Problema cu reciclarea selectivă în România

Prin țările civilizate se reciclează mult, Suedia reciclează 99% din deșeuri și a ajuns să importe gunoi, pentru că produc energie din el, deci fac bani. În timpul ăsta noi reciclăm undeva pe la 6-7%, pentru că infrastructura nu e pusă la punct, cetățeanul obișnuit trebuie să facă eforturi pentru a putea sorta gunoiul și a îl duce la centrele speciale de colectare. Sunt inițiative private, fundații ce fac eforturi pentru a încuraja reciclarea gunoaielor, dar puține.

Nu o să zic că eu reciclez intens, din contră. Era o perioadă în care lângă pubelele de gunoi era și un container pentru plastic, separam cu sfințenie resturile de sticle și duceam gunoiul selectiv. Între timp containerul respectiv a dispărut, furau oamenii sticlele din el ca să le ducă la centrele de colectare. Și au dispărut cam de peste tot din zona mea.

Ca să reciclăm selectiv ar trebui ca firmele care se ocupă de salubritate să pună la dispoziție containere speciale, ar trebui ca statul să încurajeze reciclarea, știți voi, cu scutiri, beneficii. Ar trebui ca hypermarketurile și supermarketurile să ofere reduceri dacă duci înapoi dozele din aluminiu, sticlele de la bere sau pet-urile de plastic. Ar trebui făcute niște campanii de educare și informare. Oh well, cel puțin aici încep să se miște lucrurile, Asociatia Planeta Verde tocmai ce a lansat www.inverde.ro, un proiect prin care vor să facă legătura mai ușor între cei care produc și cei care colectează deșeuri și să educe populația despre colectarea deșeurilor.

Prezentarea proiectului e mai jos. Cred că e un început, deși e nevoie de mai mult. Aștept să văd niște beneficii pentru cei care reciclează, altfel va mai dura mult până când românii se vor uita de 2 ori în coșul de gunoi înainte să arunce ceva.

Voi reciclați?

Recomandă prietenilor!12
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Andrugrasu Grasu
Vizitator

Atentie – ” reciclare – orice operaţiune de valorificare prin care deşeurile sunt transformate în produse, materiale sau
substanţe pentru a-şi îndeplini funcţia iniţială ori pentru alte scopuri. Aceasta include retratarea materialelor
organice, dar nu include valorificarea energetică şi conversia în vederea folosirii materialelor drept combustibil sau
pentru operaţiunile de umplere;” – tu vb in articol doar despre colectare selectiva – “. colectare – strângerea deşeurilor, inclusiv sortarea şi stocarea preliminară a deşeurilor în vederea transportării la o instalaţie de tratare;” Termenul reciclare a ajuns sa fie utilizat si pt partea de colectare ceea ce evident nu e tot una.

Marius Sescu
Vizitator

Eu știu că reciclarea presupune tot lanțul, de la colectare la transformare. Vorbesc despre ce mă doare pe mine, dar proiectul vizează tot pachetul.

Andrugrasu Grasu
Vizitator

tocmai asta e, ca reciclarea nu e asta. Ti-am dat definitia din legea 211. Hartia/cartoanele colectata(te) intr-un tomberon si apoi dusa la vrancart si transformata in hartie igienica aia e reciclare. Doar VRANCARTUL ( din exemplu) face reciclare, tu nu. Tu doar colectezi selectiv. Aceasta confuzie e foarte mare, dar te vindeci repede cand iei amenda de 15000 de lei d ela garda de mediu ca nu ai evidenta colectarii si tu scrii ca faci reciclare desi nu esti autorizat.

Marius Sescu
Vizitator

Andrugrasu Grasu cred că te referi la firme.

Andrugrasu Grasu
Vizitator

Nu…e si pt firme si pt omul de rand

Florina Stan
Vizitator
Florina Stan

1. Da, eu colectez separat absolut toate deşeurile (de fapt, expresia corectă este “colectare separata”, nu selectivă, nu reciclare). Am acasă recipiente pentru plastic+metal, hartie-carton, sticlă, baterii, becuri, până şi compost fac, desigur, oarecum rudimentar. De aceea, “gunoiul” meu saptămânal încape într-o pungă de cca 3 kg (gen pungă de 1 leu). FYI, un român generează anual cca 350 kg deşeuri (deci, o familie de 3 persoane generează 1 tonă deşeuri pe an). 2. România reciclează abia 5%, şi asta cu mare largheţe. Pentru că acum cca 1 an au început să iasă la iveală fraude de multe zeci de Mio.… Citește tot »

Malin
Vizitator

La noi in oras s-au dat la un momentdat pubele pentru reciclare selectiva, insa atunci cand veneau gunoierii sa ridice gunoiul se apucau si goleau toate pubelele in aceeasi masina amestecand din nou gunoiul si facand inutil orice efort.

trackback

[…] Update: am gasit si prezentarea lor pe blog la Mariussescu: […]