Au trecut mai bine de 3 luni de când folosesc zilnic un Lenovo IdeaPad Y570A și cred că în perioada asta mi-am format o impresie obiectivă despre avantajele și dezavantajele acestui laptop.
Când am studiat piața în căutarea unui înlocuitor pentru laptopul Dell pe care l-am folosit 4 ani vroiam ceva din gama superioară, atât ca performanță cât și ca finisaje. Vroiam un laptop care să se miște rapid și să facă față cu brio cerințelor, fie că e vorba de procesare video, editare grafică, navigat pe internet, ascultat muzică sau vizionarea unui film. Da, vroiam un înlocuitor pentru desktop, m-am dezobișnuit complet cu statul la birou în fața unui calculator și m-am obișnuit cu mobilitatea oferită de un laptop cu dotări excelente.
Am ajuns la Lenovo în primul rând pentru că am cumpărat cel puțin 5 laptopuri produse de ei în ultimii 2 ani, pentru familie și prieteni și toți au fost mulțumiți și în al doilea rând pentru că la bugetul stabilit, până în 5000 de lei pentru un laptop cu procesor Y7, placă grafică dedicată și hard-disk SSD Lenovo era cea mai bună alegere. Sistemul de operare cu licență și Microsoft Office pot zice că au fost un bonus, pentru un laptop cu dotări echivalente de la Dell (gama XPS) sau HP aș fi plătit cu vreo 1000 de lei în plus. Conta brandul, dar și mai importante erau fiabilitatea plus specificațiile tehnice.
Nu o să vă plictisesc cu detalii tehnice, e suficient să vă spun că Lenovo IdeaPad Y570A are un procesor Intel Core i7 la 2200 MHz, printre cele mai puternice la ora actuală, deci nu are probleme cu nici o aplicație sau joc nou, are un hard-disk mixt de 750 GB plus 64 GB SSD ce asigură un timp de pornire excelent iar memoria RAM de 8 GB mă ajută atunci când fac multitasking și am 15 programe deschise plus încă 30 de tab-uri în browser. Are 2 plăci video, una integrată și una dedicată, existând chiar și un buton fizic ce permite oprirea sau pornirea plăcii dedicate, o nVidia Geforce GT 555M 2GB Optimus. Gamerii înrăiți vor aprecia cu siguranță placa video, iar dacă vreți să vă uitați la un film full HD veți remarca că este redat fără blocaje.
Pe partea de multimedia și conectivitate laptopul vine cu o cameră web de 2 MP ce permite inclusiv realizarea de filmări HD, deci dacă sunteți pasionați de videoblogging poate fi utilizat cu brio și la asta. În plus are difuzoare stereo JBL ce oferă un sunet extraordinar, iar cititorul de carduri suportă majoritatea formatelor din comerț. Nu mai zic de USB 3.0, Wi-Fi sau bluetooth.
Construcția este solidă, nu scârțâie, iar în ce privește durata de viață a bateriei cu 6 celule maximul pe care l-am obținut a fost de 4 ore, media fiind de 3 ore. Singurul dezavantaj în opinia mea este ecranul care e lucios, nu mat, deci dacă lucrați la exterior vă va deranja acest aspect, iar rezoluția maximă suportată de laptop este de 1366 x 768, ceea ce poate fi o problemă dacă vreți să îl folosiți intens pentru editare grafică și nu folosiți un monitor extern.
Per ansamblu Lenovo IdeaPad Y570A e un laptop excelent pentru cei care vor performanțe maxime la un preț decent. Laptopul a fost achiziționat de la eMag la un preț de 4.699 lei.
Găsiți un review excelent în engleză aici, iar mai jos este un clip de prezentare al seriei:
Voi ce spuneți, ați recomanda un alt laptop cu specificații similare în prețul ăsta?
ce placa video are?
Sigur ai citit articolul?
Eu prefer XPS-urile de la Dell, dar sunt mai scumpe pt aceleasi dotari.
De ex, nu-mi permit sa dau 46.000 de lei pe un laptop , dar ma gandesc la un leptop care e cat de cat accesibil sa stau in pat pe el , sa fac diferite chestii. Ce zici de http://www.altex.ro/laptop-lenovo-essential-g580-intel-celeron-b830-1-8ghz-15-6-4gb-500gb-intel-hd-graphics-free-dos ? Stiu ca placa video este cam praf, dar..Nu asta conteaza, conteaza sa nu am probleme cu el gen sa se strice repede.. Am auzit multe persoane care mi-au zis ca Lenovo nu sunt bune, cumparati altceva… Imi zici si mie parerea ta ,te rog? Mersi..
E ok, am cumpărat 2 similare în familie.
[…] pe scurt: Folosesc de 2 ani un laptop Lenovo Y570 cu 2 hard disk-uri, un SSD de 64 Gb pentru sistemul de operare și un hard disk normal, Western […]
[…] problemă de încălzire a laptopului mi-a fost sesizată de colegul meu, care a crezut că „a intrat praf la cooler”. Într-adevăr, de multe ori am găsit […]