fbpx

Some men just want to watch the world burn

Trăim vremuri cu adevărat istorice, dragii mei. În sensul că vom citi despre ele în cărțile de istorie. Mai țineți minte vremurile alea bune când aveam doar pandemie? Gen acum 3 luni? Ei bine, dacă ne-am plâns prea mult în cei doi ani de pandemie că ne-a fost greu de la Netflix și stat închiși în casă, uite că acum a venit nota de plată.

Între războiul din Ucraina care afectează toate continentele, rușii care amenință cu nucleara, inflația care a luat-o razna din cauza tipăririi de bani și lipsei de produse, prețurile care uneori parcă se dublează de la o zi la alta și devalorizarea economiilor mai putem strecura chiar și variola maimuței.

La câte știri negative mai putem reacționa?

La cum văd eu lucrurile, nu o să fie o vară liniștită, din contra, pe măsură ce oamenii devin tot mai săraci și nu au cu ce să își plătească facturile, ratele sau să își asigure minimul necesar unui trai decent vor urma probabil și proteste în stradă, mai ales prin țările sărace. Se iau măsuri pentru protejarea celor afectați, dar nu cred că vor avea efect.

Am mai avut războaie, pandemii, recesiuni și inflație mare, dar mai rar toate odată. Dacă citim un pic de istorie indicatorii economici zic că ori suntem deja în recesiune, ori foarte aproape de una, dar cât va dura nu știm, că poate varia de la câteva luni la câțiva ani. Partea bună e că după orice recesiune urmează o perioadă de creștere explozivă. Partea proastă e că trebuie întâi să supraviețuiești.

Acum ar fi un moment fain să ne retragem undeva la munte, într-o cabană izolată, cu provizii pe minim 1 an, și să mai ieșim din când în când, de control. 🙂

Recomandă

5 Comentarii

 1. inflația care a luat-o razna din cauza tipăririi de bani

  Decât austeritate?
  Celor ca Jerome Powell (nu manole al nostru) au făcut alegerea potrivită – alternativa era meltdown mondial, fără să se tragă un glonț sau focoase termonucleare.

  La cum văd eu lucrurile, nu o să fie o vară liniștită, din contra, pe măsură ce oamenii devin tot mai săraci și nu au cu ce să își plătească facturile, ratele sau să își asigure minimul necesar unui trai decent vor urma probabil și proteste în stradă, mai ales prin țările sărace. Se iau măsuri pentru protejarea celor afectați, dar nu cred că vor avea efect.

  Experimentul austerității a fost un eșec total. Recunoscut, nu vorbe la pahar la o terasă.
  România a suferit degeaba în perioada aceea.

  Dacă citim un pic de istorie indicatorii economici zic că ori suntem deja în recesiune, ori foarte aproape de una, dar cât va dura nu știm, că poate varia de la câteva luni la câțiva ani.

  Recesiune economică = durează câteva luni (trimestrial)

  Criză economică = durează câțiva ani (anual)

  Depresie economică = durează minimum minimorum cinci (5) ani – zece (10) ani maxim maximorum

  Acum ar fi un moment fain să ne retragem undeva la munte, într-o cabană izolată, cu provizii pe minim 1 an, și să mai ieșim din când în când, de control.

  Era bine dacă se știa asta dinaintea pandemiei.
  Eu mă bucur că s-a prescris, pentru toți în sfârșit, sfatul inept – „pui deoparte cât salariul tău pe 6 luni” – și înlocuit cu zone muntoase împodobite cu păduri de brazi, cabane și depozite de conserve pe [minim] un an.
  Mai realist!

  • Nu am zis că tipărirea de bani a fost ceva rău, în 2020 chiar a ajutat. Prin 2021 au luat-o razna lucrurile, cred că de atunci ar fi trebuit închis robinetul, dar câte un pic, nu brusc. Eu mă refeream și la revenirea din recesiune, scăderea poate fi pe 1-2-3 trimestre, dar recuperarea nu e la fel de rapidă, poate dura și ani de zile până revii la cifrele dinainte.

   • Prin 2021 au luat-o razna lucrurile, cred că de atunci ar fi trebuit închis robinetul, dar câte un pic, nu brusc.

    Cum ai fi tradus asta, în public, știind că a pornit relativ greu vaccinarea (dezinformarea, isteria), valurile periodice, iar piețele stăteau să reacționeze pe baza a ce ai fi spus?

    dar recuperarea nu e la fel de rapidă, poate dura și ani de zile până revii la cifrele dinainte.

    Asta e extrem de greu (imposibil) de răspuns, prea business-centric cu anticipări, când toți sunt cu optimismul în gură și-n suflet.
    Câți au considerat și încă mai consideră că planeta nu și-a mai revenit din 2008?
    Acum, COVID + mizeria inumană împotriva ucrainienilor…

    ———

    În ultimul paragraf, al comentariului inițial, am pus doi „zâmbilici” (emojis) care nu au intrat în formatare. Ție și lui @Andrei vă apar. E de vină că scriu pe telefon?

    • Mda, și acum politicienii se folosesc de război ca să dea vina pentru recesiune. Nu știu man, sunt doar un cetățean, dacă minteam cum trebuie mă făceam politician. Mă uitam că și acum la noi iar se amână ratele, iar se promit ajutoare, practic amânăm dezastrul până când se dărâmă toată șandramaua.

     Emojis eu îi pun direct din cod, gen : ). O fi de la pluginul de comentarii ceva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *