fbpx

Vești proaste, tinerii sunt printre cele mai sărace categorii sociale la noi

Știu că la televizor ne-am obișnuit ca atunci când auzim de români săraci să vedem automat imagini cu pensionari stând la coadă, dar realitatea e alta, cei mai săraci din România sunt tinerii. Pensionarii câștigă în medie mai mult decât un tânăr absolvent ce își caută un loc pe piața muncii.

Totuși, nu vă enervați prea tare, nu suntem noi mai speciali, la nivel internațional tinerii sub 30 de ani câștigă în medie cu 20% mai puțin decât conaționalii lor, în majoritatea țărilor.

Care e problema? Cea mai importantă problemă este că sistemul de învățământ e praf, multe universități pompează pe piață absolvenți ai unor profile de care nici o firmă din economia reală nu mai are nevoie. Cu alte cuvinte, educația e ruptă de realitatea pieței muncii, deși tinerilor încă li se spune să studieze, să obțină note mari, că îi va ajuta în viață.

Nu sfătuiesc pe nimeni să renunțe la facultate, zic doar că dacă ești tânăr să nu mergi la o facultate doar pentru că ți se pare ție mișto. Vorbește cu niște absolvenți de la profilul respectiv, fă o vizită și întreabă-i pe profesorii din facultate la prezentări ce joburi poți să ai cu diploma de acolo, lasă visele și orientează-te spre ceva util. Și muncește cât mai mult din timpul facultății, ca să nu o iei de la zero, cu un salariu mic, după ce termini.

E normal ca atunci când ai un salariu mic să nu te gândești la întemeierea unei familii, la copii, cumpărarea unei case și alte responsabilități. Tu nu știi bine ce îți va aduce ziua de mâine, cum îți poți lua un angajament pentru următorii 30 de ani? Aici e vina sistemului, care nu are grijă ca studiile să fie corelate cu cerințele, împreună cu blocarea accesului tinerilor la locuințe.

Dar e parțial și vina tinerilor, care preferă să aștepte cât mai mult pe banii părinților până iau viața în piept. Majoritatea tinerilor care au început să lucreze din liceu sau din timpul facultății, chiar și pe joburi nasoale, prost plătite, pe care nu le dorea nimeni, toți o duc bine acum, după ce au tras tare și s-au ridicat. Numai zic.

Recomandă

Un comentariu

  1. Daca stam bine sa ne gandim, o mare parte din tineri sunt someri. Problema asta e si mai mare in Europa. Cealalta parte este angajata pe salariul minim pe economie.

    Invatamantul? E praf, inutil. Majoritatea facultatilor sunt doar niste fabrici de diplome. Bine, aici e si vina celor care aleg niste facultati care nu o sa-i ajute la absolut nimic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *