fbpx

Mă gândeam la o chestie, 90% din comentariile agresive de pe Facebook și Twitter sunt făcute de pe conturi false, care nu au legătură cu persoana din spatele lor. Așa apar fermele de trolli, violența verbală, bullying-ul din social media, spamul, fraudele și așa mai departe. Da, ne-am dorit un internet liber, dar prea multă libertate ne costă sănătatea mentală.

Australienii au realizat și ei asta, se discută pe surse despre un posibil proiect al guvernului australian prin care vei avea nevoie de un document de identitate ca sa îți creezi conturi pe rețelele de socializare accesibile la ei. Nu o să vedem asta prea curând în România, la noi încă se vând cartele Prepay la colț de stradă fără nici un act, dar în 5-10 ani internetul nu va fi cel pe care îl știm acum.

Păreri?

In order to open or maintain an existing social media account, customers should be required by law to identify themselves to a platform using 100 points of identification, in the same way as a person must provide identification for a mobile phone account, or to buy a mobile SIM card.
Social media platforms must provide those identifying details when requested by the eSafety Commissioner, law enforcement or as directed by a court.

Eu zic că o astfel de idee depinde foarte mult de implementare, nu știu cum ar implementa așa ceva Rusia sau Turcia de exemplu, dar în principiu nici o persoană decentă nu ar avea probleme să atașeze cartea de identitate atunci când își face contul de Facebook sau Instagram, într-o țară democratică.

Ideea e simplă, îți asumi public ceea ce declari pe internet? Ok, deci nu e o problemă să ne dai și buletinul.

Ar fi o veste tristă pentru Facebook, ei declarau că estimează la 5% numărul de conturi false din rețea, dar estimările externe merg spre 20%. Sunt acele conturi folosite în campaniile electorale, în manipulări, distribuirea de știri false și așa mai departe. Cum ar fi o lume în care fiecare cont de Facebook este al unei persoane reale?