Nu prea ne mai facem temele

Stați liniștiți, când zic că nu ne mai facem temele nu mă refer la tema pentru acasă pe care o primeam la școală, mă refer la muncape care trebuie să o facem când vrem să obținem ceva. Dacă e să critic pentru ceva generațiile ce vin din urmă, generația Z sau mă rog, cei născuți după 1990, este că în comparație cu generațiile anterioare, chiar și cu noi, sunt mult mai naivi și superficiali. Evident, există și excepții, nu săriți toți pe mine, dar majoritatea nu au dat de greu în viață, cred că totul li se cuvine și nu se agită prea tare pentru a obține ce își doresc.

Să vă dau niște exemple simple:

Vrei să te angajezi pentru prima dată

Eu am prins totuși perioada în care pentru a te angaja puteai trimite un CV pe email, dar de obicei trebuia să mergi la sediul societății cu CV-ul, sau să trimiți fax, sau să suni la diverse numere. În plus, când mergeam la interviuri aveam temele foarte bine făcute, știam ce e cu compania respectivă, ce fel de om caută, ce capabilități să îmi scot în evidență, din astea. Era foame, chiar și pentru un job fără experiență se băteau oamenii.

Comparativ vorbind, ce îmi spun acum cunoștințele din HR că se întâmplă pe piața muncii e dezastru curat. Pun anunțuri, din 100 de CV-uri primite dacă au 10 legătură cu profilul jobului e super bine, din cei 10 dacă răspund 5 la telefon, abia 3 vin la interviu, 2 se califică la interviul final și singurul care e sunat să accepte jobul refuză, că mai bine stă pe banii părinților până primește o ofertă mai bună., 500 de euro e bătaie de joc la valoarea lui de absolvent fără experiență.  Știu, și salariile pentru oameni fără experiență sunt cam de rahat, probabil nu îți permiți penthouse la 20 de ani din salariu, dar dacă nu începi totuși de undeva cum vrei să urci?

Vrei să agăți o tipă

Acum avem Facebook, Instagram, Tinder, Snapchat, e suficient să afli numele tipei și găsești pe net cam tot ce trebuie despre ea, pe unde umblă, cu cine, ce îi place, cât o duce capul, ba chiar și procesul de curtare îl poți face online.

Nu aveam noi din astea, pe vremea mea vedeai o tipă, trebuia să vezi ce prietene are, ce cunoștințe comune găsești, pe unde iese în weekend, ce pasiuni are, ce flori îi plac, după aceea începea băgarea în seamă, când aveai temele făcute. Oameni demodați, ce mai, dar și când îți făceai temele și primeai nota 10…

Vrei să obții o promovare 

Cred că am primit niște creșteri de salariu la viața mea, și de obicei erau însoțite de negocieri cu șefii, demonstrații cum că am crescut vânzările, am adus mai mulți clienți, am mai multă experiență și asta ajută firma, din astea. Idem și aici, trebuia să îți faci temele.

În vremurile astea aud tot de la oamenii din HR că angajatul după ce a adunat 6 luni experiență pe banii companiei deja vine și spune că dacă nu primește 20% creștere de salariu pleacă, că l-a sunat X de la firma Y și îi dă salariul mai mare.

Și lista poate continua, cam orice vrei să faci sau să obții în ziua de azi e mult mai ușor de atins, față de acum 10-20 de ani, dar tinerii nu trag tare, pentru că au prea multe opțiuni, și părinții îi cocoloșesc.

Nu vreau să sun iar ca o moară stricată, să zic că pe vremea mea era mai greu, vreau doar să scot în evidență faptul că generațiile actuale primesc totul pe tavă, viața lor e mult mai ușoară, se lovesc mai rar de probleme, și când dau peste o problemă mică, mică de tot, cred că este tragedia vieții lor. De asta vedem atâtea cazuri de depresie și tineri nefericiți care se plâng că nu își găsesc scopul în viață.

Bunicii noștri au trecut prin războaie și foamete, părinții noștri au supraviețuit comunismului, noi am trecut prin perioada de tranziție, dar tinerii care vin din urmă chiar au o viață ușoară raportat la generațiile anterioare, și cu toate astea se plâng mult prea ușor din orice.

De ce? Poate pentru că nu mai trebuie să își facă temele, să tragă tare, nu mai au sentimentul că au muncit din greu pentru a obține ceva. Li se pune totul pe tavă.

Veste bună este că e mult mai ușor să obții ceva, concurența e mult mai mică. Într-o mare de incompetenți, leneși, blazați, e suficient să mergi la un interviu și să arăți că chiar știi ce face firma aia și te califici pentru job. Dacă vrei să agăți o tipă și mergi la prima întâlnire cu o floare deja ai trecut pe locul I, că restul fraierilor au impresia că e suficient un like pe Insta. Și tot așa, în ziua de azi nu trebuie să fii geniu, e suficient să faci cu 1% mai mult decât restul celor din jur.

Recomandă prietenilor!
  • 20
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
2 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Doc

Nu-i învinuiesc prea tare pt comportamentul lor . S-au uitat în urmă și au văzut cum și-au bătut joc unii angajatori de angajați lor (ore suplimentare și concedii neplătite cu ani.contributii de șomaj , medicale la pensii tot la fel neplătite)Personal am trecut prin așa ceva și îi înțeleg.