fbpx

Cifrele spun că milenialii, cei născuți din 1980 până în jurul anilor 2000, își schimbă mult mai des joburile față de generația X. 45% își schimbă joburile mai devreme de 2 ani, și până la 35 de ani cel puțin un un sfert dintre mileniali au schimbat deja 5 joburi.

Și mă gândeam că eu mă încadrez perfect în profil. Cel mai mult am stat la un job 2 ani și un pic, acum sunt deja la al șaselea job, la 37 de ani, și probabil nu mă opream aici, dacă nu porneam propria agenție, Advertica, unde trag deja de 9 ani, în septembrie facem 10.

Voi cât ați stat cel mai mult la un job?

E un pic ironic că pentru a avea un job unde să stau mai mult de 2 ani de zile a trebuit să mi-l creez eu, poate că a fost și vina mea, nu doar a angajatorilor, dar sfatul ăsta l-am dat și altora, dacă în timp nu găsești nici o firmă unde să fii mulțumit, să te integrezi, să simți că aparții, de multe ori poate nu e fie vina ta, și cel mai bine atunci e să îți creezi propriul job.

Asta nu înseamnă că nu e ok să lucrezi pentru alții, ba chiar e recomandabil să te angajezi cât mai devreme ca să acumulezi experiență și să o dai în bară pe banii firmei, nu ai tăi. Totuși, unii se simt mai bine ca angajați, alții ca freelanceri, alții ca antreprenori. De gustibus…

La cum se prezintă viitorul și cât de mult s-a schimbat piața muncii în ultima perioadă cred că viitorul joburilor oricum va fi project based, mai ales pe zona de tehnologie, IT, internet.

Pe de o parte e o veste tristă pentru cei care preferă siguranța unui job stabil, cu salariu fix, concediu plătit și program fix.

De cealaltă parte, asta deschide multe posibilități pentru creșterea veniturilor. Vei putea lucra simultan pe mai multe proiecte, cu mai mulți clienți, iar veniturile vor fi proporționale cu valoarea adusă de tine, nu cu numărul de ore lucrate. Viitorul sună bine, zic eu.

5 Comentarii

  1. În jur de 16 la primul, un an la al doilea și 12 la actualul. Toate au fost in mediul privat (evident la primul am prins trecerea de la stat la capitaliști) .
    Cred că am “staționat” cam mult, dar am in continuare de învățat, acesta fiind unul din motivele lentru care nu am schimbat foarte des joburile.
    Ca idee, mă ocup cu automatizarile.

Lasă un comentariu