fbpx

Vrem schimbare, dar fără să ne schimbăm și noi

Apropo de faza cu vânzarea țigărilor doar în magazine specializate, cred că USR a avut curaj să pună asta pe tapet acum, chiar dacă e un subiect incomod. Vrem să trăim ca în vest, unde țigările nu sunt afișate peste tot, unde copiii nu cresc cu mentalitatea că fumatul e ceva mișto, dar fără să ne schimbăm noi și obiceiurile noastre. Noi să fumăm peste tot, să ne luăm țigări de oriunde. Alții să se schimbe, nu noi. E adevărat, toate societățile au o anumită rezistență la schimbare, dar cred că noi suntem campioni. Ne uităm cu poftă peste gard, am vrea să trăim mai bine, să avem condiții ca afară, dar credem că ar trebui să ne cadă brusc un trai mai bun din cer, credem că ni se cuvine. Nu cumva să facem și noi eforturi să ne schimbăm, chiar dacă ne va fi mai greu o perioadă.

Știu, la țigări de exemplu mulți o vor băga pe aia cu drepturile fumătorilor, dar am stat în Italia, unde țigările se vând doar în tutungerii. Nu a murit nimeni că a mers până la tutungerie să își cumpere trabucuri sau țigări, iar copiii nu sunt manipulați la fel de ușor. Și dacă tot discutăm despre asta, nu cred că este nici măcar un fumător care și-ar dori ca al lui copil să se apuce de fumat. Greșesc?

Cam toate societățile dezvoltate (și civilizate) au ajuns la nivelul actual stabilind reguli, aplicând amenzi celor care nu le respectă, și în general la un moment dat s-au luat niște decizii dure, fără de care ar fi fost haos. Nemții după al doilea război mondial au muncit ani buni doar ca să aibă ce mânca, să nu credeți că au transformat o țară distrusă în prima economie din Europa ronțâind semințe în fața blocului. Ne uităm la japonezi cum totul este super curat, dar poate nu știm că îți iei amendă și pentru o gumă de mestecat aruncată pe stradă.

Chestia cu țigările e doar ceva colateral, dar nu pot să nu remarc atitudinea românilor, aia de să ni se facă, să ni se dea. Vai, ce frumos trăiesc cei din vest, vai, ce curat este, vai civilizație, vai, ce salarii mari au.

Cum, trebuie să muncim mai mult? Trebuie să ne facem joburile cu responsabilitate, nu în bătaie de joc? Nu e ok să fumăm în parc? Nici să aruncăm gunoaie din mersul mașinii? Nici să furăm de la firmă? Nasol, păi ce libertate mai e și asta?

Recomandă

4 Comentarii

  1. Da Marius ai perfectă dreptate,Vrem să ne schimbăm in bine,iar după aceea ne sictirim că suntem obligați să o facem.

  2. Urmărește puțin spotul oficial (repet, oficial) al TIFF 2019. Vezi cum trage băiatul acolo din joint, și dă capul pe spate… se vorbește acolo de modul în care tinerii petrec (sau ar trebui să petreacă?) azi la majorat, asta e paralela făcută între TIFF 2019 (ediția 18) și celebrarea, azi, a vârstei de 18 ani.

    Asta așa, ca idee pe tema deschisă de tine. Iar dacă te uiți la final de video, apare frumos: ICR, Ministerul Culturii, Radio România Cultural și multe altele… Cred că nici nu s-au uitat la ce și-au dat girul.

    Spotul oficial TIFF ridică în slăvi fumatul, într-un mod – probabil – eficient în fața tinerilor, care înghit ușor astfel de scenarii. Din care rezultă: e mega cool s-o tragi, să-ți cadă capul pe spate… Cum poți contracara un astfel de influencer, ca să obții ceea ce a demarat USR? Dacă comentezi ceva împotriva TIFF, ți-ai luat-o urgent. Eu le-am scris un email pe această temă, evident că n-am primit niciun răspuns.

    • E prima dată când văd spotul. Ai dreptate, au insistat prea mult pe asta, probabil tocmai pentru că încă exista percepția că tinerii consideră fumatul ceva mișto. Din ce am mai citit pe afară tinerii nu mai sunt așa de mult atrași de fumat, campaniile anti și interzicerea lui în locurile publice funcționează, dar mai durează până ajung și la noi. Și mai e și statul, care joacă un rol pervers, pe de o parte trebuie să dea legi antifumat că vin directivele Uniunii, pe de alta parte România are printre cele mai mari subvenții pentru tutun, și statul parca nu ar vrea sa se lase toți fumătorii brusc de țigări, ca acciza aia aduce foarte mulți bani la buget.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *