fbpx

Twitter: unde e cel mai bine să pui linkul pentru a crește numărul de clicuri

Haideți să recunoaștem, România nu stă extraordinar când e vorba de numărul utilizatorilor de Twitter. Aproape 52.000 utilizatori în septembrie 2011, comparativ cu cele peste 3,7 milioane de utilizatori de Facebook. Not good. Twitter a rămas în continuare o rețea socială folosită de inițiați, nu a prins la publicul larg. Onlineri, marketeri, PR-iști, bloggeri, oameni de IT, jurnaliști, plus conturile brandurilor și cele ale publicațiilor media, cam astea le găsești cel mai des. Bine, faptul că mulți dintre ei nu știu cum să comunice pe Twitter e altă poveste.

Principala problemă este că majoritatea utilizatorilor obișnuiți de internet nu înțeleg utilitatea Twitterului, care din punctul meu de vedere e dată de oamenii pe care îi urmărești. Aici nu e vorba de fotografii, de joculețe, de dat Like-uri, de râs cu prietenii, ci de accesul la informație. Noutățile circulă întâi pe Twitter, după aia pe Facebook și bloguri. Important e să nu dai Follow oricui, ci doar persoanelor care postează mesaje de interes pentru tine.

Cum spuneam, pe Twitter se află rapid informațiile. Cum în 140 de caractere nu poți povesti prea multe, de regulă un tweet e doar sinteza mesajului, însoțit de un link către un articol unde se află mai multe detalii. Așa procedam și eu, sunt sigur că și voi, scriam mesajul și la final puneam linkul.

Notă – dacă aveți cont de Twitter învățați să folosiți un tool pentru scurtat linkurile lungi, de ex Bit.ly sau Goo.gl, care pe lângă scurtat oferă și informații despre numărul de clicuri generate. E absurd ca din 140 de caractere 90 să fie doar linkul. Da, încă văd mulți care fac eroarea asta, pun linkuri lungi și nu mai au loc pentru mesaj.

Se pare că procedăm greșit punând linkul scurtat la finalul tweetuluiDan Zarrella a făcut o analiză a peste 200.000 de tweeturi cu linkuri scurtate prin Bit.ly. A calculat numărul de clicuri generate de un link și a realizat o corelație între poziția linkului într-un tweet și CTR-ul său. Rezultatul e surprinzător, linkurile cu cel mai bun CTR sunt amplasate de obicei la 25% din lungimea unui tweet. Cu alte cuvinte, ar trebui să scriem 1-2 cuvinte, să punem linkul (scurtat, desigur) și să continuăm cu mesajul.

Rezultatele sunt exemplificate mai jos, zonele cu roșu intens reprezintă un CTR ridicat:

Normal, asta e o problemă, mai ales că majoritatea butoanelor de Tweet adaugă linkul la final, iar când vine vorba de trimis un tweet despre un articol de pe blog preluăm titlul și punem la final linkul, dar merită testată teoria asta, cu includerea linkului la începutul mesajului, mai ales că Twitter poate fi o sursă bună de trafic pentru un blog.

Dacă ați încercat să puneți linkul scurtat la începutul tweetului și ați observat o creștere a numărului de clicuri pe link lăsați un comentariu, să comparăm rezultatele.

Recomandă

5 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *