Comportamentul românilor pe internet

Nu prea știu cum să încep, deci o să zic direct: când vine vorba de comportamentul pe internet, românii sunt printre cei mai critici, atotștiutori și negativiști oameni, dispuși mereu să te atace, să te tragă în jos, în loc să te ajute. Și lucrul ăsta se observă cel mai bine atunci când te învârți în grupuri de Facebook sau forumuri de afară, contrastul e strigător la cer.

Hai să vă dau niște exemple simple. Sunt activ pe mai multe grupuri de Facebook legate de marketing, promovare online, antreprenoriat, și de la noi și din State. Diferența între ele este evidentă.

Pe grupurile românești de fiecare dată când cineva pune o întrebare mai naivă, mai stupidă, imediat apar deștepții care trebuie să critice, să se dea superiori, pentru a pune persoana respectivă la colț, a o face să se simtă prost. În loc să avem discuții constructive, se ajunge la “ești prost”, “nu știi nimic”, “lasă că știu eu mai bine”. Nu ajută cu nimic discuția, dar ăsta e românul, nu poate gândi constructiv, nu se pune în pielea celuilalt, preferă să distrugă decât să construiască.

În contrast, pe grupurile americane sunt o mulțime de întrebări stupide, dar nu te înjură nimeni în comentarii, nu te trimite să cauți pe Google, fiecare încearcă să vină cu idei, soluții, și adesea discuțiile din comentarii sunt așa de faine încât afli o mulțime de chestii interesante. Și mie mi-a trebuit ceva timp să scap de mentalitatea românească, de a critica aiurea, de a înțelege că oamenii acolo chiar vor să te ajute, când răspunzi nu o faci pentru a te afla în treabă sau a arăta cât de tare ești, ci pentru a contribui cu ceva util.

O tipă a întrebat ce cadouri ar putea oferi participanților la o conferință de lansare a unei cărți scrise de pisica ei. Nu glumesc deloc. La noi se făcea mișto de ea o lună, la ei a primit sugestii utile, de la semne de carte sub forma unei cozi de pisică până la post-it-uri sub forma unor lăbuțe de pisică. Ideea e că oamenii chiar au vrut să vină cu idei creative, că la mișto-uri suntem toți olimpici.

Un tip a întrebat ce aplicație poate fi folosită pentru a desena pe iPad, că văzuse el într-un clip video de la o prezentare pe cineva din sală care folosea ceva mișto, și a pus un screenshot. Și lumea i-a răspuns, cu linkuri către aplicație sau alternative la fel de bune.

Asta e partea tristă la internetul românesc, toți știm cel mai bine cum stă treaba, suntem cei mai deștepți, dar în loc să gândim proactiv, să îi ajutăm pe cei de lângă noi, preferăm să îi tragem înapoi, doar pentru a arăta că noi suntem cei mai cei.

Și poate ăsta e și motivul pentru care americanii sunt unde sunt, oricât am spune noi despre ei că sunt leneși, grași, proști. Poate că nu le știu pe toate, dar au curaj să întrebe, să învețe, și cei din jurul lor îi sprijină pentru a se ridica, nu le trag câte un șut în fund (virtual) cu prima ocazie.

Clipa când vom învăța să deschidem gura doar dacă avem ceva util de spus va fi una magică.

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

7
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Alice Ciobanu
Vizitator

subscriu!

Delia
Vizitator

La noi și dacă pui o întrebare bună ești luat peste picior. Nu mai zic de cazurile în care nu ești de acord cu majoritatea și ai o părere proprie.

MP
Vizitator
MP

Ai uitat de “atoate-stiutorii” care stiu ca si raspunsul tau sau al lui Y sunt gresite, nu doar intrebarea pusa de X. Tara de experti si destepti, dar cumva rupti in fund si cu probleme la tot pasul.

Ce sa-i faci, maică, asta este educatia.

Doc
Vizitator

Un comportament prefacut in primul rand!