fbpx

Românii și banii – cheltuim mai mult, economisim mai puțin

Dacă luați știrile din presă ați putea crede că economia duduie. Vorba aia, salariile sunt pe creștere, șomajul scade, angajatorii se bat să angazeze, magazinele raportează creșterea vânzărilor, deci totul e roz, nu? De fapt cheltuim mai mult decât producem, economisim prea puțin, și deși veniturile au crescut per ansamblu, noi suntem mai săraci, deoarece prețurile au fost ridicate mai mult decât creșterea veniturilor. Cam asta e situația din România reală.

Am luat câteva cifre din analiza asta:

Spre exemplu, bugetele medii alocate vacanţelor în străinătate s-a dublat. Anul trecut, românii au cheltuit 3,1 miliarde de euro pentru sejururile din afara ţării, cu peste un miliard mai mult decât în 2016, potrivit datelor băncii centrale.

Asta e un lucru bun, românii dau de gustul vacanțelor externe, realizează că pentru același buget pot primi mai multe beneficii în alte locuri. E și vina turismului românesc, că nu ține pasul. Teoretic nu ar fi o problemă că se cheltuie mai mulți bani pe vacanțe, doar că…

23% din români recunosc că nu au deloc economii, în vreme ce 77% spun că sunt preocupaţi de viitorul financiar al familiei şi aleg să economisească în special pentru “zile negre”…

Nu vreau să mă înțelegeți greșit, e foarte ok să îți iei cât mai multe vacanțe, în afară sau în țară, dar eu nu aș face vacanțe pe credit sau când știu că portofelul e gol, că nu am bani pentru cheltuielile curente pe minim câteva luni în avans.

Cheltuielile totale ale gospodăriilor din România au crescut în trimestrul al doilea al acestui an într-un ritm superior veniturilor, faţă de aceeaşi perioadă a anilor precedenţi. Astfel, ritmul de creştere al cheltuielilor a fost de 27,2%, faţă de doar 24,7% cel al veniturilor, semn că populaţia s-a obişnuit să consume în plus mai mult decât produc în plus.

Dacă vă uitați la salariul care a crescut dar la final de lună aveți mai puțini bani în portofel, acum știți de ce. Teoretic avem salarii mai mari, practic suntem mai săraci decât anul trecut.

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *