fbpx

Am rămas într-o zi cu televizorul deschis pe Pro TV la jurnalul de seară și mi-am reamintit cât de mult se exagerează cu știrile negative, menite să atragă atenția și să genereze interes. Peste tot e la fel, nu sunt ei mai speciali, dar cred că am făcut așa de multă curățenie printre sursele de informare încât m-am dezobișnuit.

Probabil ar trebui un mesaj înaintea emisiunilor cu știri și pe site-urile publicațiilor, pentru publicul larg, similar celui de la alcool: Evitați consumul exagerat de știri, pentru a nu vă submina propriul sistem imunitar și sănătatea mintală.

Ideea e simplă, știrile pozitive nu vând, nu generează interes, deci publicațiile și televiziunile caută mereu negativul, tragicul, șocantul, pentru a ne ține în priză, iar asta ne afectează moralul.

Nu zic acum că nu trebuie să ne informăm, dar nu mă ajută cu nimic să stau mereu cu ochii pe site-urile de știri, să aflu din oră în oră câți s-au mai îmbolnăvit de Covid19 sau ce politician a mai tras o țeapă sau ce taxe au mai apărut.

Am ajuns să iau știrile din 3 surse principale, Cronica pentru rezumatul excelent cu știrile zilei trimis pe email, PressOne pentru un alt stil de a face presă și aplicația Biziday pentru atunci când vreau să scanez rapid pe telefon ultimele știri. În rest dacă mai apare vreun articol viral prin bulă citesc, dacă nu sigur nu era nimic important și pot trăi fără.

Știrile ar trebui consumate cu moderație, din când în când, și ar trebui să fim conștienți de beneficii, dar și de efectele secundare. Voi de unde vă mai informați?