Sfaturi de viață și ponturi de comunicare din locuri neașteptate

Știți cum se spune, viața uneori e ca un joc de șah sau de poker. Pokerul este mai mult decât un simplu joc obișnuit – este o minune matematică. Mulți sunt conștienți de efectele sale pozitive și de faptul că popularitatea sa este în continuă expansiune. Este vorba despre un joc al minții și în același timp de un sport strategic care îți pune la testare abilitățile analitice, matematice și interpersonale. Este totodată un joc care predă indirect lecții de viață.

Șahul este, de asemenea, mai mult decât un joc, mai mult decât un sport al minții. Prin intermediul său poți obține răspunsuri la multe dintre dilemele pe care le ai.

Ești nevoit să te concentrezi pe multe în ziua de astăzi, că suntem expuși zilnic la peste 5000 de stimuli. Te acaparează informații din toate părțile, precum săgeți zburătoare și pur și simplu nu mai știi cărora să le dai mai multă importanță. Și în multe situații în care găsești ceea ce te interesează, îți dai seama că nu te poți concentra. La acest capitol, deși la început poți fi sceptic, te poate ajuta pokerul. Fără concentrare în acest joc, ai mult de pierdut. Cărțile nu sunt distribuite la întâmplare, ci au în spate o formulă matematică.

Există un motiv pentru care e un maximum de 7 cărți într-un joc precum 7 Card Stud. Și pentru că poți spune că joci poker în afara normei atunci când îl alegi, înseamnă că trebuie să-ți sporeșți concentrarea. La un moment dat, îți dai seama că nu este vorba despre numărul cărților, ci mai mult despre mânuirea lor, despre rapiditate și despre a fi pe fază în fiecare secundă. A fi pe fază înseamnă că ești pregătit să profiți de orice moment, să îl transformi în aliatul tău.

De exemplu, în șah este nechibzuit să aștepți ca adversarul tău să greșească. În cele mai multe cazuri și el s-ar putea să se aștepte la același lucru din partea ta. Așadar, dacă ești de părere că poți câștiga o partidă de șah din eroarea adversarului tău, ai pierdut deja jocul. Învață să îți creezi oportunități. Gândește strategic, formulează-ți un algoritm distinct în minte, care să-l facă pe adversarul tău să se armonizeze cu tine. Unele lucruri s-ar putea să nu vină niciodată dacă nu le stimulezi.

Pentru că este precum un roller-coaster de emoții, printre care se numără nerăbdarea și entuziasmul, pokerul contribuie și la consolidarea maturității emoționale. Eșți nevoit de multe ori să ascunzi aceste emoții, pentru că nu-ți poți lăsa adversarii să-ți citească gesturile faciale sau gândurile, oferindu-le astfel indicii cu privire la cărțile pe care le ai.

La urma urmei, a păstra o poker face la masa de poker este o virtute utilă în multe situații din viață. De aici te dezvolți și în altă direcție, a gândirii analitice, pentru că începi să observi oamenii și mișcările lor într-o manieră eficientă. Expresiile și mișcările corpului adversarilor valorează la fel de mult precum cărțile pe care le ai în mâini.

La fel cum în poker te concentrezi pe astfel de detalii, în șah joci întotdeauna cu scopul de a păstra o imagine de ansamblu. Niciun jucător nu joacă pentru a salva fiecare pion pe care îl mișcă, ci îl sacrifică pentru a putea elimina ce aparține adversarului. Aceste mișcări nu reprezintă simptome ale unei decăderi, ci pași mărunți spre victorie. Înveți astfel că a renunța la anumite lucruri te poate propulsa spre succes.

Prin poker îți antrenezi mintea pentru a lua decizii mai bune. Înveți să abordezi procesul de luare a deciziilor într-un mod probabilistic, să obții ajutor de la oameni care oferă puncte de vedere diferite și înveți lecțiile potrivite din rezultate.

Ești nevoit în mod constant să iei decizii complexe și indiferent dacă o decizie te face să câștigi sau să pierzi, îți îmbunătățeșți întotdeauna abilitățile de luare a hotărârilor. Poate te gândești că poți avea parte de aceste beneficii doar dacă joci    într-un cazinou, dar și pokerul online îți oferă șanse diverse.

De exemplu, poți interacționa cu jucători de poker de renume mondial, deoarece unele dintre site-urile de poker online au o platformă de asistență virtuală care îți permite să te conectezi cu unii dintre cei mai buni jucători de poker. Astfel, poți învăța mai mult, poți practica și îmbunătăți jocul. În paralel cu această concepție, șahul te învață că tu însuți ești cea mai bună companie pe care o poți avea.

Oamenii intră în viața ta doar pentru a pleca la un moment dat și dacă îți pui toată speranța în ei, poți să fii dezamăgit la un moment dat. Precum ultima piesă de pe tabla de șah, trebuie să rămâi ancorat până atunci când obții victoria sau eșuezi cu demnitate. Și nu exclude varianta aliaților, dar în același timp fă față provocărilor pe cont propriu.

Atât după un joc de poker, cât si dupa unul de șah, poți ajunge la concluzia că eșecurile sunt cei mai buni profesori. Poate sună a clișeu, dar și din clișee se pot desprinde vorbe înțelepte.

Este evident faptul că majoritatea persoanelor vor să iasă învingătoare din prima, indiferent de circumstanțe. Este posibil, poți obține totul corect chiar de la prima încercare, dar dacă lucrurile iau o întorsătură neașteptată, mai privește încă o dată și vezi succesul de dincolo de cădere.

Ca și atunci când stai așezat la masa de șah sau poker, trebuie să înveți caracteristicile anumitor tipare de comportament și apoi să jonglezi cu ele, cât despre tine, încearcă să ieși din tipare, fără să epatezi. Chiar și o pierdere se poate numi ieșire din tipare. Învață din ea, pentru a nu regreta mai târziu că ai pierdut și această șansă.

Șahul și pokerul nu au fost niciodată doar niște jocuri de weekend sau modalități de a evada din plictiseală. Sunt moduri de viață. Lecțiile pe care le deprinzi după asemenea jocuri sunt valoroase și ajung să te definească în viața de zi cu zi.

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile