fbpx

Să dezvoltăm blogosfera locală

Cel puțin odată pe an aud de trendul ăsta, al dezvoltării blogosferei locale. Aud că trebuie să ne disciplinăm, să facem o evidență a blogurilor active din Iași, să ne întălnim mai des, să facem proiecte comune, să nu știu ce. Sună bine în teorie, dar de ce ar trebui să facem toate astea?

Blogurile din Iași se schimbă, blogosfera evoluează, apar bloggeri noi, dispar bloggeri vechi, chestii normale. Din 2007 de când scriu pe blog până acum cred că au rămas maxim 10 oameni din Iași pe care îi cunosc și care scriu în continuare pe blog. Restul ori au renunțat, ori scriu foarte rar, ori au plecat din țară sau din Iași. Au apărut bloggeri noi, chiar mulți, dar eu mă refer aici la cei vechi, dacă le putem spune așa.

Există deja o comunitate a bloggerilor din Iași. Cei care vin frecvent la blogmeeturi, cei care interacționează unii cu alții atât pe bloguri cât și în rețelele sociale, cei care mai fac câte o ieșire la un fotbal, cei care se ajută unii pe alții la nevoie, cei care se adună la diverse evenimente. Există chiar și un grup al bloggerilor din Iași pe Facebok.

Aud că ar trebui să facem o listă actualizată la zi a blogurilor active din Iași, pentru că asta ar ajuta blogosfera locală. Ghici ce, comunitatea de bloggeri din Iași există și o duce bine mersi, chiar și fără liste de bloggeri. Listele ajută, dar dacă apari pe o listă nu înseamnă că ești membru al blogosferei locale, ci doar că ești cunoscut de un blogger sau de mai mulți.

Vrei să fii membru al blogsferei locale? Vino la un blogmeet, comentează pe blogurile din Iași, mai pune un link către un post care ți-a plăcut pe un blog local, implică-te. Listele sunt irelevante și în continuă schimbare. Chestia asta e valabilă pentru orice oraș, nu doar pentru Iași. Dacă nu te implici nu obții rezultate.

Ce fac eu? Recunosc, în ultimul timp nu am mai reușit să ajung pe la blogmeeturi, să socializez pe îndelete cu bloggerii din Iași. Jobul, familia, blogul și chestiile extra îmi mănâncă tot timpul. Însă am pagina Bloguri din Iași unde orice blogger din Iași poate lăsa un comentariu cu adresa blogului personal, văd că e destul de bine poziționată în motoarele de căutare.

Dacă mă abordează un blogger și îmi cere un sfat sunt dispus să il ofer, pentru că și eu am fost ajutat la rândul meu de alți bloggeri. Dacă am ocazia să realizez o campanie de promovare pe bloguri încerc să implic cât mai mulți bloggeri din Iași. Pentru că asta înțeleg eu prin comunitate, oameni care se cunosc și se ajută între ei când au ocazia.

Blogosfera locală nu se face cu liste, ci cu oameni care interacționează unii cu alții și se cunosc între ei. Numai zic.

Recomandă

6 Comentarii

 1. Care blogări, că ăia care vin pe la întâlniri vin doar de dragul socializării offline! Sunt unii care actualizează blogu’ când vrea ei odată la săptămână 😀 Da’ nu po’ săi oblighezi!
  Zi-o pe bune: “Vreau să știu pe cine pot conta în cazul în care vreau să demarez o campanie pe bloguri” De asta recensământul și care mai este activ/vrea să miște osul la muncă.

 2. salut, Marius ! iti dau un sfat, tu alegi daca e ok !
  incearca sa faci un grup pe FB unde sa reunesti toate blogurile active din Iasi. veti tine usor legatura, va promovati articolele, anuntati viitoarele blogmeeturi si evenimente din Iasi !
  eu am facut Blogosfera Vrancea pe FB de circa jumatate de an si deja activitatea de acolo ne-a apropiat mai mult !
  i-am inclus si pe pretenarii nostrii din DreamTeamRo, ce ne-au vizitat deja de 2 ori si, ma gandeam, pe viitor, la un BlogMeet cu bloggeri din 2 judete.
  bafta 😉

  • Cu cine vreau sa tin legatura ma descurc, grupul pe Facebook a fost facut deja de altii. Eu intrebam altceva, care ar fi scopul unei liste, daca oamenii nu sunt interesati sa cunoasca alti bloggeri din zona?

 3. poti dinamiza actiunile din blogosfera ieseana si in sectiunea de care aminteai, cea din blogul tau. doar ca e mai intensa activitatea bloggerilor pe FB, in ideea de a socializa in offline, de a organiza blogmeeturi ori a se ajuta in diverse probleme.
  o asemenea sectiune in cadrul blogului, pe care si eu o am in vedere, nu cred ca poate genera prea multa emulatie fata de o blogosfera locala si-o activitate consistenta in offline pentru bloggeri. cel mult, unii pot descoperi noi linkuri/bloguri, luand cunostinta de alti colegi din acelasi oras.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *