fbpx

Tu ce ai face cu 1 milion de euro?

Banii. Se spune că nu avem nevoie de bani pentru a fi fericiți, și este adevărat, cel puțin parțial. Nu avem nevoie de bani, ci avem nevoie de lucrurile pe care banii respectivi ni-i pot oferi: o casă mai bună, o creștere a gradului de confort, libertatea de a face ceea ce vrem în viață. Totuși, majoritatea nu suntem obișnuiți cu mulți bani, și dacă ne-am trezi cu ei brusc cred că nu am ști ce să facem cu ei.

În ultima perioadă am tot citit articole despre educația financiară, despre oameni care au câștigat brusc sume mari de bani și am discutat cu câțiva prieteni despre situația ipotetică în care am avea sume mari de bani la dispoziție.

1 milion euro

Concluzia mea după articolele citite și discuțiile purtate? Educația financiară a românilor este limitată, iar majoritatea dintre noi dacă s-ar trezi cu 1 milion de euro l-ar cheltui rapid, în loc să îl investească.

Normal, dacă am câștiga 100.000 euro am ști rapid ce să facem cu ei, pentru că e o sumă la care ne putem raporta, am folosi-o pentru a ne rezolva problemele urgente. Probabil ne-am lua o casă, o mașină, am merge în câteva vacanțe, ne-am ajuta familia și gata, banii s-au terminat. Și după aceea?

Când discuți de 1 milion de euro lucrurile se schimbă. Suma asta nu e enormă, cei care au plecat de la zero și au devenit milionari ar ști ce să facă cu ei tocmai pentru că s-au obișnuit cu gestionarea banilor, dar ceilalți, oamenii obișnuiți, care fac planuri pe termen scurt, noi ce am face? E totuși o sumă consistentă, care nu doar că ne-ar putea schimba viața, dar ar putea schimba viața familiei noastre, inclusiv a generațiilor următoare, dacă e folosită cu cap.

Dacă eu aș câștiga sau aș avea 1 milion de euro aș face următoarele:

 • Aș avea grijă ca nimeni să nu afle că am câștigat banii ăștia, exceptând familia și prietenii foarte apropiați, pentru că banii atrag invidia celor din jur, iar atunci când îi câștigi brusc te poți trezi cum prietenii îți devin dușmani și cum lumea își schimbă brusc atitudinea față de tine.
 • Nu mi-aș schimba stilul de viață brusc, pentru a nu atrage atenția/invidia celor din jur. În timp aș cumpăra/construi o casă normală cu teren într-o zonă liniștită, mi-aș schimba probabil mașina cu una puțin mai bună, dar nu aș arunca cu bani în stânga și în dreapta, nu aș da banii pe prostii, doar pentru că îi am. Să spunem că aș aloca 10% din sumă pentru îmbunătățirea stilului de viață.
 • 10% din sumă aș folosi-o pentru a îmi ajuta familia, fără a aștepta ceva înapoi.
 • 50% din sumă i-aș investi pe termen lung în investiții cu risc mic sau mediu (acțiuni la companiile sigure, obligațiuni, certificate de trezorerie, fonduri de investiții), dar nu i-aș investi de capul meu, ci cu ajutorul unui consilier financiar. Uneori trebuie să ne recunoaștem limitele, să lăsăm gestionarea banilor și recomandările de investiții pe seama celor care gestionează deja sume considerabile de bani. Fără Forex sau alte prostii similare.
 • 20% i-aș investi în imobiliare, probabil 2-3 apartamente. Nu e o investiție generatoare de venituri, dar piața e destul de stabilă acum, plus că mai degrabă aș băga banii în apartamente pe care să le închiriez decât să îi țin în bancă. După ce s-a întâmplat recent în Cipru băncile europene nu prezintă garanții prea mari, oricând se poate întâmpla ceva similar și în altă țară, inclusiv România.
 • Restul de 10%, deci 100.000 euro, l-aș folosi pentru demararea sau finanțarea unor afaceri cu potențial de câștig pe termen lung, atât offline cât și online.

Probabil aș mai umbla la procente, dar voi vedea exact când ajung să am banii ăștia. 🙂 1 milion de euro pot fi cheltuiți în câțiva ani lejer dacă nu avem educație financiară și dacă nu știm să îi gestionăm, zic eu. Am văzut destule cazuri în care oameni care au câștigat milioane de euro i-au cheltuit pe case și mașini de lux, vacanțe exotice, haine de firmă etc, fără a se gândi la investiții pentru viitor, fără a încerca să transforme banii câștigați într-un generator de venituri pe termen lung.

Tu ce ai face cu 1 milion de euro?

Recomandă

11 Comentarii

 1. mi-as face un studio si un club, mi-as lua cateva hectare sa ma simt roman as pune orice pe ele nevrand profit, mi-as lua un iaht sau o ambarcaniune si o motocicleta la comanda, restul i-as folosi in dezvoltare personala si calatorii

 2. Cumparat o casa undeva prin Croatia, pe malul marii. Sau un loc similar. Investit restul de bani. Nu am lipsuri in acest moment, ducem o viata suficient de OK, incat sa nu am vreo ‘foame’ anume. Am masina buna, facem concedii, mancam bine. As pune insa banii sa munceasca pentru mine, sa ne asiguram si batranetea. De ajutat nu ajut pe nimeni, in afara familiei mele, pe care oricum o sprijin si acum.

   • Nu casa de vacanta. CASA. Acolo m-as muta inca de maine, dar nu am bani sa cumpar ‘real estate’. Nu sunt legata de Romania ca job, barbatu-miu sigur isi gaseste ceva si acolo, asa ca planul ar fi sa plecam cu totul. Daca nu castigam loteria asta de milion de coco, sper macar sa castigam loteria vizelor, ca ne urnim peste ocean in cazul ala.

    • Am un prieten care chiar a câștigat la loteria vizelor, dar după vreo 6 ani s-a întors în .ro, nu s-a putut acomoda acolo. Bine, el a avut mai multe joburi acolo, tu ca freelancer nu îți schimbi jobul, doar biroul :).

 3. mi-as lua o masina, o casa, as calatori si as investi permanent in dezvoltarea personala, as  schimba diverse joburi, proiecte, voluntariat. Nu as zice la nimeni cat am castigat decat doar banii pe care i-as fi dat pe casa si masina pentru ca bate la ochii si alte cateva zecii de mii de euro. Daca castig  1000.000 de euro, numai eu as stii cat am castigat, probabil 100.000 de euro sunt mai mult decat suficient pentru o casa, o masina si cele necesare pe langa (pt. trai modest), atat ar aflat cei apropiati mie ca as fi castigat si nimic mai mult… .

 4. Păi mi aș cumpăra strictul necesar. Aș călători 2 ani prin lume nu mai mult. Apoi aș investi. Investiții mici tip 2 sau trei maxim apartamente câre să aducă venit din chirii i-ar ei să circule. Apoi ce mai rămâne acte de caritate. Nu vă imaginați că o să cumpăr vilă cu piscină sau masina de zeci de mii euro. Casă obișnuită și mașină. Făra lux pentru că perverteste mintea. În cei doi ani de călătorie nu vă imaginați că o să stau la 5 stele sau burj al arab. Locații și cazați normale transport cu avion de linie….clasa economic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *