fbpx

Consumați știri cu moderație

Am rămas într-o zi cu televizorul deschis pe Pro TV la jurnalul de seară și mi-am reamintit cât de mult se exagerează cu știrile negative, menite să atragă atenția și să genereze interes. Peste tot e la fel, nu sunt ei mai speciali, dar cred că am făcut așa de multă curățenie printre sursele de informare încât m-am dezobișnuit.

Probabil ar trebui un mesaj înaintea emisiunilor cu știri și pe site-urile publicațiilor, pentru publicul larg, similar celui de la alcool: Evitați consumul exagerat de știri, pentru a nu vă submina propriul sistem imunitar și sănătatea mintală.

Ideea e simplă, știrile pozitive nu vând, nu generează interes, deci publicațiile și televiziunile caută mereu negativul, tragicul, șocantul, pentru a ne ține în priză, iar asta ne afectează moralul.

Nu zic acum că nu trebuie să ne informăm, dar nu mă ajută cu nimic să stau mereu cu ochii pe site-urile de știri, să aflu din oră în oră câți s-au mai îmbolnăvit de Covid19 sau ce politician a mai tras o țeapă sau ce taxe au mai apărut.

Am ajuns să iau știrile din 3 surse principale, Cronica pentru rezumatul excelent cu știrile zilei trimis pe email, PressOne pentru un alt stil de a face presă și aplicația Biziday pentru atunci când vreau să scanez rapid pe telefon ultimele știri. În rest dacă mai apare vreun articol viral prin bulă citesc, dacă nu sigur nu era nimic important și pot trăi fără.

Știrile ar trebui consumate cu moderație, din când în când, și ar trebui să fim conștienți de beneficii, dar și de efectele secundare. Voi de unde vă mai informați?

Recomandă

4 Comentarii

  1. Eu am o soluție și mai simplă pentru treaba asta. Țin în telefon doar aplicația Digi24, care îmi trimite notificare dacă e vreun breaking news. Cred că de 2-3 pe zi intru și mai scanez știrile de pe prima pagină. BiziDay am avut, dar dintr-un oarecare motiv am șters din telefon. A mai rămas doar asta de la Digi.

    • Legat de Biziday, tin minte ca a fost o stire mai demult cu 2 dealeri care batusera un client datornic. La aproape 6 ore dupa ce toata presa anunta ca cei 2 tipi nu il batusera aleatoriu pe respectivul (asa fusese data initial stirea ca 2 drogati au batut pe un tip in trafic) Biziday inca : 1. nu stersese din feed stirea initiala dovedita ca fiind falsa. 2. nu publicase nicio stire cu detaliile amintite de mine. Stiri verificate my ass :))) sa nu mai zic de raspandirea propagandei de dreapta cum ar fi acea stire imbecila publicata de EuropaFM cu cei 6 milioane de asistati sociali.

      PS: @Marius, ar fi o idee sa modifici culoarea scrisului din casutele ce trebuie completate pt a comenta + casuta in care scriu acum in negru. Acum scrisul apare gri si contrastul nu e cel mai bun cu fundalul alb si e destul de suparator pt ochi. My 2 cents.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *