fbpx

Roșia Montană nu poate fi ignorată

Nu am scris despre subiect pentru că nu intră în zona acoperită pe blog de obicei, dar totuși, e ciudată tăcerea din presă legată de protestele care au loc prin țară la adresa proiectului de exploatare. E ciudată și tăcerea online. Știu că tăcerea multora a fost cumpărată, dar chiar așa?

Nu sunt contra exploatării, nu sunt nici pro. Cred că totuși dacă s-ar da drumul proiectului, statul român (adică noi, românii), ar trebui să primească mai mult decât mizilicurile menționate în contract, iar ecologizarea zonei ar trebui făcută ca la carte.

De ce spuneam că nu poate fi ignorată Roșia Montană? Pentru că lumea chiar s-a adunat la proteste, deci subiectul ar fi trebuit acoperit de toată presa centrală. Nu prin toate orașele au fost mulți protestatari, de exemplu la Bacău doar câțiva, dar în orașele mari s-au strâns sute, poate chiar mii:

rosia montana proteste

Sursa foto

Bonus, de citit: Câteva cuvinte despre Roșia Montană, Roșia Montană este doar un simbol, Cum s-a vazut protestul “Rosia Montana” in social media, Roșia Montană are și ea maidanezii ei.

Și textul ăsta:

Câteva informaţii pentru cei care nu prea înţeleg cazul Roşia Montană:
1. Proiectul RMGC este unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare auriferă din lume, iar riscurile nu sunt comparabile cu nici un alt exemplu de exploatare de acest gen;
2. În toate ţările UE, adică în toată industria minieră din Europa, se utilizează aprox 1000 tone de cianuri, iar la Roşia Montană se doreşte utilizarea a 13.000 tone de cianuri pe an;
3. Proiectul va duce la escavarea a 500 milioane tone de steril în urma utilizării cianurilor;
4. Intervenţia se va face pe un perimetru de 1258 hectare, se vor rade efectiv 4 munţi şi se va săpa pe o adâncime de 400 de metri creându-se un crater gigantic vizibil şi de pe lună de aprox 8 km diametru;
5. Vom râmâne pentru totdeauna cu un lac de cianuri – 215 milioane de metri cubi cianuri şi un baraj ce trebuie să reziste pentru eternitate. Pentru mentenanţă şi operaţiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC oferă 150 milioane euro, în condiţiile în care Agenţia de Mediu a SUA a evaluat mentenanţa la 2.6 miliarde dolari.

Exploatarea se face la suprafaţă şi nu în galerii cum s-a făcut până acum în România. Astfel se aduc mari prejudicii mediului şi comunităţii, adică se distrug aproape complet.
Se foloseşte tehnologia pe bază de cianuri pentru că este cea mai ieftină, dar sunt şi alte tehnologii mai scumpe, dar care nu aduc asemenea prejudicii mediului. Logic, pentru că o firmă se gândeşte doar la profit şi doreşte ca cheltuilile să fie cât mai mici.

Ce oferă RMGC?
– câteva sute de locuri de muncă pe o perioadă determinată şi foarte puţine pentru localnici;
– o redevenţă de 6% oferită statului român;

Luat de aici.

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *