fbpx

Și zici că nu îți găsești un job decent? Creează-ți unul!

Citeam articolul Sandrei, Caut job, și mă gândeam că problema asta o au mulți tineri din ziua de azi, nu își găsesc un job decent, pe măsura experienței lor. Știu ce veți zice, că tinerii nu au experiență după ce au terminat o facultate, dar nu e valabil pentru toți, sunt destui studenți care lucrează din timpul facultății, poate chiar de la 18 ani, iar atunci când termină au deja câțiva ani în spate, știu cu ce se mănâncă un domeniu.

Ce face Sandra e ok, se implică în diverse proiecte de comunicare, face voluntariat, lucrează în alte domenii, profită de orice ocazie pentru a acumula experiență. Asta ar trebui să facă orice tânăr care își caută un job, nu doar în domeniul comunicării. Voluntariat, internship-uri, deschiderea unui blog, lansarea unor proiecte personale, networking la greu. Tinerii au o resursă care ne lipsește tuturor după 25-30 de ani, TIMPUL. Dacă folosesc cu cap resursa asta vor avea un avantaj enorm atunci când ea nu va mai fi la fel de abundentă.

Știți ce e trist? Pe tineri care se implică și demarează diverse proiecte pentru a se angaja într-o firmă și a acumula experiență îi înțeleg, încă nu au destulă încredere să pornească pe cont propriu, să devină freelanceri sau să își lanseze propria afacere. Chestia asta vine odată cu vârsta și experiența acumulată, de regulă. Nu te trezești la 20 de ani cu o idee genială și suficient tupeu pentru a o transforma într-un business.

În schimb nu îi înțeleg pe oamenii de 30-40 de ani, care au foarte multă experiență într-un domeniu și se plâng că nu își găsesc un job decent în domeniul lor, deoarece sunt supracalificați. La întrebarea simplă: De ce nu te apuci de freelancing/de ce nu îți deschizi propria afacere? majoritatea se uită ciudat la mine și îmi spun că e mai sigur să lucreze pentru alții, să primească lunar un salariu.

Da, e mai sigur să primești un salariu lunar, să nu ieși din zona de confort, să nu îți asumi riscuri, dar sigur nu e mai satisfăcător.

Dacă nu îți găsești un job decent creează-ți unul! Dacă ai suficientă experiență într-un domeniu încearcă să lucrezi pe cont propriu, să îți deschizi propria afacere, să faci freelancing. Anunță-i pe toți prietenii, toate cunoștințele și rudele despre serviciile pe care le oferi. Oamenii buni sunt căutați, indiferent de domeniu. În cel mai rău caz vei pierde câteva luni din viața ta. În cel mai bun caz, vei avea satisfacția de a lucra pentru tine, de a câștiga bani în funcție de cât lucrezi, de a îți dicta propriile condiții de lucru, de a îți face propriul program.

Nu zic acum că oricine poate fi antreprenor sau freelancer. Dacă nu îți plac riscurile, dacă ești genul de om care preferă să facă doar ceea ce i se cere mai bine te angajezi. Totuși, nu uita că viața nu îi premiază pe cei care joacă la sigur, pe cei care fac mereu ceea ce li se spune, ci pe cei care își asumă riscuri.

Voi aveți jobul pe care vi-l doriți?

Foto: Image of young businesswoman via Shutterstock

Recomandă

25 Comentarii

  1. Ma regasesc foarte mult in articolul scris de tine si impartasim aceeasi idee.

    Citeam o statistica interesanta in Belgia, avand in vedere ca imi caut job acum/dar fac si freelancing/lansez un business, ca expatii de cele mai multe ori isi creeaza singuri o oportunitate in caz ca nu gasesc un job.

    Cel putin pe marketing, bugetele sau taiat foarte mult si cred ca cu tarie ca viitorul e: freelancing sau business propriu. Diferenta in a deschide o afacere acum, fata de acum 10 ani, este ca ai destul de multe oportunitati de a gasi finantare.

    Vis-a-vis de freelancing, avem platforme: odesk, elance, freelancer.

  2. Fara legatura cu cazul mentionat de tine, multi din tineri nu au rabdare si confunda experienta cu rezultatele. Iti poti exploata valoarea si independent si ca angajat, insa trebuie sa ai, in ambele cazuri, ce arata si ce demonstra. Una poate sa o valideze pe cealalta si invers.

  3. Am lucrat in diferite domenii, de la vanzari pana la paza si protectie, acum sunt pe picioarele mele, si nu ma refer la cele doua bloguri, ci la stupina care creste frumos si-mi asigura stabilitate si independenta financiara.
    In viata trebuie sa ai curajul sa risti, cum spui si tu, si daca ceea ce faci iti mai si place succesul este doar o chestiune de timp.

  4. Nu i-ti gasesti un job pe masura calificari si experientei tale? inseamna ca nu ai luat in calcul si o varianta mai putin accesibila, cresterea de capre, albine, vaci… ect.

  5. Bună întrebare! La care pot să răspund că am jobul care îmi place. Dar nu cel pe care mi-l doresc, însă lucrez la asta. Și da sunt de acord cu tine…dacă nu îți găsești un job decent creează-ți unul! E nevoie de încredere în sine, siguranță, speranță, optimism, pozitivitate, determinare și MUUUULTĂ MUNCĂ. MULT MAI MULTĂ DECÂT LA UN JOB. 🙂
    Sunt de părere că atunci când muncești pentru tine, muncești mai mult decât ai face-o ca angajat, dar muncești cu mai multă plăcere.

  6. Ce tare 🙂 Oricum realitatea nu e chiar asa roz. Important e ca la 20 de ani ai timp si marja de risc ce ti-l poti asuma poate fi muuuuult mai mare decat pe la 30-40 cu copiii, rate si etc.
    Eu am riscat, am supt-o. M-a intors la job si acum trag din nou.
    Nu o sa va iasa din prima. Dar nu cedati daca vreti sa scapati din rutina si sa faceti ceea ce iubiti…. ce mai incolo, daca vreti sa faceti ceva riscati si nu numai o data!

  7. A fi bun la ceva si a-ti place ceea ce faci este doar inceputul. Cati reusesc sa isi gestioneze intradevar cariera? Multi confunda accesarea jobului potrivit cu succesul parcursului profesional. Iar dupa ce acest job a fos accesat, se multumesc cu ceea ce le ofera organizatia respectiva.

    In aceasta ecuatie lipsesc viziunea, resursele si controlul asupra propriului parcurs.

    Este frumos indemnul din titlul acestui articol dar schimbarea trebuie sa apara in mentalitate si ulterior in modul in care se aplica alternativele.

    Pentru a gestiona intradevar cariera este necesara crearea identitatii profesionale, acumularea unor cunostinte primare de HR, dezvoltarea continua, generarea oportunitatilor, formarea contactelor si nu in ultimul rand evaluarea periodica a evolutiei.

    Platforma online care va ofera aceste resurse : http://www.workstickers.ro

    • Discursul tău e exact comunicarea aia seacă de lemn care nu crează nici o emoție. Un comunicat de presă de genul ăsta e șters instant, pentru că nu spune nimic interesant. Ai auzit pe cineva vorbind în mod normal așa, la o cafea să zicem?

  8. Eu am scris mult pe subiectul ăsta. Și voi mai scrie mult. Pentru că, așa cum spunea și Ștefan mai sus, rămânerea în zona de confort sau puterea de a schimba ceva vine din educație, din mediul în care te dezvolți și, cel mai important, vine de la tine. Am scris din nou despre asta zilele acestea, iar articolul va apărea pe 6 martie pe Belva.ro. Și e un pic mai dur la adresa oamenilor care se plâng de viața lor de cacao, dar nu fac nimic pentru a schimba ceva.

    Dacă e greu să fii pe cont propriu? Să fii și capul și piciorul, să concepi campanii de comunicare dar să tai și facturi, să organizezi evenimente dar să concepi și contracte de colaborare? Da, e al naibii de greu! Dar e de o mie de ori mai bine să tragi pentru tine, să ai propriul program, propriul stil de lucru, propria echipă de oameni, clienții pe care ți-i dorești și banii de care ai nevoie! Nu a zis nimeni că lucrurile simple sunt și cele mai bune în cazul carierei! Trebuie să pui osul la bătaie, dacă îți dorești ceva cu adevărat!

  9. […] E un pic ironic că pentru a avea un job unde să stau mai mult de 2 ani de zile a trebuit să mi-l creez eu, poate că a fost și vina mea, nu doar a angajatorilor, dar sfatul ăsta l-am dat și altora, dacă în timp nu găsești nici o firmă unde să fii mulțumit, să te integrezi, să simți că aparții, de multe ori poate nu e fie vina ta, și cel mai bine atunci e să îți creezi propriul job. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *