fbpx

Am testat WhitePress, platforma pentru scriere articole plătite și publicare pe site-uri și bloguri

Era o vreme, cu mult timp în urmă, când pe lângă publicarea articolelor de pe blogul propriu mai ajutam și firmele ce voiau articole pe alte bloguri pentru SEO sau notorietate, în sensul că știam mulți bloggeri și era mai ușor să fac eu campaniile de content marketing cu ei, să discut cu oamenii, să îi plătesc, să mă asigur că totul merge bine, că se respectă cerințele, în schimbul unui comision.

Nu mă mai ocup cu asta pentru că sunt prins la firmă, dar în continuare primesc cereri de la diverse branduri sau agenții, să le recomand bloguri sau site-uri pentru campanii de genul ăsta. Și de obicei îi trimit direct la bloggeri, deși ei vor ceva mai simplu.

Acel ceva mai simplu s-ar putea să fie WhitePress, o platformă de Content Marketing și SEO ce vrea să ușureze astfel de colaborări. M-au invitat recent să testez sistemul, și dacă lucrați într-o agenție de marketing, dețineți și vreți să promovați un brand, vă ocupați cu SEO sau creați conținut pe internet probabil vă va interesa articolul.

Ce este WhitePress?

Pe scurt e o platformă ce facilitează colaborările între branduri, agenții de marketing sau specialiști în comunicare cu proprietarii de site-uri, bloguri și portaluri. Agențiile au nevoie de articole publicate pe site-uri, pentru promovarea unor branduri sau servicii, mulți deținătorii de site-uri și bloguri vor și ei să lucreze cu brandurile, și dacă lucrezi pentru un brand e mai simplu să intri aici, să filtrezi site-urile pe care vrei să publici articole și să stabilești ce fel de articole vrei să publici, decât să contactezi fiecare site separat, să faci contracte de colaborare, să verifici fiecare articol individual, să efectuezi plăți și așa mai departe.

WhitePress a fost lansată în Polonia acum 5 ani, s-au extins la nivel regional, de câteva luni sunt prezenți și în România. În prezent peste 4000 de marketeri și agenții folosesc platforma, sunt peste 11.000 de website-uri din Polonia, România, Cehia, Slovacia, Ungaria, UK, Bulgaria și Ucraina. În curând vor intra și pe piața din Germania și Serbia. La nivel de România sunt peste 800 de site-uri și blog-uri.

Mai jos aveți o scurtă prezentare video a platformei, dar pentru o recenzie completă vă recomand să citiți tot articolul.

Cum funcționează WhitePress pentru a crea o campanie de content marketing, dacă ești agenție sau vrei să promovezi un site

 1. Îți faci un cont ca marketer, introduci datele firmei, alimentezi cu suma pe care o vei folosi în campanii.
 2. Lansezi un proiect, de exemplu dacă ai mai multe site-uri diferite pe care vrei să le promovezi creezi proiecte separate. Acestea nu apar nicăieri în mod public, sunt folosite doar pentru a îți structura tu activitatea.
 3. Pentru fiecare proiect, filtrezi site-urile sau blogurile cu care vrei să lucrezi, poți filtra inclusiv site-uri sau bloguri ce vor scrie articolele sau site-uri pentru care vei trimite tu articolele. Dacă ai deja articole pe care le vrei publicate încarci articolele și fotografiile pentru ele în platformă, cu linkurile asociate cuvintelor cheie, iar dacă nu ai articole poți solicita scrierea unor articole de către copywritterii WhitePress, sunt mai multe prețuri în funcție de tipul articolului dorit.

Eu mi-am creat cont ca marketer, având un buget de test de 200 lei. Am creat un proiect nou, pentru promovarea agenției unde lucrez, și am accesat lista de site-uri pentru a găsi locul potrivit unde să public.

Site-urile pot fi filtrate după mai multe criterii, atât preț, cât și trafic, tipul de linkuri acceptate, dacă proprietarul va scrie sau nu articolele, dacă le distribuie în rețelele sociale, regiunea unde este activ site-ul, publicul țintă ș.a.m.d. Prețurile încep de la 30 de lei, dar găsiți și portaluri ce solicită mii de lei pentru publicarea articolelor dorite.

Am ales din lista de site-uri un portal regional, oneștiul.ro, ca să mă încadrez în buget. Ulterior am specificat cerințele pentru articol, adică expresia cheie dorită și linkul către care vreau să se trimită, în cazul de față site-ul agenției, și am încărcat o imagine cu licență ce poate fi folosită în articol.

În cazul meu onestiul.ro nu se ocupă de crearea conținutului, fiind un portal ieftin, deci aveam două variante – încarc un articol scris de mine pentru a fi publicat sau apelez la copywritterii WhitePress.

Voiam să muncesc cât mai puțin, așadar am apelat la WhitePress, prețurile pentru articolele scrise de ei variază între 63 și 250 lei plus TVA, în funcție de tipul articolului, dimensiune, subiect abordat. E fain că sunt și exemple de articole publicate, ca să știi la ce să te aștepți. Dacă nu aveți timp să vă ocupați de crearea de conținut sau vreți să comandați articole pentru site-urile din platformă ori pentru a le folosi în alte proiecte aveți mai jos tipurile de articole oferite:

În total a durat cam trei zile de la crearea contului și demararea proiectului până la apariția efectivă a articolului comandat de mine pe Oneștiul.ro, aveți și link, dar și un screenshot al articolului publicat mai jos. A durat cam două zile să am articolul scris, după ce l-am aprobat a fost publicat în 3-4 ore.

Evident, există portaluri cu mai mult trafic, ce generează mai mult awareness sau oferă mai multă autoritate dacă vă interesează cuvintele cheie, dar țineți minte că aici doar am testat platforma, să văd cât de rapid funcționează tot procesul.

De menționat că pe tot parcursul proiectului primești notificări atât în platformă, când apar actualizări, cât și pe email. De exemplu am fost anunțat când articolul comandat de mine e gata pentru publicare pe site-ul dorit:

Cred că platforma WhitePress poate fi foarte utilă dacă lucrezi într-o agenție ce are mai multe branduri de promovat în portofoliu, sau lucrezi ca marketer și ai nevoie de o interfață prin care poți lansa rapid campanii pe mai multe site-uri și nu vrei să te complici cu abordarea fiecărui site.

Sunt încă la început în România, dar mă aștept să crească numărul de site-uri pe care se pot publica articole. În plus, dacă ai nevoie de publicarea unor articole pe site-uri din țările alăturate te pot ajuta tot ei cu partea de consultanță, oferă suport atât pe email, chat cât și telefonic.

Am lăsat la final partea interesantă pentru bloggeri și publisheri – vă puteți crea gratuit conturi de publisheri în platformă, ajungând astfel mai ușor la oamenii din agenții sau marketeri ce au nevoie de articole. E o chestie utilă, mai ales pentru bloggerii din orașele mici, care nu ajung prea ușor la agențiile mari. Ca proprietar de site voi stabiliți toate condițiile inclusiv prețul, iar dacă primiți o ofertă de la un client puteți accepta sau refuza, în funcție de proiect și cerințe.

V-ar tenta să folosiți WhitePress pentru a publica mai ușor articole de promovare pentru branduri?

Recomandă

23 Comentarii

 1. Platforma pare ok. Cred că mai au de adaptat unele traduceri, de exemplu pe prima pagină apare….Am dezvoltat o piață de publicare complet automatizată pentru a simplifica viața atât a marketerilor, cât și a editorilor…

  Probabil vor să zică …Am dezvoltat o PLATFORMĂ de publicare….

  • Da, păi am zis și eu că se adaugă TVA. Teoretic mă gândesc că l-ar putea afișa, practic cred că le e mai ușor fără, plus că majoritatea firmelor sunt plătitoare de TVA…

 2. Dupa ce am completat toti pasii am primit mesajul asta: “Datorită imposibilității de a remunera colaboratorii persoane fizice, portalurile tale nu vor fi vizibile pentru advertiseri.”

  Sa inteleg ca poti introduce un blog doar daca ai PFA sau firma? 🙂

  • Ar fi trebuit sa mentioneze acest lucru de la inceput, altfel nu imi mai pierdeam timpul degeaba. Nu oricine are un blog are si o firma. Plus ca partea cu “E o chestie utilă, mai ales pentru bloggerii din orașele mici, care nu ajung prea ușor la agențiile mari” nu prea mai e valabila. De obicei bloggerii mici nu au firma sau PFA. 🙂

     • Eu spuneam să îi întrebi dacă nu bagă contract pe drepturi de autor sau altă variantă, poate mai este vreuna. E clar că fiind o firmă în spatele platformei, plățile se fac legal. Ca blogger poți încasa pe SRL, PFA, sau poți lucra pe contract drepturi de autor, unde beneficiarul plătește impozitul pe venit.

  • Bună Louis. Numele meu este Darius Mureșan și sunt Managerul de Platformă la WhitePress.ro
   Îmi primul rând îmi cer scuze că ai fost notificată cu privire la imposibilitatea de a te remunera dacă ești persoană fizică doar după ce ai terminat de adăugat website-ul. Am să verific în sistem și am să facem să fie vizibil și înainte.

   Din păcate la ora actuală nu am găsit o variantă legală pentru a remunera persoanele fizice, chiar dacă ne-am dorit. Ca și platformă în celelalte țări colaborăm și cu persoanele fizice, dar în România după ce ne-am consultat cu juriști și anaf-ul am ajuns la concluzia că drepturi de autor nu e valabil în cazul nostru (e prea puțin) și altă portiță nu avem.

   Deoarece avem nevoie de o factură ca să scoatem bani din firmă incurajăm blogeri să își facă un PFA (costurile fiind reduse – 0 LEI taxe de înfințare și doar 10% impozit pe venit – lucru ce poate fi inclus în prețul către noi).

   Mulțumim de feedback și sper ca pe viitor să putem colabora.

 3. Eu mi-am făcut cont pe platformă, dar cred că mi-am făcut degeaba. Nici măcar un articol nu am scris.

 4. Rahat e whitepress-ul acesta. Sunt si nepoliticosi pe langa faptul ca nu anunta din start ca nu iti vor achita banii daca nu ai firma. Vorbesti cu ei sa rezolvi cumva problema si la un moment dat nici nu iti mai raspund!

  • Scrie chiar când îți creezi contul că ai nevoie de firmă pentru a putea încheia contract cu ei ca publisher. Altfel cum ai putea să primești bani de la o altă firmă, legal?

 5. Mi se pare ciudat ca nu lucreaza cu persoane fizice. Pana si Google si Facebook lucreaza cu persoane fizice pentru asi promova produsele si pentru a genera cumparaturi online.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *