Suntem de acord că nu suntem de acord

Poate ați remarcat și voi prin cercurile de prieteni că numărul celor care se implică în discuții pe internet, mai ales Facebook, scade. Vezi oamenii că dau like, share, dar tot mai puțini comentează, vin cu opinii. Și explicația e simplă, oamenii încep să realizeze că e tot mai greu să schimbi opinia celorlalți pe internet, deoarece toți pleacă de prezumpția că doar ei au dreptate. Și în loc să te chinui să schimbi opinia celorlalți, mai bine economisești timp și nu mai încerci.

Un lucru ciudat se întâmplă cu mulți când sunt în spatele tastaturii, devin atotștiutori, opinia lor e adevărul absolut, cu sau fără argumente, și nu o poți influența, chiar dacă vii cu cifre, demonstrații, exemple. S-ar putea să mai cad și eu în extrema asta, nu zic nu. Faza e că atunci când stai cu cineva la o bere față în față ai mai multe șanse să ajungi la un numitor comun privind un anumit subiect, decât atunci când te cerți din spatele monitorului.

A doua chestie este că de regulă ne învârtim în bule cu oameni ce au opinii și preferințe similare cu ale noastre, și ajungem să credem că ele chiar reflectă viața reală, când de fapt e complet pe dos.

Dacă mă uit la realitatea din bula mea pe Facebook, toți românii sunt muncitori, cu spirit de inițiativă, nu aruncă pe jos gunoaiele, nu dau șpagă, nu votează PSD, își cresc frumos copiii și în weekend se implică în acțiuni umanitare. Toți vor o țară ca afară.

O ieșire de pe internet și o vizită pe la periferia orașului sau printr-un sat unde asfaltul nu va ajunge prea curând îți arată România reală: ajutoarele sociale rulează fin și oamenii sunt dependenți de autorități pentru traiul de azi pe mâine, la birt e aglomerație de la prima oră când se încasează alocațiile copiilor, Ceaușescu a fost băiat bun pentru că toți aveau de muncă și să moară capra vecinului e starea de spirit prezentă peste tot.

E trist că pe internet toți credem că doar noi avem dreptate, în loc să admitem că uneori, pur și simplu, putem fi de acord cu faptul că nu suntem de acord. Și că realitatea noastră nu are legătură cu cea de pe teren.

Sub 20% dintre români își permit un trai decent. Acolo e buba, când tu nu știi ce vei pune pe masă mâine nu prea îți pasă de treptele superioare de pe piramida lui Maslow, Și schimbarea țării nu va veni din online, trebuie să înceapă din offline.

Recomandă prietenilor!
  • 26
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile