Saptamana trecuta, fiind in concediu, ne-am plimbat putin prin tara. Am fost in mai multe locuri, dar am stat mai mult prin Sovata, Durau, Borsec si Vatra Dornei.
Ca un experiment, peste tot pe unde am trecut am postat mesaje pe Facebook si Twitter, cautand sugestii de cazare, restaurante, locuri de vizitat. Am primit idei de la prieteni, dar un singur „brand turistic” m-a abordat, mai exact Pensiunea Agnes din Durau. Din pacate deja plecasem din statiune, dar e de retinut sugestia pentru data viitoare cand voi cauta cazare in Durau.
Care e chestia? Ca mine sunt multi altii, care intreaba pe Twitter sau Facebook de o cazare decenta sau un restaurant unde se mananca bine. Vad ca pensiunile si restaurantele s-au mai pus la punct cu online-ul, orice proprietar care vrea sa reziste pe piata are acum si un site. Totusi, e asa de greu sa monitorizezi retelele sociale pe niste cuvinte cheie in legatura cu activitatea ta si sa raspunzi celor interesati?
Costurile cu realizarea unui cont in retelele sociale sunt zero, dar banuiala mea este ca e greu sa schimbi perceptia oamenilor, sa ii convingi ca 1 data pe ora sa verifice niste cuvinte cheie, iar daca sunt incluse in mesajele postate sa raspunda la ele. Cred ca asta e pasul urmator, iar restaurantele, pensiunile si hotelurile care vor folosi si aceasta metoda pentru atragerea clientilor au sansa de a se diferentia de ceilalti.
Încerc să cred că există o asociaţie la nivel naţional, deşi nu sunt semne că ar exista. O asemenea asociaţia ar putea fixa pe hartă pensiunile, fiecare cu referinţe şi câteva poze, cu oferta, cu ce se poate vizita în împrejurimi. Un asemenea site ar costa extrem de puţin la nivelul fiecărui beneficiar. Nu insist asupra avantajelor imense pentru toată lumea. Proprietarii ar avea vizibilitate pe reţelele sociale cu costuri zero, nu e nevoie decât ca site-ul să fie pomenit din când în când cu update-uri în funcţie de apariţia unor noi membri sau de ofertele speciale de sezon.
Ştiu, nu descopăr eu macaroana cu gaură cu tot, dar lucrurile mi se par de o evidenţă tulburătoare. Chiar şi un blog pe domeniu propriu ar rezolva decent problema. Cu costuri penibil de mici.
Bloguri de turism exista, eu ma refeream mai mult la utilizarea internetului pentru promovare direct de catre proprietari. Ma rog, cel putin sa ii duca capul incat sa angajeze pe cineva pentru asta.