcu, acuzat că a luat mită de la partide politice, că a scris pe blog că este fiul sindicalistului Marius Petcu, că și-a ascuns adevărata identitate pe blog etc. Cei care mă cunosc știu că nu sunt prieten la cataramă cu Vali, din contră, dar când citești într-o carte despre social media acuzații la adresa unui blogger, acuzații aduse fără dovezi, când te învârți prin blogosferă de ceva timp și știi de fapt adevărul, îți dai seama că autorul este subiectiv și începi să pui sub semnul întrebării și celelalte afirmații ale autorului. Am mai văzut câteva acuzații și la adresa lui Cetin. Nu mai are sens să comentez.

Păcat, capitolul despre blogosferă era unul destul de bun dacă nu s-ar fi amestecat sentimentele personale și dorința de răzbunare cu teoria și sfaturile despre blogging.

Twitter și Facebook

Sunt prezentate destul de bine rețelele sociale și modul în care acestea pot fi utilizate, deși sunt și aici scăpări sau exagerări. Cum vă spuneam și mai sus, nu țineți cont de cifre. Pe lângă cifrele care nu mai sunt de actualitate, unele dintre aplicațiile menționate de autor ca utile sunt și ele depășite, de exemplu autorul recomandă aplicații pentru accesarea Twitter și Facebook de pe mobil, aplicații pe care din ce știu eu nu le mai folosește nimeni, majoritatea preferând versiunile lansate chiar de Twitter și Facebook.

La Facebook nu există nici măcar o mențiune a Timeline-ului lansat în toamnă de Facebook. Prea puține detalii despre LinkedIn, zero detalii despre Google+. Aș fi vrut o carte completă despre toate rețelele sociale.

Strategia de PR în social media

Nu am prea multe comentarii la adresa capitolului, majoritatea sfaturilor sunt decente, dar am reținut unul din sfaturile autorului, Ca să faci PR în social media, trebuie să faci parte din social media, cu alte cuvinte dacă vrei să utilizezi social media pentru a comunica trebuie să știi cum funcționează rețelele sociale, blogurile etc. Același sfat ar putea fi luat în calcul și de domnul Bădău, dacă ar fi fost un utilizator activ de SM ar fi putut promova mai bine cartea în mediul online, poate chiar ar fi inclus în ea informații actuale.

Concluzia după ce am citit manualul

Tehnici de comunicare în social media poate fi utilă unei persoane care nu a mai avut deloc, dar absolut deloc tangență cu blogurile, Twitter sau Facebook. Autorul prezintă detaliat cum să îți faci un blog, cum să îl promovezi, cum să îți interacționezi cu ceilalți pe Twitter sau Facebook. Uneori chiar aveam impresia că citesc Social Media for dummies, așa de simplu erau scrise explicațiile.

Totuși, cifrele despre social media din carte nu mai sunt de actualitate (deci ignorați-le), multe din aplicațiile recomandate de autor pentru social media sunt vechi iar în ceea ce privește blogurile autorul amestecă opiniile personale și dorința de răzbunare împotriva unor bloggeri cu teoria, inducându-i în eroare pe cei care citesc cartea și nu știu nimic despre blogurile din România. Așa ceva nu se face când încerci să scoți un manual  obiectiv despre un domeniu.

Manualul cred că va fi obligatoriu la cursul de social media de la FJSC, deci nu îmi fac probleme în privința vânzărilor. Poate că edițiile viitoare vor fi mai obiective, fără acuzații și opinii subiective, fără afirmații exagerate și, dacă se poate, cu date cât mai recente despre social media.

A mai citit cineva cartea? Cum vi se pare?

Abonează-te
Anunță-mă pe email când apar
guest
18 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
LucicX
25 ianuarie 2012 13:44

Ai punctat destul de bine aspectele din cărţulie. Un singur lucru vreau să adaug:referitor la preconizarea ta asupra vânzărilor cărţii: s-au inventat şi copiatoarele >:). Pregătesc şi eu zilele astea o recenzie. Cred, de fapt, că mai degrabă o să-i vină banii pe carte din publicitatea noastră :)).

Horea Mihai badau
25 ianuarie 2012 20:45

Multumesc, in primul rand, pentru faptul ca ai facut o recenzie onesta. Chiar daca nu sunt de acord cu tot ce ai scris, unele lucruri semnalate de tine sunt pertinente si imi face placere sa discutam despre ele. 1. Asa este, multe cifre nu mai sunt de actualitate. Asa cum ai spus si tu, o parte a capitolelor a fost gata in primavara. Cu toate acestea, am actualizat cifrele, in octombrie, inainte de a intra cartea la tipar. Intr-adevar, cifrele se schimba extrem de repede in Social Media (mai ales numarul de utilizatori ai Facebook-ului), iar cartea nu are cum sa tina pasul cu ele. Nici nu mi-am propus asta: ca sa actualizez numarul de utilizatori romani pe Facebook, ar trebui sa public o carte in fiecare saptamana. In schimb, asa cum ai vazut, am publicat cele mai noi studii si topuri, in special cele ale influentei in blogosfera si… Citește tot »

Horea Mihai badau
26 ianuarie 2012 0:01

Multumesc. Tot ce am scris despre Zoso este adevarat. A devenit celebru in blogosfera, dupa ce la prima intalnire a bloggerilor (Blogaria, care a avut loc la un hotel de 4 stele din Bulgaria), a urinat in piscina in care inotau ceilalti bloggeri. S-a si filmat facand asta si a postat filmul pe blog. A adus la Bucuresti o sticla cu urina sa si a postat pe blog fotografia. Gestul sau a nascut dispute infinite si uite asa a ajuns extrem de cunoscut. Intr-un mod extrem de discutabil, as spune. Daca te uiti pe blogul sau la postarile din 2006-2007, vei descoperi articolele respective. De asemenea, a pretins ca este fiul sindicalistului Petcu, aflat in inchisoare, ca sa scrie presa despre el. Si a scris:) Totul e pe Google. Tot ceea ce am afirmat in carte este adevarat si poate fi verificat. Am scris despre mai multe persoane din Social… Citește tot »

akbar
akbar
26 ianuarie 2012 7:30

Ce mă deranjează treaba asta cu “RON”… Moneda oficială din țara asta – numită România – este LEUL. “RON” a fost o denumire de tranziție; tranziție care a luat sfârșit. (Mai aud pe-unii: “Vă costă doi RONI.”; “Zece RON și cincizeci, vă rog”) Altfel spus, fără să citesc hartanele de text de comentarii, bengos watermarkul de pe poză. Răsfoind prin recenzie, da, Petcu a susținut – la mișto – că tac’su ar fi sindicalistul ăla. S-a amuzt ulterior că majoritatea cotidienelor cu pagină online au preluat știrea fără să o verifice. Că și-a ascuns idenitatea, normal că așa este. De prin 2005 când se ocupa cu traficul de date și până târziu, prin 2007 poate, numele nu-i apărea pe blog. Altfel spus, hai să ne informăm oleacă înainte de a face o “recenzie”. O fi cartea slab documentată, da’ barim recenzorul să fie! Nu zic, și formularea “2000 de euro… Citește tot »

Bucur
26 ianuarie 2012 11:09

deci nu cumparati cartea,nu are rost :))

zoso
zoso
26 ianuarie 2012 20:35

– “Tot ceea ce am afirmat in carte este adevarat si poate fi verificat”. eronat. dar nimeni nu vrea să dea un mizerabil în judecată. – au trecut două săptămâni de când i-am cerut lui horea bădău dovezi că sunt plătit de PDL, aşa cum afirmă în carte. s-a făcut de fiecare dată că nu vede. e greu să le producă, pentru că ele nu există. există însă dovezi publice că el intreţinea un blog jegos unde scria mizerii. noroc că tibi lovin e un tip iertător şi nu l-a călcat in picioare, cum merita. – în repetate rânduri a instigat oameni impotriva mea, studenţi, luzeri de la zzb, alţi anonim. – în repetate rânduri m-a acuzat de homosexualitate. niciodată în faţă. a mers atât de departe încât îl acuză de asta pe un profesor foarte respectat de la facultatea la care vrea să uite că a predat, profesor decedat… Citește tot »

Horea Mihai Badau
26 ianuarie 2012 21:54

A intrat Zoso cu limbajul sau caracteristic, citez “şi-a bătut pula de el “, deci nu mai am ce cauta aici. Miroase urat.

Horea Mihai Badau
26 ianuarie 2012 22:01

P.S. Zoso, suna a disperare vocea ta:) Cartea se vinde bine:)

Horea Mihai Badau
27 ianuarie 2012 0:10

Bucur: ai auzit de publicitate negativa?

Horea Mihai Badau
27 ianuarie 2012 0:13

akbar: ce ai mai citit pe net e scris de echipa lui Zoso, eu i-am numit “trib” (dupa cartea lui Seth Godin). Incearca din toata puterile sa denigreze cartea si autorul. Sa nu citeasca nimeni ce am scris in carte despre Zoso…Dar lumea citeste…:)

zoso
zoso
27 ianuarie 2012 7:19

nu e disperare, e silă. dacă te-ai pricepe un pic la social media, ai vedea reacţiile la persoana ta jegoasă pe facebook şi pe twitter. asta că tot n-ai dovezi pentru rahatul pe care îl mănânci.

trackback
27 ianuarie 2012 9:39

[…] Se pare că trebe să mă pun și eu să citesc manualul de social media despre care vorbesc, în termeni diferiți, Auraș și Marius. […]

BogDan
7 martie 2012 13:13

Cred că am spus şi pe Twitter asta: un profesor de jurnalism scoate o carte/manual de social-media, în care se răfuieşte cu un duşman mai vechi al său. Bun. Trecând de partea cu Zoso şi de războaiele pe care le-am avut eu cu el şi trecând de ceea ce spune autorul despre el, am o nelămurire. La ce poate folosi un manual în care se desfăşoară o răzbunare? Mai precis, ce va produce el, jurnalişti integri? Valori ale deontologiei? Minuni ale jurnalismului modern? Horea Bădău, ce predai tu, de fapt, studenţilor tăi? Ce practică Mircea Badea? Ce împroaşcă Mihai Gâdea? Ce urlă Dana Grecu? Ce linge Mihai Tatulici? Din punctul meu de vedere, manualul de mai sus este egal fix cu hârtia igienică. Şi nu spun asta pentru a-i lua apărarea lui Zoso, ci pentru a lua apărarea unei mass-medii care moare la marginea trotuarului. Am trecut prin facultatea de… Citește tot »

trackback
9 martie 2012 3:47

[…] deci nu ne putem baza pe teorie, ci mai ales pe practică. De fapt chiar s-a întâmplat asta cu Tehnici de comunicare în social media, o carte plină de date care era deja învechite când a ieșit pe […]

trackback
31 mai 2012 21:11

[…] despre Tehnici de comunicare în social media vă recomand articolele scrise de Ruxa, Auraș, Marius sau Manafu și Chinezu. Pentru o părere personală, citiți cartea și reveniți cu mai multe […]

18
0
Lasă un comentariux