Nu ne merge prea bine, dar suntem optimiști :)

Conform studiului realizat de GFK, asteptarile romanilor privind starea economiei, veniturile familiei si dorinta de cumparare sunt într-o ușoară creștere. Suntem încă pe minus, dacă vă uitați la imaginile de mai jos, dar partea interesantă este că sunt țări mai dezvoltate decât noi unde consumatorii sunt mai pesimiști.

consum1

consum2

consum3

În 2013, economia românească a înregistrat o creștere de 3,5 procente. Este puțin probabil ca această rată de creștere să continue în 2014. Ca de fiecare dată în perioada campaniilor electorale, consumatorii devin tot mai optimiști, fiind de părere că în următoarele câteva luni vor beneficia de performanța economică în creștere. La -3,7 puncte, așteptările privind starea economiei continuă să fie negative, înregistrând însă o creștere constantă pe parcursul acestui an.

Așteptările privind veniturile au crescut deja cu mult peste media pe termen lung de zero, situându-se la 5,3 puncte. Consumatorii români se așteaptă deci la o ușoară creștere a salariilor și tarifelor. În iunie indicatorul a atins o valoare maximă de 6,5 puncte, cea mai ridicată valoare înregistrată din noiembrie 2008.

Aceste evoluții pozitive au favorizat și dorința de cumpărare. Indicatorul se situa la -6,9 puncte în septembrie, ceea ce marchează o creștere de 7 puncte pe parcursul trimestrului al treilea. Indicatorul a crescut cu circa 14 puncte față de valoarea de anul trecut.

Rezultatele studiului GfK Climatul de consum Europa au la bază un studiu asupra consumatorilor realizat, la comanda Comisiei Europene, în toate ţările Uniunii Europene. Sunt chestionate lunar aproximativ 40.000 de persoane, reprezentând populaţia adultă din 28 de ţări UE.

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
1 Comentariu
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Andrei

Optimismul e ultima resursa a romanilor, dar cand va dispare si asta…