fbpx

Cât valorează de fapt timpul nostru?

Pe internet găsim o mulțime de tutoriale despre cum putem realiza singuri diverse reparații prin casă, cum putem recondiționa chestii, cum putem crea decorațiuni și așa mai departe. Și la toate tutorialele astea argumentul principal este că materialele costă puțin, deci toată treaba e ieftină. Eu zic că e complet greșit, pentru că unele din operațiunile astea ajung să ne ocupe ore întregi. Timpul acela nu are nici o valoare pentru noi?

Noi românii nu avem o cultură a valorii timpului nostru. Nu știm să calculăm cât valorează o oră de muncă, ce valoare avem noi pentru un angajator. Dacă suntem angajați ne uităm doar la salariul net pe care îl primim, nu la valoarea pe care o aducem firmei. Dacă suntem freelanceri e un pic mai bine, că suntem nevoiți să stabilim niște prețuri pe oră, niște repere, dar astea sunt excepțiile, nu regula.

V-ați întrebat vreodată de ce neamțul Hans cheamă un electrician când trebuie să repare o priză, cheamă un zugrav când trebuie să văruiască o cameră și merge la un service auto când are probleme cu mașina, spre deosebire de românul Dorel care zice Lasă că știu eu, schimb eu priza, dau eu cu var și vorbesc cu Georgel să se uite la mașină, parcă se pricepe el?

E simplu, pentru că Hans știe că o oră din timpul lui, pe specializarea lui valorează 50 de euro să zicem, și decât să muncească o zi întreagă pentru a vărui o cameră mai bine plătește unui zugrav 200 de euro pentru camera aia, în timp ce el face 400 muncind în domeniul lui. Face ce îi place și câștigă mai mulți bani decât să dea cu var, iar zugravul câștigă și el o pâine.

Știu, noi suntem săraci și nu avem bani să plătim alți meseriași, de aia facem noi totul, dar întrebarea rămâne, voi știți cât valorează o oră din timpul vostru? Dacă valorează prea puțin poate ar fi timpul să vă specializați pe un domeniu, să deschideți o afacere, să porniți ceva pe lângă job, ca să vă creșteți valoarea. Dar e mai simplu să vă plângeți că nu se găsesc joburi sau să vă complaceți în același job, de frică.

Recomandă

2 Comentarii

  1. Pentru a face aceste calcule trebuie sa fii atat de destept incat sa-ti dai seama ca esti mai prost decat altii care pot face unele lucruri mai bine decat tine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *