fbpx

Ce ne facem dacă vor fi interzise reclamele targetate pe Facebook și alte platforme

Apropo de interzicerea reclamelor targetate în Norvegia, unde Meta a primit o interdicție pe o perioadă de 3 luni la publicitate targetată pe Facebook și Instagram, și dacă încalcă decizia autorității norvegiene de protecție a datelor, poate poate fi amendată cu până la 89.000 euro pe zi.

Practic lui Zuck i s-a spus că îl costă 90k pe zi ca să încalce legea pe acolo, ceea ce e un milizic pentru ei, la cât încasează, deci nu mă aștept să se schimbe nimic. Totuși, e un semn al vremurilor ce vor veni, tot mai multe țări vor restricționa publicitatea intruzivă, care exploatează prea mult comportamentul și acțiunile utilizatorilor de internet.

Mulți zic că asta va omorî micile afaceri, care puteau obține niște conversii la un preț decent, targetând utilizatorii pe baza intereselor lor. Practic reclamele online erau axate strict pe vânzări, nu se mai gândea nimeni la nivelul ăsta la campanii creative, inovative, notorietatea brandului și alte asemenea.

Mulți se bucură că ne vom întoarce la vremurile când pentru a vinde online plasai reclame pe diverse site-uri și sperai că vei vinde, adică nu vom mai fi spionați, ceea ce zic eu nu se va întâmpla.

Eu sunt pe undeva pe la mijloc. Pe de o parte, nu aș vrea să ne întoarcem în epoca când nu puteam monitoriza eficiența reclamelor online, când puneam banner peste banner și speram că o să fie bine.

De partea cealaltă, ca simplu consumator de internet nu pot să nu remarc că suntem spionați prea mult. Evident, e cu acordul nostru de cele mai multe ori, dar parcă se depășesc niște limite, când tu stai cu telefonul pe masă și le zici prietenilor că te gândești să îți iei o mașină nouă, și imediat ești profilat ca interesat de mașini, deci vezi numai reclame auto de la dealeri.

Adevărul e că pe zona de reclame online mergem tot mai mult către AI, automatizarea campaniilor pe Google, Facebook, Instagram și ce va mai urma. Vor fi tot mai puține opțiuni de personalizare a campaniilor, tot mai multe task-uri vor fi făcute de platforme. Da, se vor pierde în continuare bani, că vorba aia, jumătate din bugetul de marketing e cheltuit aiurea, problema e că nu știm care, dar cât timp costul pe conversie oferit de campaniile automatizate va fi ok, brandurile vor băga bani, chiar și afacerile mici. Problema aici e că trebuie să ai bugete serioase pentru a obține rezultate serioase, nu merg campaniile cu buget de 2 euro pe zi, și durează până campaniile încep să aducă rezultate.

Cine vrea să se diferențieze și să crească un brand pe termen lung va aloca mai mult buget pentru zona de creativitate a campaniilor, branding, că nu va mai fi suficient să arunci reclame cu iaurt de băut în tihnă la 8,99 lei, cumpără acum. Oricum, când ați cumpărat ultima dată ceva de pe internet, fără să știți nimic despre brandul sau firma din spatele produsului vândut? Ai nevoie de mai multe interacțiuni cu un brand pentru a cumpăra, nu e suficientă o reclamă.

Cine are chef de muncă și nu vrea să depindă de Google și Facebook se va apuca de crescut canale de comunicare directă cu clienții – baze de date proprii (cu acordul clienților), email marketing, sms marketing, site util, blog cu informații interesante, canal de Whatsapp pentru oferte și promoții, orice metodă prin care poate elimina intermediarul ce cere bani pentru ca mesajul să ajungă la consumator. Da, back to basics aici.

Între timp să urmărim cu atenție și interes zic.

O discuție interesantă pe tema asta am văzut la Orlando.

Recomandă

Un comentariu

  1. Total de acord cu tine. Utilizarea tot mai extensiva a inteligentei artificiale si a automatizarii poate aduce avantaje semnificative in termeni de eficienta si optimizare a campaniilor publicitare, dar este important sa gasim un echilibru pentru a pastra identitatea si originalitatea brandurilor. Abordarea de a dezvolta canale de comunicare directa cu clientii poate fi o modalitate eficienta de a construi relatii mai profunde si autentice cu publicul, depasind mediul aglomerat al reclamelor online. O sa vedem ce se intampla in continuare cu aceasta revolutie AI

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *