Sfaturi pentru studenții care vor să se angajeze în agenții

Mă uitam zilele trecute oarecum nostalgic la studenții care termină facultatea și participă la cunoscutele Marșuri ale absolvenților. Mă gândeam cât de naiv eram și eu când am terminat facultatea, ce vise aveam, și mi-am dat seama că pentru mulți dintre studenți absolvirea facultății va fi o trezire bruscă la realitate. Vor trebui să își caute un job, vor descoperi ca nu tot ce zboară se mănâncă și că multe dintre chestiile învățate în facultate nu îi ajută în viața reală. Cu alte cuvinte, petrecerea s-a terminat, e timpul să trecem la lucruri serioase.

Din fericire când am absolvit eu facultatea lucram deja de vreo 2 ani full time, deci tranziția de la student la angajat nu a fost o problemă, de fapt chiar am avut mai mult timp liber, pentru că nu mai aveam facultatea pe cap. Dacă ați lucrat în perioada facultății știți despre ce vorbesc.

sfaturi studenti angajare

Totuși, sunt mulți studenți care nu au lucrat în timpul facultății, nici nu au făcut internship-uri, voluntariate, nici nu au experiență practică în câmpul muncii. Să spunem că s-au preocupat doar asupra mediilor mari, ceea ce e ok, dar nu suficient pentru angajatori.

Încă nu e totul pierdut. Am mai scris acum ceva timp niște sfaturi pentru studenții de la marketing, azi am dat peste prezentarea de mai jos, dedicată absolvenților americani care vor să se angajeze într-o agenție. 99% din slide-uri se aplică și la noi.

Concluzia: daca ești absolvent și vrei să te angajezi într-o agenție de PR, marketing, interactivă etc aranjează-ți nu doar CV-ul tipărit (care nu trebuie să fie prea lung), ci și cel online. Ai grijă de ce postezi pe Facebook, Twitter, asigură-te că ai un cont de LinkedIn actualizat (Bestjobs și Ejobs sunt cam depășite), fă-ți temele când mergi la interviu și asigură-te că faci o impresie bună.

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

21
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Alin
Vizitator
Alin

…si dupa ce ai facut toate astea, poti sta linistit. Toate eforturile tale vor fi rasplatite din plin…..cu suma fabuloasa de 600 lei / luna..

Nicu
Vizitator
Nicu

Experienta nu este, sau mai bine zis, nu ar trebui sa fie un factor foarte important in stabilirea unui salariu de catre un angajator. Faptul ca ai 5-7 ani de experienta in plus fata de un tanar absolvent nu inseamna mare lucru. Iti pot da exemple de tinari absolventi de studii superioare in grafica si design care pot da lectii oricand multor oameni cu “experienta” de ani de zile din unele agentii romanesti. Cel mai important lucru este ceea ce stii efectiv sa faci. Oricum, la noi in tara, multi “angajatori” sunt incompetenti…daca ar putea sa primeasca ei bani de… Citește tot »

Alin
Vizitator
Alin

Asa-s de satul de INVENTIA asta cu experienta, pentru a isi tine in firme DINOZAURII COMUNISTI care nu au vazut un PC decat in poze, in dauna tinerilor care vor si ei o viata normala…..de imi vine sa rad, dar nu pot, ca ma enervez

Alexandra
Vizitator

Sfaturi de bun simț, pentru vremurile în care trăim acum este riscant să NU lucrezi din timpul facultății sau cel puțin să nu îți cauți de atunci. Fie că e un job de duzină sau ceva care nu-i pe domeniul tău, orice contează la continuarea drumului după facultate. Mi se pare uimitor că mai sunt studenți care nu lucrează din timpul facultății, eu cunosc foarte puțini. Cui nu i-ar plăcea ca lipsa experienței să nu constituie un risc? Dar constituie și e bine să îl conștientizezi din timp nu să te trezești cu o diplomă în buzunar că nu e… Citește tot »

Sebastian
Vizitator
Sebastian

Nu inteleg, conteaza experienta daca ai lucrat ca merchandiser / lucrator comercial – adica pui cartofi pe rafturi in mariile companii multinationale din domeniul comertului sau daca esti agent call center pentru a obtine un job in domeniul comunicare/pr sau pentru domeniul in care ma pregatesc eu : finante-banci-contabilitate sau juridic dar in inginerie, conteaza ?! Angajatorii cer experienta IN domeniu ! Nu-i pasa lui ca ai servit hamburgeri la Mc si acum vrei sa te angajezi ca si consilier juridic !

Simona
Vizitator
Simona

Exact, conteaza experienta in domeniu! Bineinteles ca pentru dezvoltarea personala este buna orice fel de experienta profesionala, insa daca studentul isi doreste o cariera intr-un anumit domeniu, sa zicem marketing si in timpul facultatii are diverse job-uri in sales sau finance (pentru ca acolo s-a ivit o oportunitate de a castiga un ban si de a afla cum stau treburile in campul muncii), acel student nu va fi chemat niciodata la un interviu pt un job in marketing deoarece nu are experienta relevanta pentru marketing! Evident ca in teorie situatia asta poate parea prea pesimista si nerealista, dar asta se… Citește tot »