Nu că aș fi eu vreun model sau ceva, dar primesc uneori întrebări legate de facultatea pe care ar trebui să o urmeze un tânăr. Cineva mă întreba recent pe Facebook dacă poate să obțină un job în marketing fără facultate, altcineva a ajuns pe blog căutând meseriile unde nu e nevoie neapărat de o diplomă. Teoretic poți obține aproape orice job fără studii superioare în domeniul respectiv, dar lipsa diplomei s-ar putea să îți creeze probleme, la un moment dat.
Când am terminat facultatea unul dintre cei mai buni profesori pe care i-am avut ne spunea că maxim 20% dintre noi vom lucra în domeniul nostru, restul vom avea joburi pe care le puteam practica și fără diploma de marketer. Am crezut că glumea, dar la reuniunea de 10 ani am constatat că avea dreptate, mulți dintre noi lucrau în vânzări, project management, social media, recrutare, deci nu era neapărat un must have diploma. Și chestia asta e valabilă și pentru alte domenii.
Dacă ne uităm pe piața joburilor vedem iar că dinamica e foarte mare, realitatea este că sunt șanse mari să schimbăm domeniul în care vom lucra de mai multe ori de-a lungul vieții, chiar dacă vom începe cu joburi legate de specializarea pe care o terminăm. Se schimbă piața muncii, ne schimbăm și noi, apar oportunități, nu mai e ca pe vremuri, când te angajai în fabrică și te pensionai tot de acolo, peste 40 de ani.
Bun, la ce mai este utilă facultatea, dacă ajungem să folosim 30, maxim 40% din cunoștințele acumulate acolo, sau dacă oricum putem obține un job într-un domeniu, fără a termina neapărat o facultate de profil?
În primul rând, sunt domenii în care ai nevoie neapărat de facultate pentru a profesa. Avocat, jurist, inginer, chimist, nu prea poți lucra pe domeniile astea doar învățând singur sau făcând niște cursuri online.
În al doilea rând, sunt meseriile mai liberale unde poți ajunge și fără studii în domeniu, dar unde s-ar putea să ai un handicap în timp, din lipsa diplomei. Adevărul este că acum cel mai important lucru în viața reală este experiența practică, poți termina tu cea mai tare facultate, dacă nu acumulezi și ceva experiență practică prin internship-uri, voluntariat, practică sau lucrând încă din perioada studiilor, când vei termina îți va fi mai greu să te angajezi, faptul că ai 10 pe diplomă nu valorează nimic pe piața muncii.
Însă… Facultatea este utilă deoarece te ajută să îți definești conceptele de bază, deoarece acolo descoperi tainele domeniului, îți stabilești primele relații, creezi legături de durată cu colegii, poate chiar obții primul job, dacă știi cum să faci networking, să te folosești de oportunități.
Da, materia se schimbă enorm de repede, până ajungi să termini tu o specializare pe piața muncii deja se lucrează cu alte idei și concepte, dar totuși, baza e aceeași, de exemplu în marketing indiferent de mediile de comunicare ce sunt pe val acum se pleacă tot de la comportamentul consumatorului și analiza pieței.
Ce aș face acum, dacă ar trebui să urmez o facultate? Aș alege o specializare ce îmi place, indiferent de domeniu, că e pe val sau nu, doar să fiu sigur că voi învăța lucruri care îmi plac. În același timp aș trage tare să acumulez cât mai multă experiență practică, din mai multe domenii, nu neapărat ceea ce studiez, pentru a îmi da seama ce voi dori să fac când termin facultatea, dacă am înclinație pentru un anumit job, dacă îmi place o industrie și așa mai departe.
Dacă îți joci cărțile cum trebuie când termini vei avea o diplomă într-un domeniu ce îți place și suficientă experiență pe piața muncii pentru a nu fi ignorat de un angajator, indiferent de domeniul în care vrei să activezi. Nu vă bazați doar pe diploma de studii pentru a găsi un job, diploma e doar un plus în CV, nu o garanție.