fbpx

Vina e a noastra

Ne plangem ca avem tot mai multi cersetori pe strazi, ca nu se mai poate asa ceva etc… Dar cine ii incurajeaza sa practice aceasta meserie, daca nu noi, care le oferim bani fara ca ei sa munceasca, pentru ca sa recunoastem, cersitul nu e munca! Noi suntem vinovati!

Atunci cand vezi un cersetor care poate munci, dar prefera sa foloseasca religia si mila pentru a stoarce un leu din buzunarul tau, ignora-l. Poate nu va dispare azi, nici maine, dar intr-o luna, daca va observa ca este ignorat, s-ar putea sa puna si el osul la munca. Iar Romania va avea cu un cersetor mai putin si un om al muncii mai mult.

25 RON/ora nu e rau, in conditiile in care poti strange lucrand doar part time vreo 25 de milioane lunar. Calculele mele se pare ca erau aproape corecte.

Contextul la Piticu si Adi

Nu cred ca mai are rost sa pun eterna intrebare: Tu dai bani la cersetori? De ce?

Recomandă

4 Comentarii

 1. Hmm .. probabil ca nu stim noi “veniturile lunare” ale cercetorilor;
  1. Daca ne gandim ca mai ploua (si nu dai nici un caine afara); e noapte (stai la TV); sau lumea e la serviciu (sau alte motive..) atunci cersetorii nu castiga constant aia 25RON/ora; pot fi si ore cu 0 barat.
  DAR
  2. Daca luam in considerare ca in weekend lumea e pe strazi, cersetorul ocupa o pozitie foarte circulata, mai are puradelul langa el, atunci se atinge suma de 25 RON/ora

  Caz real: o cunostinta de-a mea era in bani si a dat 1.000.000 lei vechi unui cersetor. Ce crezi ca a facut cersetorul? A sarit imediat sa ii dea rest: La 100.000; la 50.000, cat voia omu` nostru. Deci AU bani la ei!
  Ati vazut cum fac, cu 20-30-90 de bani in mana si cu restul (grosul) in buzunare, sub fund sau pe unde si-i mai tin ei.

  P.S. Mi-am adus aminte si de ala orb intre 2 si 4; si surd intre 4 si 6 (olog in alte intervale).

 2. De ani de zile spun acelasi lucru oamenilor din jurul meu. Nici eu nu cosntientizam foarte bine fenomenul pana ce nu am lucrat la un moment dat intr-un ONG pe profil social (da, am facut si asta pentru o perioada si bineinteles mi-a trecut repede). Ideea e ca nu ii ajuti deloc daca le oferi bani. Nici pe ei, nici pe tine, nici societatea in ansamblu. Din contra, nai rau faci, deoarece incurajezi lenea si lipsa de respect pentru ca acum cercetorii au ajuns sa fie convinsi ca li se cuvine pe buna dreptate sa primeasca bani.

  Vrei sa ajuti un om? Invata-l o meserie sau ofera-i una. Metaforic vorbind: nu ii da paine, ci invata-l sa si-o faca singur.

 3. Tiganii sunt o rasa care trebuie extirpata, gazata sau mutata in locuri speciale imprejmuite cu sarma ghimpata si pazite de armata.
  Sigur veti spune ca sunt un dur, ca nu este omenesc, ca trebuie sa fim intelegatori si sa incercam sa-i educam, sa facem oameni civilizati din ei.
  Aceata rasa nu poate sa se adapteze, asa sunt facuti, ganditi-va ca sunt de sute de ani in Europa si ca traiesc dupa legile lor, cea mai importanta lege si prima fiind furatul, a doua cersitul.
  Cate necazuri au avut romanii in UE din cauza lor, de ce suntem facuti tigani, bagati in aceeasi oala cu acesti nespalati? din cauza ca suntem ingaduitori si sufletisti, asa ca …rasi, tunsi, frezati.

 4. @Solitarul – eu nu am spus nimic de tigani. E adevarat, sunt foarte multi cersetori tigani, dar nici romanii nu se lasa mai jos.

  Sa nu aruncam vina doar intr-o singura parte, cand ne privim in oglinda.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *