fbpx

Roboții fac deja munca noastră. Cum sunt marcate cu laser piesele auto

Mă amuză deja discuțiile despre automatizare și cum roboții ne fură joburile, pentru că asta se întâmplă deja de vreo 30-40 de ani, doar că abia în ultimii ani tendințele sunt evidente. Și ceea ce nu prea văd cei care critică dezvoltarea tehnologică și faptul că roboții înlocuiesc oamenii este că toate domeniile unde s-a introdus automatizarea au crescut, creând noi locuri de muncă și alte industrii conexe. Azi vă arăt cum roboții fac munca noastră în domeniul auto, mai exact se ocupă de marcarea pieselor auto.

Probabil că ați remarcat că pe majoritatea pieselor din mașină sunt trecute diverse coduri de identificare numerice sau coduri de bare 2D, niște coduri mai speciale, utile pentru a identifica mai rapid piesele, a le depozita și așa mai departe. Sau poate că ați văzut logo-ul mărcii auto gravat pe unele piese de pe motor. Sau poate v-ați întrebat cum este trecută pe șasiul mașinii seria de identificare.

Ei bine, toate informațiile astea nu sunt făcute manual de oameni, ci de sisteme de mar­care cu laser pentru industria auto, practic niște mașini complexe programate de computere. Operatorul doar selectează programul din calculator, în funcție de piesă, piesele auto sunt puse pe bandă și mașinăria marchează codul de bare sau simbolul specificat pe piesă.

Procedeul de marcare cu laser pentru diverse piese auto, vă explică un italian cum stă treaba, dar mai importante sunt imaginile:

Marcare braț suspensie auto:

Marcarea codului VIN la o mașină, tot cu laserul:

Vorbeam cu cei de la LASIT, compania italiană ce vinde astfel de tehnologii și în România prin TOP Metrology, și îmi spuneau că ei sunt pe piață din 1990 cu astfel de sisteme. Și mașinile astea au evoluat foarte mult, operatorul uman nu trebuie acum decât să apese pe un buton, iar gravarea se poate face pe orice fel de suprafață, dreaptă, curbată sau cilindrică.

Eu am lucrat acum vreo 12 ani cu un astfel de utilaj, dar în domeniul construcțiilor, și culmea, tot în Italia, și nu aveam senzația că mașina aia îmi fură jobul, ci îl făcea posibil. Deși pare complicat, e destul de simplu, cât timp știi să folosești un calculator și să pornești programul de lucru, în funcție de tipul de piesă ce trebuie marcată.

Cam așa e cu automatizarea și roboții care ne fură joburile, în loc să fim speriați mai bine ne gândim ce meserii putem învăța, joburi pe care roboții nu le pot face, de exemplu pe latura creativă algoritmii încă nu depășesc inteligența umană.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *