fbpx

Dacă fiecare și-ar face treaba pentru care e plătit

Avea Eftimie un articol mai demult despre starea economiei românești, și concluzia era că țara ar duce-o mai bine dacă fiecare ne-am face jobul cum trebuie, dacă am acorda mai multă atenție bunăstării personale, în loc să ne batem capul cu politicienii zilei și tâmpeniile făcute de ei. Teoretic are dreptate, practic eu cred că în mediul privat fiecare își face treaba cât de bine poate. Eu de exemplu, dacă frec menta o săptămână nu am ce factura, dacă nu am ce factura nu am bani de salarii, dacă nu am bani fac foamea. Deci îmi fac treaba cât de bine pot, că trebuie. Întrebarea este, câți angajați la stat fac același lucru, își îndeplinesc sarcinile jobului cu simț de răspundere?

Nu dau în toți angajații la stat, că știu mulți oameni buni care încearcă să își facă treaba bine și prin instituții, deși mulți se plâng de piedici, de parcă sistemul ar lucra împotriva lor. Știți și voi, multă birocrație inutilă, hârtii și rapoarte în loc de muncă efectivă, o grămadă de șefi și șefuți, sistemul pe pile și relații, faptul că colegii freacă menta deoarece sunt angajați pentru că știu pe cineva și așa mai departe.

Ideea e că în multe dintre instituțiile și companiile ce aparțin de stat nu se întâmplă nimic rău dacă nu îți faci treaba cum trebuie, ba chiar poți să o dai în bară grav și tot nu ești concediat.

Uitați de exemplu problema cu lipsa apei în Bacău, 8 zile un oraș întreg nu a avut apă pentru făcut baie, spălat vase, nici un pișu nu puteai să faci fără a căra bidonul cu apă în baie. Totul de la o țeavă întinsă prost, care crapă anual. Credeți că a fost concediat cineva, că și-a dat cineva demisia de onoare, după ce orașul a stat pe uscat în plină vară? Nope, primarul a țipat un pic la șefii companiei de apă, s-a prefăcut supărat pe ei, și asta a fost, deși primăria și consiliul județean sunt acționari majoritari la compania de apă.

Într-o societate normală cine nu își face treaba este evaluat de șefi, i se dă un avertisment, ba chiar e zburat din funcție dacă o dă în bară de mai multe ori la modul grav. La noi nu e o problemă, important e să cunoști pe cine trebuie, să fii pila cuiva.

Revenind, eu sunt de acord să ne facem toți treaba bine, eu fac asta deja, încerc să îmi văd de ale mele. Problema este că statul și reprezentanții puterii nu doar că nu își fac treburile pentru care sunt plătiți, ba chiar ne încurcă pe noi și ne afectează nouă activitatea, celor din privat. Aici e durerea.

Da, hai să ignorăm politica, să avem grijă de joburile și afacerile noastre, dar când legislația se schimbă de la o zi la alta, când taxele și impozitele cresc peste noapte, când tu în loc să muncești trebuie să stai la cozi pe la diverse instituții, când nu poți să îți faci un plan de afaceri pe cel puțin 1 an deoarece totul e instabil poți ignora complet ce se întâmplă în jurul tău? Nu poți.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *