Ok, nu avem încredere în chinezi că ne spionează, dar ce telefoane să folosim?

Apropo de articolul lui Vali despre acuzațiile de spionaj industrial asupra Huawei, că tot lăsasem un comentariu la el. Mă gândeam că e amuzant cum au ajuns chinezii, care la început doar asamblau ce le spuneau companiile din S.U.A sau U.E să asambleze, să ne depășească. În afară de iPhone (designed in California, made in China) cele mai folosite smartphone-uri sunt create și dezvoltate în Asia: Huawei, Samsung, Lenovo, Motorola (cumpărat tot de Lenovo), HTC, și vin din urmă Xiaomi, Meizu, Oppo și restul. Un pic ironic, nu?

On topic, cred că toți chinezii ne spionează prin gadgeturi, mai mult sau mai puțin. Cred că și americanii ne spionează, de fapt cred că toate tehnologiile moderne au incorporate diverse metode de tracking prin care pot vedea cum folosim noi gadgeturile. Întrebarea e cine vrem să ne spioneze, chinezii sau americanii…

Acum, dacă ar fi un producător european de smartphone-uri în care să avem încredere și să renunțăm la telefoanele made in China…

Oh wait, toate companiile de tehnologie din S.U.A și EU au mers în China, că era ieftin și bun, puteau să umfle profitul, să plătească ieftin niște asiatici. Le-am permis chinezilor să crească, ei și-au văzut de treabă, au băgat forța de muncă ieftină, și între timp au absorbit tot ce puteau de la companiile din vest, au băgat la cap și au ajuns să ne concureze și să ne dea ceață. Acum chinezii execută mai bine ca americanii și europenii. Au și capitalul, și know-how-ul, și forța de muncă ieftină, și susținerea guvernului chinez, care vrea să domine economia globală.

Acum ne-am trezit că noi, ăștia din vest, nu mai producem nimic concret, facem doar branding și ceva software pe care chinezii îl ambalează frumos pentru brandurile noastre din Vest, dar majoritatea produselor sunt făcute la ei. Cam nasol, goana după profit ne-a adus aici.

P.S: Sunt fan Huawei la telefoane, nu știu dacă sunt vinovați sau nu, dar hai să o luăm la modul serios. Crezi că te spionează chinezii pe telefon și vrei să schimbi producătorul. Ce alternative ai?

Recomandă prietenilor!
  • 19
  •  
  •  
  •  
  •   

16
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
DanielV
Vizitator

Samsung sunt sud-coreeni si nu au nici un motiv sa ofere informatii chinezilor. HTC sunt taiwanezi si cu atat mai mult nu au motive sa ofere nimic chinezilor (dimpotriva). Apoi daca luam Iphone, fabricarea componentelor se realizeaza in Asia, dar softul e american. Ori nu hardware-ul e cel care te spioneaza ci softul. Iar Apple nu se are bine nici cu guvernul american, dar apoi cu cel chinez. Valabil si pentru HTC si Samsung. Iar HTC si Samsung au modele low cost decente. Problema e la versiunile cu versiuni de Android chinezesti, acolo unde nu stii la ce sa te… Citește tot »

Dan
Vizitator
Dan

De acord insa… HTC fabrica si ei in China continentala, Apple si, de fapt, orice firma din oricare parte a lumii – Est ca si Vest – sunt “permeabili” la solicitari de informatii din partea autoritatilor, de multe ori acoperite de ordine judecatoresti de secretizare.

Soulseeker
Vizitator

Si americanii ne spioneaza, deci nu e panica…

Razvan
Vizitator
Razvan

Depinde cine eşti. Dacă nu ai o funcţie guvernamentală, de ce să stea chinezii să-ţi asculte convorbirile? Doar ca să ştie cum îţi înşeli nevasta?

DanielV
Vizitator

Nu intereseaza pe nimeni convorbirile tale, dar iti colecteaza informatii si iti baga in feedul de stiri sau aplicatii faptul ca Rusia / China sunt niste baieti de treaba si americanii sunt naspa.

Cristian
Vizitator

Suntem spionați de Microsoft, Facebook, Google și toate marile companie care au afaceri comerciale. Și majoritatea sunt companii americane. Într-un final ce mai contează dacă te mai urmărește și China, tot acolo ești.

Dacă nu vrei să fi urmărit îți cumperi un telefon care are un sistem de operare dezvoltat pentru siguranța ta, plus aplicații dezvoltate pentru siguranța ta.

Dar sunt prea puțin cei care sunt dispuși să dea de la 1000 de euro în sus pe astfel de device-uri pentru că cele comerciala sunt mult mai ieftine – aici se exclude gama de vârf.