Vrem totul aici și acum

Mă gândeam la o chestie, societatea consumeristă în care trăim promovează satisfacția imediată. Ne învață că merităm totul aici, acum, pe loc. Nu mai avem răbdare să muncim pentru ceea ce ne dorim, indiferent că e vorba de bani, relații, carieră sau gadgeturi. Și asta nu ar fi o problemă, e ok să carpe diem din când în când. Problema este că lucrurile importante au nevoie de timp, nu doar pentru a le obține, ci și pentru a le aprecia cum trebuie, și când obținem ceva pe loc nu mai avem aceeași satisfacție ca atunci când muncim pe brânci pentru a ne atinge obiectivele.

Sigur, e mișto să găsești o dietă minune și să dai jos 15 kilograme într-o lună, dar orice nutriționist îți va spune că le vei pune la fel de repede la loc. Când am dat jos 15 kilograme a durat vreo 4 luni de zile, cu alimentație potrivită și sport, și după astea 4 luni îmi schimbasem și obiceiurile alimentare, stilul de viață.

Toți visăm să câștigăm la loto premiul cel mare, 1 milion de euro în cont nu strică deloc, nu? În același timp, dacă vă uitați la toți cei care s-au îmbogățit rapid, veți remarca că au spart banii la fel de repede pe cât i-au câștigat, și asta dintr-un motiv foarte simplu, nu aveau educație financiară și disciplina necesară să înmulțească banii câștigați. Orice om ce s-a îmbogățit cinstit vă va spune că provocarea nu e să faci banii, ci să îi păstrezi și să îi înmulțești. Să ai un nivel de viață bun, dar să mai și economisești, să înveți cum să investești banii, pentru că e important să trăiești bine nu doar acum, ci și pe viitor, când veniturile poate că vor scădea. Asta nu o poți învăța decât pe cont propriu, plecând de la zero.

Idem la relații, în ziua de azi e ușor să agăți o tipă sau un tip, problema e cum menții o relație și după 6 luni sau 1 an, când fluturii din stomac dispar și intervine monotonia. E ușor să pleci mai departe, la următoarea cucerire, e mai greu să stai și să construiești o relație pe termen lung, să înveți că nimeni nu e perfect, să repari relația când se strică.

Sau cariera, toți tinerii au impresia că firmele vor să îi angajeze pentru salarii de mii de euro din prima, cu zero experiență, sunt puțini cei care sunt dispuși să accepte faptul că au nevoie de experiență, și asta vine în timp.

Sau gadgeturile, gândiți-vă un pic, când v-ați bucurat mai mult, când ați luat ultimul model de smartphone în rate, la primul impuls, sau când ați pus deoparte bani timp de câteva luni, planificând achiziția?

Nu o să o dau în motivaționale și minimalism, dar cred că uneori trebuie să facem un pas în spate și să ne întrebăm dacă valorile pe care vrea societatea să ni le imprime sunt ok, ne ajută să fim mai fericiți pe termen lung.

Recomandă prietenilor!
  • 47
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
1 Comentariu
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Elena

Foarte bun articolul, uneori in aceasta era a vitezei uitam sa ne gandim putin de ce vrem anumite lucruri.