fbpx

Detectorul de bullshit în social media

A trecut ceva timp de când lucrez în marketing, inițial ca angajat pentru diverse firme, ulterior consultant pentru diverși clienți și angajat la propria firmă. Am trecut prin toate etapele în ce privește marketingul, de la perioada în care pliantele erau la putere până acum, când cuvântul magic e social media.

Ce este interesant legat de utilizarea platformelor sociale în promovarea unui brand este diferența de mentalitate. Atunci când lucrezi într-o companie mare includerea social media în mixul de marketing s-ar putea să fie impusă de sus, de la centru, sau să vină ca sugestie de la agenția cu care se colaborează pentru promovare, practic e doar o altă chestie de bifat, dar într-o companie mică social media și marketingul online sunt privite ca alternative ieftine și măsurabile la soluțiile de marketing costisitoare, uneori fiind singurele soluții pentru a ajunge la clienți.

Nu îți permiți campanii TV, spoturi radio, panotaj stradal sau apariții în reviste? Ok, hai să facem un site, să te promovăm în rețelele sociale, să facem campanii prin Google Adwords, email marketing, pentru că pe astea le putem măsura, putem vedea unde se duc banii și ce acțiuni merită repetate.

Apropo de social media văzută de dincolo de gard, unul din beneficiile care rezultă din discuțiile cu oameni de afaceri ce nu au tangență cu internetul este că ești adus cu picioarele pe pământ rapid. Tu ești în lumea ta, unde totul e roz, social media în stânga și în dreapta, Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest, Google+, blogging, campanii, hashtag-uri, trenduri, iar ei sunt în lumea lor: bugete tot mai subțiri, generarea de clienți, cum ajung mai ușor și mai ieftin la clienții potențiali, cum își pot optimiza investițiile, de ce ar apela la tine când ultimul care le-a promis marea cu sarea le-a tras o țeapă și așa mai departe.

Îmi place să lucrez corect, să nu aburesc clienți cu promisiuni false, de aceea atunci când un client vine la Advertica și ne spune că vrea o pagină de Facebook, Google+, campanii online sau alte idei legate de internet întâi încerc să aflu:

  • Clientul respectiv are nevoie neapărat de social media sau vrea să fie prezent acolo doar pentru că e la modă? Deși ne place să credem că toate afacerile ar trebui să fie pe Facebook, să trimită tweeturi sau să scrie pe blog, în realitate nu e chiar așa. Uneori e mai bine să spui nu, chiar dacă pierzi un client.
  • Dacă clientul are nevoie de social media, care sunt mediile unde ar trebui să fie prezent? Contrar aparențelor, nu trebuie ca un brand să fie prezent simultan pe Facebook, Google+, Pinterest, Twitter, Foursquare, Instagram și așa mai departe. În funcție de domeniul de activitate, unele medii sunt mai potrivite decât altele.
  • Care sunt obiectivele clientului când vine vorba de social media? E ușor să spui că trebuie să fim pe Facebook pentru că și concurența e acolo, dar ce se întâmplă după ce ai creat pagina de Facebook? Ce vrei să faci cu ea, cum o folosești pentru a genera clienți, pentru a crește vânzările, pentru a îmbunătăți imaginea companiei? Ce indicatori vei urmări pentru a ști că strategia ta de promovare online e eficientă?

E frumos să vorbim de campanii care au avut ecou în social media, care au generat afișări, vizualizări, retweeturi, dar pe cei cu afaceri mici și mijlocii nu îi interesează lucrurile astea prea mult. Ei vor cele mai bune soluții pentru a ajunge la clienți, a discuta cu ei și a încheia o afacere bună. Nu contează că e social media, optimizare pentru motoarele de căutare, un simplu site de prezentare sau un pliant distribuit pe stradă. Mai ales acum, ei nu își permit experimente, vor soluții care să funcționeze.

Provocarea noastră, a celor care suntem cu online-ul, e să îi convingem că merită să investească în marketingul online, că trebuie să fie prezenți pe internet (în 99% din cazuri trebuie) și să nu îi mințim.

În concluzie, avem nevoie de mai puțin bullshit și mai multe exemple practice, ce funcționează și ce nu, recomandări concrete. De aceea trebuie să le tăiem avântul celor care vorbesc în necunoștință de cauză, celor care iau doar banii clienților, îi aburesc cu un vocabular plin de neologisme și englezisme și dispar înainte să livreze. Pentru că în final, cu toții avem de suferit.

Recomandă

6 Comentarii

  1. Problema este ca facebook ul este prea populat de sectorul privat, sunt unii care nu fac treaba asa cum trebuie, asta ma face sa ma gandesc ca cei mai putin pricepuri ii vor trage in jos pe cei care fac treaba buna, nu de alta dar in Romania practic doar facebook ul este la putere pe cand ins state sunt sute de astfel de site-uri deci numai situati neplacute…

  2. Foarte, foarte misto punctat!
    Referitor la cei cu afaceri mici si mijlocii… mi se pare oarecum normal pentru ei sa ceara eficienta. Nu au bugete mari de investit in campanii de genul. Ei vor metode rapide si ieftine de a incheia intelegeri cu clienti. Treaba noastra, este sa-i convingem ca marketing-ul prin Social Media este mult mai eficient fata de celelalte metode. Acum, unii reusesc, altii nu.

  3. Marius, ai un punct de vedere realist, ceea ce e foarte bine. Doar ca, in opinia mea, nu ar trebui sa excludem capacitatea de a genera awareness prin social media (RT-uri, Likes, Shares, Views). Awareness-ul exista de mult timpa si va mai exista si nu a fost inventat in SM. TV-ul face awareness, radioul face, outdoor-ul face etc.

    Cred de aceea ca o comparatie nu e un lucru sanatos. Poate merita altfel abordat subiectul. Poate ar fi fost interesant sa ai doua articole separate, cu Do’s & Dont’s pentru fiecare. Ce zici?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *