fbpx

Sancțiunile împotriva Rusiei ne vor afecta pe toți, zic idioții utili

În timp ce Rusia vrea să înlocuiască restaurantele McDonalds cu o clonă ieftină denumită Unchiul Vania, idioții utili fac jocul Rusiei pe internet, de multe ori gratuit. Altfel nu pot să îmi explic comentariile stupide primite pe blog și Facebook despre cum sancțiunile împotriva Rusiei ne vor afecta enorm pe toți, și că nu ar trebui să ne bucurăm că Rusia este sancționată.

Întreb și eu, cum ar trebui să reacționeze comunitatea internațională împotriva lui Putin, care atacă un alt stat și bombardează orașe întregi, omorând civili, copii? Să îl aplaude? Să primească cele 3 milioane de refugiați din Ucraina și să închidă ochii?

Sancțiunile nu vor funcționa instant, dar vor afecta economia rusă și vor forța mâna lui Putin, poate îi vor convinge pe cei din jurul lui să îi ofere un ceai. Da, va fi și Europa afectată, dar mult mai puțin. E prețul pe care îl plătim acum, pentru că Putin a fost lăsat să își facă de cap atacând ce țări a vrut el, timp de prea mult timp.

Între timp prețurile la carburanți sunt în scădere și la noi, cine a cumpărat benzină la 11 lei cred că se felicită.

UE importa 40% din gaz din Rusia, între timp cred că au redus procentul. România importa din Rusia până la 20% din consumul de gaz, din fericire noi avem alternative mai multe. Nu ar strica să accelerăm exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră mai repede, că în ultimii 3 ani autoritățile românești au preferat să ignore cea mai simplă soluție.

Dacă vreți să aflați cum funcționează economia rusească vă recomand interviul cu Dmitri Potapenco:

Dacă e să vorbim despre clasa de mijloc, am putea spune că este categoria acelor persoane care au pașaport pentru a călători peste hotare – sunt doar șase milioane de persoane. Din acest număr, au călătorit regulat doar trei milioane. Până la această „operațiune”, statistica oficială arăta că la limita sărăciei trăiesc circa 20 de milioane de oameni, dar, după calculele noastre, în realitate ar fi vorba despre aproape 42 de milioane de persoane.

La noi se spune „nu am trăit ca bogații, nici nu trebuie să începem s-o facem”. Cei mai săraci nu prea vor fi afectați acum, pentru că ei nici nu au visat la anumite libertăți sau condiții mai bune. Iar clasa de mijloc trăiește ca într-o cușcă închisă cu un tigru, veți putea urmări cum sunt „distruși”.

Referitor la cursul valutar, acesta va fi stabilit exclusiv în mod artificial. După cum reiese din retorica actuală, nu exclud că deja în foarte scurt timp se va întoarce articolul 88 din Codul Penal al Rusiei Sovietice, care prevedea pedepse pentru operațiuni valutare. Acum ne aflăm abia la început.

Rusia a fost o țară foarte segregată. Aici permanent au fost oameni foarte bogați, pe care îi numiți „oligarhi”, apoi a fost un grup la care Europa preferă să nu se gândească: este vorba despre generali, cei care în realitate conduc Rusia. Și apoi mai este un număr foarte mare de oameni care muncesc în domeniul bugetar, adică cei care pur și simplu execută funcții bugetare, gen „să vii”, „să aduci” etc.

Care sunt salariile în Rusia? Ne interesează nu statistica oficială care și ea este greu de accesat și de verificat. Dar care este situația reală – cât primesc, în medie, lunar locuitori ai Federației Ruse?

Nu are sens să calculăm aceste salarii în euro, pentru că oamenii aici nu trăiesc plătind în euro. Cei care trăiesc în mediu rural nu trăiesc doar din salariu. În mediul rural, salariul mediu este de la 15 până la 25 de mii de ruble (40-67 euro, potrivit cursului valutar actual – n.r.).

Despre salariile în orașele Rusiei – nu este corectă o astfel de abordare. Cei care gândesc așa, nu înțeleg realitățile acestei țări. Rusia nu înseamnă orașele ei. Rusia înseamnă mai multe „state” într-un stat. Există statul „Moscova”, „statul” Sankt Petersburg și sunt regiuni până la Ural și după. Noi nu avem „mono-structure”.

Doar la Moscova și în regiunile din preajmă, locuiesc în total aproximativ 22 de milioane de oameni. De exemplu, în raionul în care trăiesc eu sunt 2,5 de milioane de locuitori. Unele state în Europa au mai puțin locuitori.

Cu totul alta este situația, de exemplu, în orașul Penza, cu mai puțin de un milion de locuitori, mai exact, în jur de 600 de mii. Acolo un salariu de 25 de mii de ruble se consideră o fericire, iar la Moscova un salariu de o mie de dolari este un salariu de început.

Este foarte diferit. De exemplu, putem să analizăm aspectul salarial în Germania, pentru că acolo orașele sunt aproximativ egale, dar oricum și acolo este diferență dintre Bavaria și partea de est a Germaniei. La noi aceasta diferență este înmulțită de zece ori.

Eu încerc să filtrez din informațiile despre război, știrile importante le pun pe Twitter.

În jargonul politic și jurnalistic, un idiot util este un termen derogatoriu pentru o persoană percepută ca făcând propagandă pentru o cauză fără a înțelege pe deplin obiectivele ei, și care este folosită cinic de promotorii cauzei.

P.S: pentru postaci, nu vă mai obosiți să comentați, dacă sunteți la primul comentariu pe blog și îmi spuneți că nu mă mai urmăriți pentru că sunt prost și manipulat e logic că mergeți direct în spam.

Recomandă

16 Comentarii

  1. A mai fost o țară care o fost lăsată să facă ce vrea cu vecinii începând cu Cehoslovacia tot pe aceleași considerente ( să nu o deranjam că avem afaceri bune cu ea)și se numea Germania nazistă . Unde s-a ajuns se știe , lagăre de exterminare și zeci de milioane de morți.

  2. Nu știu cine e Nea Mitică ăsta dar și el manipulează: „nu are rost să vorbim de câștigul în Eur” ca mai apoi „în orașul x 25k Rub iar în Moscova 1k $”. Hai sa le amestecăm să dea bine.

    • Păi atitudinea asta pupincuristă vine taman din comunism unde era musai să lauzi și să aduci osanale ,Marelui Prieten de la Răsărit.Au auzit de la bunici și părinți de ,binefacerile ,sovieticilor și cât de bine o duceau în epoca de aur importată de la Kremlin și hop și ei cu putimismele.

  3. Și pe cât punem pariu că platformele de exploatare vor fi somate să încheie operațiunile în platforma continentală rusească? Mă refer la sectorul Insula Șerpilor proaspăt readusă la pieptul ursului.

  4. Am ras putin. Cum sa acceleram scoaterea gazului din Marea Negra ? Vezi, asa se intampla cand nespecilialistii opineaza pe orice domeniu. Primele de asigurare pentru nave in M Neagra au explodat – nu sunt exorbitante, sunt egale cu valoarea navei si chiar peste. Nu avem echipaje – oamenii nu mai vor sa se suie pe nave decat daca merg direct spre Bosfor . Nu avem echipaj pentru platforme in M Neagra – chiar si cele de productie au raamas fara echipaj . Nu avem echipaj pentru navele de aprovizionare. Sunteti toti niste generali de carton ☹️

  5. Au ales „Unchiul Vania” deoarece „Unchiul Vova” ar fi bătut la ochi… apoi pe fereastră.

    În toată tevatura asta, eu nu pot–sincer, nu pot–să nu remarc cum seamănă sistemul de aici, de la noi, politic-servicii-poliție, cu ce e în rusia. România e un stat putinist, dar pe partea cu NATO și UE.

    A scris și Zoso un articol (mai multe, dar mă refer la cel recent, doctoranții la ordinul bocancului nepotist/favoritist/famiglist) cum în structurile statului, în ălea de forță, chiar e o plăcere ce li se întâmplă ucrainienilor și li se ia, incognito, partea rușilor.
    Când începi să vezi cum AUR sunt tolerați și chiar folosiți… mdea, nu eu am inventat termenul de „stat capturat”.
    Eu am colectat niște știri și „perle” ale polițiștilor, șefi, care se bucură de ce li se întâmplă ucrainienilor și sunt suporteri AUR. Extraordinar de permeat e tot statul.

    Eu mă întreb: de ce. De ce tu român, ofițer în armată, servicii secrete, judecător/procuror, academic civil sau militar, crezi că e convenabil dacă, în locul Ucrainei, îi ia locul Rusia. Cum să vezi evenimentele din Ucraina, cu copii, gravide, tați, mame, cum li se distruge practic viețile și habitatul și să prinzi o plăcere îndeajuns de îndelugată să ții cu rușii.
    Nu înțeleg de unde rusofilia asta, la 30 de ani la Revoluție, după încă 45 de ani de comunism impus de ruși.

    • Sincer nici eu nu pot să mi-o explic. Pe cei care primesc bani de la ruși sau sunt angajați de ei – să zicem că au măcar o justificare financiară. Pe cei care le ridică osanale gratuit – chiar nu îmi dau seama.

  6. Salut,
    Problema cu schizofrenicul de la est nu e de azi de ieri. Din păcate, guvernele din EU i’au tolerat mârșăviile ani buni și ca orice idiot bolnav mintal, se crede buricul lumii. Georgia, Cecenia, Transnistria, Estul Ucrainei, Crimeea, Siria, Libia, etc i s’au tolerat aceste mârșăvii
    Ce să zicem când după Crimeea, Germania continua să le vândă arme rușilor?!
    EU a devenit prea dependentă de petrolul și gazul rusesc și ticălosul i’a mințit ani de zile și EU a înghițit gălușca. În loc să se investească în tehnologia mașinilor hibrid/electrice, heat pumps, hydrogen heating și alte renewable energy ei s’au mulțumit cu o oarecare liniște a zilei de azi. Viitorul a fost neglijat, din istorie nu au învățat nimic și iată că râde un retardat mintal mincinos de ei și de noi.
    Economia europeană este slăbită după Covid (China e cea mai mare beneficiară) și acum trebuie să se descurce și cu milioane de refugiați. Sancțiunile astea economice trebuiau aplicate de mult timp in urmă, rușii să fi fost lăsați să se descurce cu chinezii, că o să îi subjuge ăia de nu se poate.
    Acum suntem cu toții în o situație delicată și o grămadă de oameni din Ucraina mor nevinovați. Asta în timp ce Germania, Italia, etc continuă să le cumpere resursele (deci sa finanțeze invazia), Franța nu își retrage industria de acolo că e prea costisitor, și alte exemple. Rusia trebuia izolată economic de când a început să o ia pe miriște însă toleranța EU la minciunile și prostiile a condus la ce vedem azi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *