fbpx

Google și viitorul rețelelor de telefonie mobilă

Ați văzut deja că și la noi operatorii telecom oferă minute și sms-uri nelimitate în rețea, mii de minute naționale. Bun, atunci de unde mai fac operatorii bani buni, dacă pe astea le vând la kilogram?

Din traficul de date. Ăsta e viitorul rețelelor de telefonie mobilă, internetul. Deja sunt foarte multe aplicații VOIP disponibile, lumea folosește intens WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Viber și alte platforme pentru a comunica.

Da, în continuare trimitem mesaje, poze, ne sunăm sau facem apeluri video, dar nu mai facem asta prin rețelele GSM. Nu am găsit statistici de la noi, dar cred că mai ales în cazul tinerilor, jumătate din comunicarea realizată pe smartphone are legătură cu internetul, Facebook Messenger are 10% din traficul pe VoIP la nivel global. Mi se întâmplă uneori să nu vorbesc cu nimeni toată ziua la telefon, dar să trimit mesaje pe Facebook, să fac apeluri video pe Skype sau să fiu sunat pe Viber din afară. Nu spuneți că la voi nu e la fel.

Mă uitam la lansarea Google Fi, un proiect Google prin care vor să ofere clienților ce au cumpărat Nexus 6 acces la telefonie, sms, hotspot-uri Wi-Fi și trafic de date prin niște pachete mult mai flexibile, începând de la 20 de dolari. Râdeți voi, dar în State ăsta e un preț foarte bun față de abonamentele actuale, un abonament la ei e în jur de 50 de dolari. E interesant și că utilizatorii se vor putea conecta atât la Sprint cât și la T-Mobile, în funcție de rețeaua care are cel mai bun semnal în zonă.

Project Fi aims to put you on the best network wherever you go. As you move around, the best network for you might be a Wi-Fi hotspot or a specific 4G LTE network. We developed new technology that gives you better coverage by intelligently connecting you to the fastest available network at your location whether it’s Wi-Fi or one of our two partner LTE networks. As you go about your day, Project Fi automatically connects you to more than a million free, open Wi-Fi hotspots we’ve verified as fast and reliable. Once you’re connected, we help secure your data through encryption. When you’re not on Wi-Fi, we move you between whichever of our partner networks is delivering the fastest speed, so you get 4G LTE in more places. Learn more about our network of networks.

Project Fi takes a fresh approach to how you pay for wireless, manage your service, and get in touch when you need help. We offer one simple plan at one price with 24/7 support. Here’s how it works: for $20 a month you get all the basics (talk, text, Wi-Fi tethering, and international coverage in 120+ countries), and then it’s a flat $10 per GB for cellular data while in the U.S. and abroad. 1GB is $10/month, 2GB is $20/month, 3GB is $30/month, and so on. Since it’s hard to predict your data usage, you’ll get credit for the full value of your unused data. Let’s say you go with 3GB for $30 and only use 1.4GB one month. You’ll get $16 back, so you only pay for what you use.Get all the details about our plan.

Partea bună e că noi avem niște rețele de telefonie mobilă foarte bune, cu semnal ok și oferte tentante, comparativ cu ce este prin alte țări, de exemplu Franța. Și plătim puțin pentru abonamente sau Prepay, chiar și raportat la salariul mediu din România.

Singura dezamăgire personală legată de telefonia mobilă în România este că ofertele Prepay sunt mai ok decât cele de la abonamente, chiar și dacă ținem cont de ofertele speciale pe care ți le fac operatorii când ești sunat de la departamentul lor de retenție.

Sunt vreo 12 ani de când sunt pe abonament, din 2008 am 2 abonamente. Cred că anul ăsta voi face treptat trecerea pe cartelă, cu toată vechimea mea în rețea, ofertele primite la un abonament pentru a îl păstra, când am vrut să îl închid, erau maxim la nivelul celor de pe Prepay. Plus că pe Prepay ai flexibilitate, într-o lună poți lua mai mult trafic de internet, în alta mai multe minute naționale, eu de exemplu am plătit luna trecută 10 euro cost suplimentar pentru că depășisem minutele naționale din abonament.

Și e trist că operatorii în continuare aleargă după clienții Prepay, ignorând abonații care sunt cu ei de ani de zile. Nu înțeleg de ce.

Voi ce preferați, cartelă Prepay sau abonament? Ce ofertă aveți? 🙂

Recomandă

8 Comentarii

  1. Abonament, pentru a nu fi nevoie să îmi amintesc în fiecare lună să cumpăr credit – dar și pentru că am prins o ofertă bună.

    Am 200 min internaționale UE pe mobil, 3000 MB, minute și SMS-uri naționale nelimitate, minute internaționale în UE pe fix, SUA, Canada nelimitate – la 10€.

  2. Prepay. 7.2 Euro

    2GB Net + 250 National + 500 in retea (cred ca sunt si SMS-uri dar nu imi pasa de ele) + Un bonus care ma tine 3 luni cu inca vreo 1000 de minute.

    In afara de nationale si net, adevarul e ca nu ma intereseaza altceva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *