Solutii pentru supraaglomerarea cu informatii

“Every two days now we create as much information as we did from the dawn of civilization up until 2003”. Eric Schmidt.

Manafu a redeschis cutia Pandorei legata de informatiile pe care le primim si stocam zilnic. E adevarat, volumul de informatie creste de la o zi la alta, iar uneori ne vine sa renuntam cand vedem cat de mult timp ne ia sa filtram, sa sortam si sa plasam informatia unde trebuie si cum (sau cui) trebuie.

Solutii? Mai jos doua idei:

1. Stabilirea prioritatilor si a surselor de informatii

Care informatii sunt relevante pentru mine, personal si profesional? De unde fac rost de ele? Inainte citeam sute de bloguri si site-uri, acum reduc numarul de la o zi la alta, in functie de relevanta si utilitatea subiectelor abordate pentru mine.

Ziare? De mult nu am mai cumparat un ziar (daca nu avea o carte langa el)?

La filme ma uit doar daca citec mai multe recenzii si recomandari care ma conving ca merita.

Mai putin zgomot, mai multa liniste. Zen. Ce conteaza cu adevarat pentru tine?

2. Stabilirea metodelor de salvare a informatiilor

Primim si cream tot felul de informatii, zilnic. Avem fotografiile personale, muzica preferata, documente si contracte, emailuri, carti electronice etc. Imi place sa am un sistem care functioneaza pentru a ma asigura ca informatiile importante sunt in siguranta.

Salvez toate emailurile in Gmail sortate pe etichete, pentru ca pot sa le accesez si atunci cand sunt offline.

Fotografiile si documentele importante le salvez pe harddisk, pe DVD-uri si pe un harddisk extern. La fel si backup-up-urile. Poate sa pice una din solutiile de stocare, dar nu toate trei. Sper.

Muzica? Ascult online ce imi place, practic nu prea mai are sens sa salvez fiecare melodie pe harddisk cand o pot accesa online oricand.

Cred ca problema cu aglomerarea de informatii este ca internetul a creat prea multe canale prin care ne putem informa si de unde putem procura informatii, mai mult sau mai putin utile. Vina e a noastra, daca nu ne dezvoltam sisteme de filtrare a informatiei.

Faceti un experiment. Mergeti intr-un sat mai uitat de lume, unde nu exista internet, ziare. Intrebati-o pe tanti Maricica daca simte ca e aglomerata de informatii si cum rezista. S-ar putea sa fiti surprinsi.

Voi ce solutii aveti pentru “information overload”?

Sursa foto

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
4 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
HaiPa

Tipul din imagine e Tim Ferris.
Daca tot pui poza cu el zi si cine este 🙂

HaiPa

Pai nu e chiar acelasi lucru, din punctul meu de vedere e un pic gresit felul in care ai redat informatia. La inceput vorbesti despre un articol de la Manafu de acum cateva zile si apoi pui o poza dintr-un articol din NYT din 2007 tocmai, de care Manafu nu a zis absolut nimic, deci nu sunt deloc in legatura directa. Tim Ferriss e una din acele persoane care te poate invata cum sa nu mai pierzi timpul aiurea cu ceea ce nu conteaza si sa te concentrezi doar pe ce e important pt tine. Nu stiu daca intelegi la… Citește tot »