fbpx

Sfaturi pentru citirea stirilor prin RSS feed

Desi au trecut cativa ani de cand feedurile RSS au fost implementate de majoritatea siteurilor de stiri, sunt mereu surprins cand descopar oameni care se informeaza in continuare deschizand 10 taburi cu cate un site in fiecare tab. Ok, sa spunem ca la 10 inca mai merge, dar cum ar fi daca ar trebui sa verifici 100 de site-uri zilnic, sa vezi daca nu au aparut noutati?

Solutia e simpla, folosirea feedului RSS. In zilele noastre majoritatea siteurilor care sunt updatate frecvent ofera feed RSS, iar cele de stiri ofera chiar mai multe feeduri, grupate pe categorii. Cum va abonati la un feed RSS? Cautati pe site-uri iconita asta:FEED RSS

Ati facut clic pe ea? Buun, ati ajuns la feedul meu RSS, puteti sa va si abonati daca tot sunteti acolo, pe bune, nu ma supar deloc, o sa fiti la curent cu ce mai scriu aici! Toate blogurile si majoritatea siteurilor de stiri au in partea de sus o iconita similara. Clic pe ea pentru a va abona la feedul RSS al site-ului/blogului respectiv.

Cum puteti utiliza eficient feedurile RSS pentru a castiga timp? Cateva sfaturi:

Folositi un cititor de feeduri RSS

Exista o multime de optiuni, eu personal recomand Google Reader daca vreti o aplicatie online sau FeedDemon daca vreti o aplicatie desktop. Ambele sunt gratuite si va vor scuti mult timp atunci cand va cititi feedurile, poate cu o cana de cafea in mana.

Folositi scurtaturile de pe tastatura

Cand citesc feedurile cu Google Reader apas mereu N pentru a trece la urmatoarea stire, V pentru a merge pe site-ul original (daca e necesar) sau sau M pentru a marca o stire ca fiind citita. Aveti aici o lista cu scurtaturile pentru Google Reader. Celelalte programe pentru feeduri ofera si ele scurtaturi, trebuie doar sa le descoperiti.
Odata ce veti invata scurtaturile veti renunta la mouse iar timpul alocat pentru verificarea feedurilor RSS se va reduce si mai mult.

Ordonati feedurile RSS pe categorii sau etichete

Feedurile pe subiectul Marketing merg intr-o categorie, cele cu stiri economice in alta, cele din turism in alta etc. Daca aveti multe feeduri RSS la care sunteti abonati e bine sa le puneti pe cele pe care trebuie sau vreti sa le cititi zilnic intr-o categorie separata, iar restul le puteti verifica odata la cateva zile.

Alocati timp separat pentru citirea feedurilor RSS

Nu trebuie sa pierdeti ore pentru a citi feedurile, e suficient sa stabiliti doua-trei intervale de 10-15 minute zilnic in care sa verificati noutatile. De exemplu dimineata devreme, cand e liniste, si seara, inainte de culcare. Daca unele articole care apar in feed sunt foarte lungi, lasati-le pentru weekend, cand aveti mai mult timp liber si mai mult chef. E important sa va alocati un anumit timp si sa incercati sa va incadrati in el, pentru a nu ajunge in extrema cealalta, in care pierdeti ore intregi cu feedurile.

Nu trebuie sa cititi tot ce apare in feedurile RSS

Nu va intereseaza un articol. Apasati Next sau Mark as read. Nu toate articolele sunt utile, nu trebuie sa stiti absolut orice apare pe un site. Tocmai asta e utilitatea unui feed RSS, ca iti aduce tot continutul la un loc si poti selecta ce iti place, informatiile utile, in loc sa umbli pe toate site-urile pentru a te informa.

Sper ca v-am determinat sa folositi feedurile RSS, in combinatie cu un cititor de feeduri. Iar pentru cititorii care folosesc deja feedurile RSS – aveti alte sfaturi sau sugestii in completarea celor de sus?

Recomandă

5 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *